Medisin

Tren deg lykkelig

Å knyte skolissene kan være vanskelig når dagene er svarte. Men å ta på deg joggeskoene kan være det lureste du gjør.

Skuespiller Julia Roberts er frisk og sunn til tross for barnefødsler og stressende liv. Foto: All Over Press
Skuespiller Julia Roberts er frisk og sunn til tross for barnefødsler og stressende liv. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Bare det å komme deg ut døra kan være vanskelig når depresjonen har tatt overhånd. Aller helst vil du kanskje krølle deg sammen til en gråtkvalt ball i sofakroken. Men å røre på kroppen kan være den beste hjelpen for å komme over kneika. At fysisk aktivitet er en av de beste medisinene for vår fysiske og mentale helse, er sikkert og bevist.
 • 10 lykketips
 • En studie fra 2000, publisert i Psychosomatic Medicine, viser at tre ukentlige økter med aerobic trening, fungerer like bra som medisin i å redusere symptomene på depresjon. Studien viser også at de som trener har en mye mindre sannsynlighet for å få tilbakefall, enn de som tar medisin mot depresjonen.
 • Stjernefin på juksemåten
 • En annen studie, publisert i American Journal of Preventive Medicine i 2005, viser at moderat kondisjonstrening tre til fem ganger i uken, halverer symptomene på mild til moderat depresjon. KKs treningsekspert Jill Jahrmann sier all kondisjonstrening vil ha en positiv effekt på psyken. Men hun anbefaler også den roligere treningsformen yoga. Det kan være rene lykkepillen.- Yoga er avspenning i bevegelse. Du får vendt konsentrasjonen innover, får samlet deg og kommer ut som et helere menneske, sier Jahrmann. Fem knep som kan hjelpe deg mot lysere og mer aktive dager: 1. Begynn roligBygg deg sakte opp. Ikke hopp fra et inaktivt sofaliv til blodslit og maratontrening. Resultatet blir en støl og sår kropp, som etter hvert bare vil søke sofaen. Tren noen minutter to-tre ganger i uken den første og eventuelt andre uken du starter. Så kan du begynne å trene en halvtime eller mer tre-fire ganger ukentlig.
 • Slik får du tilbake energien
 • 2. Varier Mange foretrekker heller kortere økter og forskjellig type aktiviteter, enn en enkelt lang økt. Det er helt i orden. Å gå 15 minutter tre ganger i løpet av dagen, kan være like bra som å ta en spasertur på 45 minutter.
 • Jills 10 beste treningstips
 • 3. Velg noe du liker Noen velger en treningsform de hater fordi de tror den vil gjøre dem godt. Men anser du treningen som en bitter medisin, vil du sannsynligvis ikke holde ut så veldig lenge. Husk at det er en rekke aktiviteter å velge blant. Enten du foretrekker å sykle hjemme foran tv’n eller i skogen, danser eller går med staver – velg noe som du faktisk kan like. Prøv ulike aktiviteter til du finner noe som passer deg. 4. Tren sammen med andre Det kan være vanskeligere å komme seg opp av godstolen, hvis alt beror på viljen din. Da kan slaraffenlivet lett virke som et mer fristende alternativ. Avtaler du å trene med andre, kan du få det lille sparket som du trenger. Finn en treningspartner og avtal noen faste tidspunkter i uken som dere gjennomfører planen. For noen kan også faste timer på helsestudio virke motiverende. 5. Lur deg til mer dagligdags aktivitet Snik inn litt ekstra fysisk aktivitet i dine daglige rutiner. Ta trappa i stedet for heisen, parkér bilen litt lenger bort enn vanlig og ta beina eller sykkelen fatt. Det kan synes som unødvendige endringer, men over en lengre periode vil det påvirke helsen din i større grad enn du tror.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.