Sminkefjerner

Trenger du egentlig øyesminkefjerner?

Svaret er både ja og nei.

SART: Siden området rundt øynene er ekstra sart, bør du bruke skånsomme produkter som fjerner øyesminken effektivt uten at du må gnukke og gni. Oljebaserte produkter er ofte mer skånsomme og fjerner sminken effektivt.  Foto: nyul - Fotolia
SART: Siden området rundt øynene er ekstra sart, bør du bruke skånsomme produkter som fjerner øyesminken effektivt uten at du må gnukke og gni. Oljebaserte produkter er ofte mer skånsomme og fjerner sminken effektivt. Foto: nyul - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du trenger neppe flere påminnelser om at du absolutt bør fjerne sminken og rense huden før du legger deg. Selv om du er aldri så trøtt, bør du i det minste få bort sminken før hodet treffer puta.

EKSPERT: Kjersti Johansen er nordisk fagsjef hos Dermanor. Foto: Yvonne Wilhelmsen
EKSPERT: Kjersti Johansen er nordisk fagsjef hos Dermanor. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Er du av typen som slurver litt med dette, kan det være en løsning å ha ansiktsservietter liggende på nattbordet. Da kan du faktisk ha hodet godt plantet på puta mens du får av deg sminken. Ikke ideelt, men bedre enn å sove med fullt festfjes på.

Det er imidlertid faktisk slik at du aller helst bør ha en egen sminkefjerner til øynene. Den sarte huden rundt øynene kan nemlig ta skade av produkter beregnet på resten av ansiktet.

Avhengig av typen rens

– Det kommer helt an på hva slags rens du har for ansiktet, og også på hva slags sminke du bruker, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor.

EKSPERT: Ingrid Presttun Eide er  hudpleier, makeupartist og daglig leder ved Art Complexion. Foto: Privat
EKSPERT: Ingrid Presttun Eide er hudpleier, makeupartist og daglig leder ved Art Complexion. Foto: Privat Vis mer

– Noen renser er altfor sterke for øyepartiet og kan virke irriterende. Andre ansiktsrenser fjerner ikke øyesminke og maskara godt nok, sier hun.


LES OGSÅ: Slik fjerner du maskara best mulig

Fjern først, rens etterpå

– De aller fleste bruker en egen sminkefjerner til øyne og lepper for å løse opp produktene på en skånsom måte, sier Ingrid Presttun Eide, daglig leder hos Art Complexion makeupskole. Hun er både hudpleier og makeupartist.

Hun forklarer at det etter bruk av sminkefjerner ofte ligger igjen rester av produktet på huden, og at du derfor bør rense huden etter at sminken er fjernet. Først da vil selve huden og porene få en dypere rens.

– Mange merker også at det blir liggende igjen en slags film på huden. Den vil være med på å forhindre for eksempel serum og kremer fra å trekke like godt inn i huden, og noen kan også få irritert og uren hud.

FØLSOMT: Å velge en mild og effektiv sminkefjerner til øyepartiet er viktig for å ta bedre vare på huden din.  Foto: All Over Press
FØLSOMT: Å velge en mild og effektiv sminkefjerner til øyepartiet er viktig for å ta bedre vare på huden din. Foto: All Over Press Vis mer

Produkter som gjør alt

Det finnes dog gode multiprodukter som kan både fjerne sminke og rense huden.

– Shu Uemura har en god renseolje som fjerner makeup og renser huden, sier Presttun Eide.

Men selv med produkter som gjør begge deler, bør du aller helst bruke renseproduktet to ganger – først for å fjerne sminken, så for å rense huden.

– Det føles ikke bra å dra maskara og leppestift rundt i ansiktet når du renser huden. De som har sensitive øyne kan fort reagere på produkter som har olje i seg, og får gjerne en tåkefilm på øynene som kan oppleves som ubehagelig. Her gjelder det å prøve seg frem.

 

PASS PÅ TEMPERATUREN: Uansett hva slags rens du velger, så husk at vannet ikke skal være for varmt. Lunkent er bra, glovarmt kan skade deg eller tørke ut huden din.  Foto: Vitalij Geraskin - Fotolia
PASS PÅ TEMPERATUREN: Uansett hva slags rens du velger, så husk at vannet ikke skal være for varmt. Lunkent er bra, glovarmt kan skade deg eller tørke ut huden din. Foto: Vitalij Geraskin - Fotolia Vis merLES OGSÅ: Velg olje framfor fuktighetskrem

Oljer for både tørr og fet hud

Oljer kan virke skremmende for mange, kanskje særlig for dem som sliter med fet og oljete hud. Likevel er det sånn at fett løser opp fett, og dermed kan oljer være svært effektive til å rense huden med.

–  Fordelen med å bruke olje er at den løser opp makeup og fett på en effektiv og skånsom måte, sier Presttun Eide.

– Det er også fint for deg med tørr hud å bruke renseolje fremfor for eksempel rensegelé, som ofte virker mer uttørkende på huden.

Også Johansen forklarer at oljerenser er fine til å fjerne sminke både i ansiktet og rundt øynene.

– Men disse bør ikke brukes dersom du har falske vipper (vippeextensions), da de lettere vil falle av, sier hun.

DROPP GNIKKINGEN: Ser bomullspaden slik ut? Da kan det være at du tar for hardt i når du fjerner øyesminken. Prøv å holde den godt fuktede paden mot øyepartiet i noen sekunder for du drar sminken forsiktig av. Foto: Tone Ra Pedersen
DROPP GNIKKINGEN: Ser bomullspaden slik ut? Da kan det være at du tar for hardt i når du fjerner øyesminken. Prøv å holde den godt fuktede paden mot øyepartiet i noen sekunder for du drar sminken forsiktig av. Foto: Tone Ra Pedersen Vis mer

LES OGSÅ: Bruk olje og krem for å unngå vintertørr hud

Vannfast er vanskelig

Vannfast maskara og annen vannfast øyesminke kan være vanskelig å fjerne uten å ty til en egen øyesminkefjerner, men selv i disse tilfellene kan olje være løsningen.

Befinner du deg i en sminkefjernerkrise, kan du faktisk bruke olivenolje til å fjerne maskaraen. Ja, til og med Spenol eller vaselin kan virke i en skikkelig knipe.

LES OGSÅ: Dropp det varme vannet her

RENSESERVIETTER: Dropp disse til daglig bruk, men ta dem gjerne med deg på reise eller legg dem på nattbordet til de dagene du bare ikke orker noe mer komplisert enn å fjerne sminken med en serviett.
RENSESERVIETTER: Dropp disse til daglig bruk, men ta dem gjerne med deg på reise eller legg dem på nattbordet til de dagene du bare ikke orker noe mer komplisert enn å fjerne sminken med en serviett. Vis mer

Forsiktig med renseserviettene

Selv om renseservietter til ansiktet virker som en genial idé, bør de egentlig ikke brukes hver dag.

Som nevnt er de likevel bedre enn ingen sminkefjerning, men prøv å begrense bruken til når du reiser eller bare har hatt en veldig lang dag og ikke orker noe annet.

– Ansiktsservietter fungerer for noen, men i mange tilfeller er det ikke våte nok slik at du må gni en del for å få av all makeupen. Sensitiv hud blir ofte rød og irritert av slike servietter, sier Presttun Eide.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer