Trening

Tren deg glad

Trening er bra for mer enn bare kroppen. Fysisk aktivitet kan også holde depresjoner på avstand.

Tren deg glad
Publisert
Sist oppdatert
Kjenner du deg glad og avslappet etter en treningsøkt? Det er ikke bare god samvittighet. Forskere har nemlig bevist at trening virker positivt inn på vår mentale helse. Aller best effekt er dokumentert hos mennesker med milde til moderate depresjoner.

- Mosjon virker både forebyggende og helbredende på de vanligste psykiske lidelsene. Vi vet at de som er i fysisk aktivitet har mindre sjanse for å utvikle depresjoner og demens, sier lege og forskningsleder ved Modum Bad, Egil W. Martinsen, til kk.no.

Ifølge Martinsen ser han effekten av trening hos sine egne pasienter hver dag, og i 2004 ga han ut boken Kropp og Sinn. Der beskriver han hvordan man selv kan forbedre sin mentale helse ved hjelp av fysisk aktivitet.

Faktisk antyder flere undersøkelser at regelmessig mosjon kan ha like stor effekt mot depresjoner som samtaleterapi og antidepressiva. I dag brukes fysisk aktivitet som et ledd i behandlingen av forskjellige mentale problemer, men Martinsen mener det er mer å hente.

30 OM DAGEN:- Vanligvis foreskriver vi 30 minutters aktivitet om dagen. Rask gange eller noe tilsvarende. Det viktige er å velge en treningsaktivitet man liker og finne riktig intensitet. For noen er det nok, de blir friske. For andre kan det kombineres med samtaleterapi, medikamenter eller annen behandling, sier Egil W. Martinsen.

Han mener det er på tide å satse ytterligere på bruk av mosjon. Spesielt fordi helsevesenet per i dag ikke greier å dekke behandlingsbehovet i befolkningen.

- Legene kunne nok vært mye flinkere til å informere om denne sammenhengen, sier fungerende informasjonsleder Brigitte Finne Høifødt i Mental Helse Norge.

- I motsetning til medikamenter, er fysisk aktivitet både gratis og uten bivirkninger.
Rundt omkring i lokallagene har vi satt i gang gågrupper for å hjelpe medlemmer i gang.
Det er faktisk bevist at trening kan gi like god effekt på en del muskelspenninger som muskelavslappende medikamenter. Noen opplever også at de kan kutte ned på sovemedisin og beroligende medisiner, sier hun til kk.no.

FØLELSE AV MESTRING: Egil W. Martinsen understreker at ingenting kan hjelpe alle.

- Den store fordelen ved trening er at den eneste bivirkningen er bedre helse.
Forskerne er fortsatt ikke sikre på hva som er hovedårsaken til mosjonens gode effekt på psykiske plager. Og det finnes mange ulike teorier. Personlig tror jeg mestringsfølelsen er det viktigste, sier forskningslederen.

- Mange opplever styrket selvfølelse og at de får et bedre forhold til egen kropp. Det er flott å se at folk blir hjulpet på denne måten. Trening er sunn og billig moro.
Det er bare å begynne.

Tren deg glad
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer