Vektreduksjon

Tre regler for varig vekttap

Det er bevist - det funker.

TA DEG TID. Snarveien til bikinikroppen sender deg ofte tilbake til start. Foto: Erwin Wodicka
TA DEG TID. Snarveien til bikinikroppen sender deg ofte tilbake til start. Foto: Erwin Wodicka Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Aldri er vel ekstra kilo på kroppen mer synlige enn på sommeren. Og det er vel også på denne tiden av året at vi er mest tilbøyelige til å kaste oss på tvilsomme hurtigkurer som lover deg en slank kropp i rekordfart.

Og kanskje raser du faktisk ned i vekt - akkurat i tide til bikinisesongen. Men forblir kiloene borte?

Eller har de sneket seg på igjen når ferien er omme? Og har de kanskje også fått selskap av et par nye kilo - som ikke var der i utgangspunktet?

LES OGSÅ: Derfor kommer valkene tilbake

Hurtigslanking er aldri å anbefale. Du gjør kroppen forvirret og tuller til forbrenningen din.

Så hva funker? En studie publisert i det medisinske tidsskriftet Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics gir deg en pekepinn.

HOLD DEG SLANK: Hemmeligheten er å finne et kosthold og en balanse som gjør at du holder deg slankere, også etter et eventuelt vekttap. Foto: Getty Images
HOLD DEG SLANK: Hemmeligheten er å finne et kosthold og en balanse som gjør at du holder deg slankere, også etter et eventuelt vekttap. Foto: Getty Images Vis mer

Oppnå og bevar ønskevekten

Et forskerteam ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle gransket spisemønsteret til 123 overvektige kvinner som tok del i en større trenings- og ernæringsundersøkelse.

De fulgte kvinnene gjennom et år, og etterpå ble det klart at det var tre faktorer som skilte seg ut når varig vekttap var målet.

Dette er reglene du bør følge om du vil holde ønskevekten stabil:

1. Skriv ned hva du spiser

De kvinnene som førte matdagbok gikk mer ned i vekt enn sine medsøstre, og de greide i større grad å holde vekten nede.

Når du ser svart på hvitt hva du faktisk inntar av mat og drikke blir du mer bevisst på hva du får i deg, og det blir lettere for deg å avstå fra usunn mat og overspising. Sjekk for øvrig denne ukeplanen for et sunnere liv.

IKKE HOPP OVER MÅLTIDENE: Frokost er for eksempel veldig viktig hvis du ønsker å holde kroppen slank. Foto: Getty Images/iStockphoto
IKKE HOPP OVER MÅLTIDENE: Frokost er for eksempel veldig viktig hvis du ønsker å holde kroppen slank. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

2. Ikke hopp over måltider

Kvinner som konsekvent spiste minst tre måltider om dagen ble raskere slanke og hadde større sannsynlighet for å beholde denne kroppsvekten sammenlignet med de som ofte hoppet over måltider.

De som spiser sjelden er naturlig nok langt mer sultne når de setter seg ved matbordet, og dermed overspiser de oftere, konkluderte forskerne.

LES OGSÅ: Slik unngår du å overspise etter trening

3. Spis hjemme

Når du spiser ute har du ikke kontroll på kaloriinntaket. De kvinnene i undersøkelsen som spiste lunsjen sin ute minst én gang i uka slet mer med å gå ned i vekt enn de som hadde matpakke eller spiste hjemme.

Og bare ti prosent av de som spiste ute rapporterte at de spiste hurtigmat, så det er ikke burger og pommes frites som har skylda for at de ikke ble slankere.

Forskerne mener det er så enkelt som at du ikke vet hvor kalorimettet restaurantmaten er, og at du dermed ikke setter på bremseklossene når du spiser den. Lager du maten selv vet du hva den inneholder, og du regulerer inntaket deretter.

Under får du en mer detaljert tipsliste over hvordan du best kan følge de tre overnevnte reglene. Den en utarbeidet av klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen og tidligere presentert i denne artikkelen her på KK.no.

Her er ernæringsfysiologens beste tips

 • 1. Spis mer frukt, bær, salat og grønnsaker. De trenger ikke være friske, men kan like gjerne være frosne eller hermetiske. Men styr unna hermetisk frukt i sukkerlake!
 • 2. Spis bønner, linser og erter. Disse inneholder gunstig fiber, er mettende og gir en lav blodsukkerstigning.
 • 3. Velg grove kornprodukter og karbohydratkilder med lav glykemisk indeks (karbohydrater som gir en lav blodsukkerstigning) som havregrøt, havregryn, rugbrød, basmatiris og müsli uten tilsatt sukker. Brød er ikke roten til alt ondt.
 • 4. Velg magre melkeprodukter som cottage cheese, kesam, lettost samt kjøtt med lite fett. Fisk, soyaprodukter og Quorn er også gode alternativer og inneholder mye protein som er mettende.
 • 5. Vær forsiktig med kaker, kjeks, godteri som sjokolade og potetgull. Nøtter inneholder også mange kalorier selv om de inneholder sunt fett, så begrens inntaket til maks en liten håndfull per dag (som et mellommåltid). Slik blir du kvitt søtsuget.
 • 6. Bruk vann som tørstedrikk. Lettbrus, lettsaft, te, kaffe, skummet melk er også ok. Vær forsiktig med juice og nektar selv om det står «ikke tilsatt sukker».
 • 7. Spis regelmessig, inkludert frokost! Spis litt hver 3.-4. time i stedet for å spise få, store porsjoner.
 • 8. Hvis du drikker alkohol, drikk med måte. Alkohol er kaloririkt og øker appetitten. Denne drikken saboterer slankekuren.
 • 9. Ikke vær for streng. Kos deg av og til, og husk at det er hverdagsmaten som teller.
 • 10. Sist, men ikke minst: Planlegg! Ikke gjør matinnkjøp på tom mage og unngå å ha mat, drikke og snacks i huset som ikke bør spises. Denne maten bør du ha på handlelisten din!
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer