Sjampo

Trenger du egentlig sjampo?

Vasker du håret hver dag?

SJAMPO: Hvor ofte sjamponerer du håret? Stem under til høyre og se hva andre lesere har svart. Foto: colourbox.com
SJAMPO: Hvor ofte sjamponerer du håret? Stem under til høyre og se hva andre lesere har svart. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Stem her!

Hvor ofte bruker du sjampo?En ny bevegelse som kaller seg selv «no poo» mener at sjampo er helt unødvendig, skriver Live Science.

- Dropp hårvasken

Sjampomotstanderne peker på at hårsåpe er en moderne oppfinnelse, utviklet på slutten av det 19. århundret - og dermed noe vi fint klarer oss uten.

Bruker bare hotellsjampo

Annenhver dag
 
704 (39%)
Hver dag
 
507 (28%)
Hver tredje dag
 
419 (23%)
Sjeldnere
 
174 (10%)

Den moderne sjampoen

Det engelske ordet «shampoo» oppstod i India for rundt 300 år siden, og ble brukt om en form for hodemassasje med parfymerte oljer. Sjampo i moderne betydning – som brukes sammen med vann for å danne såpeskum – kom for bare omkring 100 år siden.

Ikke gjør dette mot håret ditt

Det er ingen tvil om at hår blir skittent. Talgkjertlene i hodebunnen produserer en olje som skal beskytte håret og motvirke at det fliser seg. Dette har imidlertid også en tendens til å samle til seg skitt og hudflak fra hodebunnen.

Den moderne kjemien utviklet nye stoffer som var i stand til å fjerne skitt effektivt fra håret og samtidig gjøre det mykt. Kosmetikkselskapene kastet seg over ideen, og en ny industri så dagens lys.

Fiks håret på 1-2-3

Det store sjampospørsmålet

«No poo»-medlemmer sier at flere sjampoer, spesielt billigtypene, inneholder potensielt skadelige kjemikalier som kan absorberes av huden, inkludert sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, propylene eller butylene glycol, isopropyl alcohol og coal tar (på norks kulltjærekreosot).

De fleste leger og helseorganisasjoner mener sjampoer er generelt trygge. Studier utført på mennesker viser varierende resultater. Dyreforsøk tyder på at hvis huden absorberer nok av disse stoffene, kan det ødelegge huden eller andre organer.

Går du i stylingfella?

Et vanlig hjemmelaget alternativ til sjampo, natron og eddik, fungerer bra, men du vil ende opp med å lukte sylteagurk. Men dette er gjerne mer et sosialt problem enn et helseproblem.

Heldigvis finnes det i disse dager sjampoer som er 100 prosent naturlige. Hvis du synes de er for dyre, kan du følge dermatologenes råd og kun vaske håret noen få ganger i uka.

13 veier til reklamefint hår

Du trenger ikke sjampo, så det er ikke farlig å la være å vaske håret, ifølge Live Science. Men det å droppe hårvasken vil trolig ikke gi de helt store gevinstene, bortsett fra at du gjerne sparer noen kroner og at du sier nei til kosmetikkindustrien.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer