KULDA PÅVIRKER HUDEN DIN: – Alt som reduserer vannmengden i det øvre hudlaget, som kulde og mindre fuktig klima, øker tendensen til tørr hud. Dette er medvirkende til at man får økende plager om vinteren, sier hudlege Kjetil Guldbakke. Sjekk rådene under. Foto: Image SourceAll Over Press
KULDA PÅVIRKER HUDEN DIN: – Alt som reduserer vannmengden i det øvre hudlaget, som kulde og mindre fuktig klima, øker tendensen til tørr hud. Dette er medvirkende til at man får økende plager om vinteren, sier hudlege Kjetil Guldbakke. Sjekk rådene under. Foto: Image SourceAll Over Press Vis mer

Hudpleie

Trenger du egentlig kuldekrem?

– Det ikke er løsningen for alle, sier ekspertene. Sjekk hvordan du bør forholde deg.

Publisert
Du har kanskje begynt å merke på både hud og lepper at vinteren er her. Kanskje føles huden allerede tørrere, mer sprukken og strammere enn den har gjort gjennom sommeren og høsten.

Tørr årstid

Hudlege Kjetil Guldbakke bekrefter at både vinterkulda og tørr, oppvarmet inneluft kan være en utfordring for huden og blant hudens verste fiender.

– Vanligst er tørr hud og forverring av hudlidelser som eksem, forteller han.

– Kulde i seg selv kan medvirke til tørr hud, dessuten er luftfuktigheten lavere om vinteren.

– Alt som reduserer vannmengden i det øvre hudlaget, som kulde og mindre fuktig klima, øker tendensen til tørr hud. Dette er medvirkende til at man får økende plager om vinteren, har han tidligere fortalt DinSide.

Vinn spaopphold og hudpleieprodukter!

Legen anbefaler bruk av fuktighetskrem, og oppfordrer til å unngå overdreven kuldeeksponering og ta generelle forholdsregler.

Uenighet om kuldekrem

– En kuldekrem skal beskytte huden slik at den ikke blir tørr i kaldt vær. En vanlig fuktighetskrem har ofte et høyt innhold av vann, mens en kuldekrem gjerne har et høyt fettinnhold og lavt vanninnhold eller er helt vannfri, forklarer Ingrid Presttun Eide, fagansvarlig makeupartist hos Makeup Mekka.

– Trenger vi kuldekrem?

– Nei, sier legen bestemt.

– Bruk av ordet kuldekrem er omdiskutert, og enkelte mener det kan gi en økt risiko for kuldeskade, sier Dr. Kjetil Guldbakke.

Det ble utført en studie i Finland publisert i 1999 som så på bruken av kuldekremer blant finske rekrutter. Det var høyere forekomst av kuldeskader blant de som hadde brukt såkalte beskyttende kremer, forteller han.

Beskytt deg med klær

– Beskyttende salver kan gi en falsk følelse av trygghet, som fører til økt risiko for forfrysninger fordi man derved unnlater å beskytte seg på annen måte. Kanskje er det best å bruke tykt ullskjerf og finlandshette i kulda - eller å avstå fra skiturer i bitende kulde og vind, sier Dr. Kjetil Guldbakke.

LES OGSÅ: Tøyet som varmer fra innsiden

Også Presttun Eide presiserer farene ved bruk av kuldekrem:

– Det er viktig å huske at helt tette kremer sperrer fukten inne i huden, så når du svetter og blir fuktig, vil huden også bli lettere nedkjølt, som igjen kan gi fryseskader, forklarer hun.

Patricie Holda, som jobber som koordinator for hudpleiemerket Clinique, mener de færreste trenger å holde seg kun til kuldekrem.

– Mange kommer til oss og spør om kuldekrem er det eneste som funker om vinteren, men jeg synes ikke vi trenger å være så bastante. Vi trenger ikke 100 prosent vannfrie produkter om vinteren, sier Holda, men legger til at det kommer veldig an på temperaturen.

Skal man på fjellet i 20 kuldegrader er det nemlig litt annerledes.

– Da kan kuldekrem være et godt alternativ. Det viktigste er uansett å beskytte utsatte områder som kinn, lepper og nesetipp ekstra godt. Hvis ikke kan man ende opp med sprengte blodkar i ansiktet, sier Holda, og legger til at det å drikke nok vann selvfølgelig er like viktig vinter som sommer.

Også Ingrid Presttun Eide mener kuldekrem kan være smart i visse tilfeller:

– De som skal ut i kuldegrader og vind kan ha fordel av en kuldekrem. Den vanlige fuktighetskremen din kan fryse på huden, og gjøre at kulden fortere kjøler ned huden og skaper kuldeskader. En forfrysning i ansiktet kan føre til varige endringer i huden som røde kinn eller pigmentforandringer, sier hun.

– Ikke for alle

Presttun Eide presiserer derimot at kuldekrem ikke er den riktige løsningen for alle.

– Har man problemer med tette porer og urenheter kan en kuldekrem forverre dette. Uren hud har ofte godt av lettere kremer som gir mye fukt og lite fett, sier hun.

– Skal du bruke en fuktighetskrem eller kuldekrem som inneholder vann, bør du smøre deg i god tid før du går ut, slik at vannet får tid til å fordampe fra huden før du går ut i kulden, forklarer hun.

– Ikke stol hundre prosent på en kuldekrem, plagg som dekker huden er det aller beste når det er veldig kaldt, sier Presttun Eide.

Legen samtykker:

– Den viktigste beskyttelsen mot kulde er med lue, skjerf og votter, sier Guldbakke.

Ingrid Presttun Eid råder de som velger å satse på en kuldekrem til å sjekke ingredienslisten når før de kjøper krem:

– Ingredienser med høyt innhold kommer først, og de med lavest innehold kommer sist på listen. Hvis ingrediensen vann kommer først eller tidlig i listen, betyr det at kremen inneholder mye vann og ikke egner seg så godt som kuldekrem, sier hun.

Tørr betyr ikke nødvendigvis dehydrert

Hudpleiere snakker gjerne om tørr hud versus dehydrert hud, og hudlege Kjetil Guldbakke forklarer forskjellen.

– Tørr hud innebærer mangel av fettstoffer i huden og reduksjon i hudens evne å holde på fuktighet, sier han.

– Dehydrert hud bruker vi ikke som begrep, men det hentyder vel på at huden kan se tørr ut og miste elastisitet når man er dehydrert (ikke har nok vann i kroppen).

LES OGSÅ: Nå må du passe på håret ditt

Det er altså forskjell på tørr hud og fuktfattig eller dehydrert hud. De fleste av oss har likevel normal blandingshud og får bare problemer med tørr hud i forbindelse med høst og vinter.

De som i utgangspunktet har tørr hud, bør velge kremer som tilfører fuktstoffer eller hjelper huden til å produsere disse fuktstoffene.

Dersom huden er fuktfattig, bør man styre unna for fete kremer og heller gå for produkter som binder fuktigheten i huden.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer