Drikke

Tren på å drikke

Væskebalansen er viktig for deg som trener. Her får du vite hvorfor, hva og hvor mye du bør drikke.

Tren på å drikke
Publisert
Sist oppdatert
FØR TRENING
Sørg for at kroppen er i væskebalanse. Det vil si at du har drukket jevnt hele dagen. Dersom det ikke plager deg at det skvulper litt i magen under treningsøkten, kan du innta to-tre desiliter væske like før du går i gang.

ENERGIKICK
Dette er en energirik drikk som er et perfekt lite måltid før trening. Ginseng virker oppkvikkende og fremmer vekttap. Bringebær øker forbrenningen, er rik på fiber og i tillegg
blodsukkerregulerende, noe som gir en langsom frigjøring av energi. Yoghurt tilfører drikken protein. Grønn te øker forbrenningen.

75 g dypfryste bringebær
175 g Sans yoghurt med bringebær
0,1 % fett
15 ml ginseng
(Ginsana med kirsebærsmak)
0,5 dl grønn te med sitron


Ha 0,5 dl av den ferdig trukne teen i en blender og hell oppi dypfryste bringebær, yoghurt og ginseng. Kjør til alt er godt blandet.
(Næringsinnhold: kcal: 219, protein: 8 g, fett: 0,2 g, karbohydrater: 47 g)

UNDER TRENING
Om ikke økten varer lenger enn en time, holder det at du drikker vanlig vann underveis. En halv liter er tilstrekkelig. Under langvarige og harde treningsøkter bør du drikke to-tre
desiliter væske hvert kvarter. Det bør være en energidrikk som inneholder salter og karbohydrater, siden kroppen mister disse stoffene under forbrenning og når man svetter mye. Overdrevent vanninntak over flere timer kan også bidra til saltmangel i blodet. Salt er livsnødvendig for at basale biologiske prosesser i kroppen skal kunne fungere. Skal du gå en hel dag i fjellet i varmt vær for eksempel, bør du innta væske med salter, eller spise salt mat underveis for å dekke salttapet.

ETTER TRENING
Under en times treningsøkt er det vanlig at kroppen mister en halv til halvannen liter væske, avhengig av temperatur og intensitet. Du bør derfor drikke litt etter treningen
også. Gjerne en energidrikk, slik at du gjenoppretter væsketapet og lagrene av karbohydrater.

BODYBUILDER
Drikken erstatter væsketapet etter trening og tilfører proteiner for muskeloppbygging.
Proteinene i sesamfrøene er bra for muskeloppbyggingen, og frøene inneholder mye kalsium, som er bra for vektnedgang. Kli er fiberrik og binder fett i tarmene. Kalium
i bananen er viktig for musklene. Ingefær, kanel og kardemomme øker forbrenningen.

1 banan
2 dl melk ekstra lett
2 dl appelsinjuice
1 ss havrekli
1 egg
1 ss sesamfrø
1 ts fruktose
1/3 ts malt ingefær
1 ts kanel
1/3 ts kardemomme

(Næringsinnhold: kcal: 474, karbohydrater: 79 g, fett: 12 g, proteiner: 18 g)

(Kilder: Idrettsfysiolog Truls Raastad ved Norges idrettshøgskole, Norges Idrettsforbund, Ernæringsavdelingen i Olympiatoppen og www.forskning.no. Bildet til venstre er tatt av Rohny Kristensen.)

Tren på å drikke
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer