Slanking

Trendy å spise glutenfritt

Mange dropper gluten fordi de tror det hjelper dem ned i vekt. Har de rett?

MED ELLER UTEN GLUTEN: Det finnes drøssevis av glutenfrie produkter. Men funker de som slankekur? Foto: Getty Images/iStockphoto
MED ELLER UTEN GLUTEN: Det finnes drøssevis av glutenfrie produkter. Men funker de som slankekur? Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Glutenfri mat er i vinden. I de fleste matbutikker kan du nå få kjøpt glutenfritt brød, glutenfri pasta, glutenfrie knekkebrød osv.

Før i tiden var det bare folk med cøliaki som droppet gluten, men i dag er det også mange andre som dropper gluten i maten.

Mange av dem lider av glutenintoleranse, det vil si at de opplever at gluten gir dem oppblåst mage og fordøyelsesproblemer. I det siste har imidlertid flere uten cøliaki eller mageproblemer kastet seg på, i den tro at en glutenfri diett kan hjelpe dem å gå ned i vekt.

Hva er gluten?

Først litt basisinfo: Gluten er en proteinforbindelse som finnes i hvete, rug, bygg og spelt (urhvete). Gluten er stoffet som gjør bakverk bra fordi proteinet fungerer som bindevev, og danner et netterk av tråder som stenger inne fuktighet og luft - dermed får vi luftig og porøst bakverk når det hever seg.

Hva er cøliaki?

Noen mennesker har cøliaki, en tarmsykdom der tarmtottene blir skadet hvis de spiser mat med gluten. Det antas at én av 100 nordmenn lider av cøliaki. Sykdommen er delvis arvelig. Noen utvikler den som barn, andre først når de er voksne.

BLIR DU OPPBLÅST? Da kan det være lurt å vurdere andre typer mel i brødet. Foto: Getty Images/iStockphoto
BLIR DU OPPBLÅST? Da kan det være lurt å vurdere andre typer mel i brødet. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Magetrøbbel på grunn av gluten?

En god del mennesker mener gluten gir dem problemer med fordøyelsen. Glutenintoleranse kalles det, og det har ingenting med cøliaki å gjøre. Folk som er glutenintolerante føler seg oppblåste, og kan få diaré om de spiser mye mat som inneholder gluten, spesielt hvetemel. Det er ingen sikre tall på det, men det antas at 5-6 prosent av nordmenn plages av glutenintoleranse. Ifølge den amerikanske kostholdslegen Mark Hyman er en av grunnene til dette at hvetemel inneholder det han kaller "supergluten", et stoff som er vanskelig å hanskes med for fordøyelsen.

Det er blitt gjort noe forskning på området, og i Tidsskrift for Den norske legeforening omtales en studie fra Australia, der 34 pasienter med IBS (irritabel tarm) ble delt inn i grupper og fikk forskjellige dietter - en glutenfri, en med mye gluten, og en der pasientene spiste gluten innimellom. Resultatet viste at gruppen som spiste mye gluten hadde flere mageproblemer enn de som bare spiste innimellom, mens de som spiste glutenfritt hadde minst problemer. Det må merkes at studien er veldig liten, og mer forskning må til på området, men kjenner du igjen symptomene beskrevet, kan det være verdt å kutte ned på gluteninntaket og se hva som skjer.

Slank med gluten?

Som nevnt er det nå blitt vanlig at mennekser uten cøliaki eller glutenintoleranse også kutter gluten, i den tro at de vil gå ned i vekt. Ifølge Marlisa Brown, ernæringsekspert og forfatter av bøkene "Gluten-Free, Hassle Free" og "Easy, Gluten-Free.", er ikke det så enkelt.

Hvis du bare erstatter glutenmat som brød, kaker og pasta med glutenfrie varianter, vil du ikke få noe resultat. Men dersom du bytter ut pasta, halvfabrikata (som ofte inneholder hvetemel), brødmat og så videre med mer frukt og grønt, magert kjøtt, fisk og magre meieriprodukter, er sjansen bedre for å gå ned i vekt, sier hun til Livestrong.com.

Å kutte gluten er altså ingen vidunderkur for å gå ned ekstrakiloene. Men å redusere inntak av hvetemel kan være smart, for dette er tom energi kroppen ikke trenger. Dessuten mener kostholdslegen Hyman at det er tre grunner til at hvetemel er fetende. Les om dem her.

Vil du ned i vekt, er egentlig det viktigste du kan gjøre å kutte ned på sukkerinntaket. Sukker som ikke forbrennes blir til fett, og dermed sniker kiloene seg på, og vi blir tjukkere og tjukkere.

LES OGSÅ:
Alt du bør vite om sukker - og hvordan du kutter det meste fra kosten
Bakeglad? Slik baker du uten vanlig sukker

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer