Trening

Trening for struttende mager

Gravid og treningslysten? Slik trener du deg gjennom de ulike fasene av svangerskapet.

Trening for struttende mager
Publisert
Sist oppdatertJill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS. Hun er treningsspaltist for KK på både nett og papir, og også svarer på leserspørsmål i begge fora.

Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no.Du har antakelig hørt at det er bra å trene gjennom graviditeten. Kanskje du til og med har gjort det selv. Da har du nok erfart som jeg, at trening får en helt ny mening når magen vokser. Det er lett å si at du skal opprettholde det samme aktivitetsnivået når du blir gravid, men hvorfor nevner ingen at det kan være ganske tungt?

 • Les mer om graviditet hos Lommelegen

  Første trimester
  Du er trøtt som en strømpe, andpusten og kvalm. Det er hormonene som sørger for disse ugreie forandringene, og de setter i gang tidlig. Veltrente jenter kan faktisk kjenne forskjell på treningspuls og pust allerede før det vises to blå streker på graviditetstesten. Pulsen blir høyere, og når det gjelder pusten kjennes det som man har blitt en blåsebelg. Det er altså graviditetshormonene som gir kroppen beskjed om at blodtrykket er for lavt (hjerte; slå fortere for å øke trykket) og at det ikke er nok oksygen i blodet (pust mer!). Ikke akkurat fristende å legge ut på joggetur eller slenge deg med på en høypuls-time. Kanskje er du redd også - kan det skje noe med barnet som nesten ingen vet om ennå? Alle er forskjellige, men jeg og mange med meg har opplevd at det eneste som hjelper mot kvalmen er trening. Utrolig, men sant. Når det gjelder redsel for det lille livet, er det bevist at det absolutt ikke er noen forhøyet risiko for spontanabort på grunn av trening, snarere tvert imot.

  Når du trener i første trimester utvikles morkaken til å bli mer effektiv slik at nurket har bedre tilgang på både næring og oksygen enn babyer av ikke-trenende mødre. Det eneste du skal være oppmerksom på er at du ikke skal overopphetes i første trimester. I Norge er det ikke store sjanser for nettopp dette, men om du er på ferie, bør du unngå å trene i varmen. Du bør heller ikke trene i tette, trange rom uten ventilasjon. For deg som har trent før du ble gravid er det en enkel regel: Tren like hardt som før, men ikke hardere. Om du begynner å trene mens du er gravid bør du være mer forsiktig, siden kroppen din ikke er i form allerede. Kjøp gjerne noen timer hos en Personlig Trener!

  Andre trimester
  Kiloene begynner å komme, men formen er strålende nå som kvalmen og trøttheten har gitt seg hos de fleste. Om du har trent i starten, merker du at treningslysten øker. Kroppen gir beskjed om at den ikke har lyst til å ta i knallhardt, men treningen gir deg velvære. Alt ok, med andre ord. Mange synes at det får være nok løp og hopp for en stund når magen begynner å komme, andre synes løping er frigjørende. Du bestemmer, og jogging er helt i orden så lenge det ikke gjør vondt i bekkenet. Hard intervalltrening hører ikke hjemme i en graviditet, men det kjenner du. For styrketrening er det en enkel regel: ikke løft tyngre enn at du kan puste gjennom hele øvelsen.

  Forskning tyder på at trening for deg ikke bare er ufarlig for den lille, det er også direkte sunt. Det rapporteres om babyer som raskere tilpasser seg amming og døgnrytmene utenfor livmoren enn andre, og som virker mer «modne» enn andre barn når de blir født. Det er faktisk gjort tester som viser høyere IQ hos barn av trenende mødre!

  Tredje trimester
  Nå er det tungt å trene. Med mange kilo ekstra er det en jobb å gjennomføre treningen, men du verden så nyttig det er. Treningsøktene kaan gjerne bli litt kortere og det kan lønne seg å velge ut bare de mest nyttige styrkeøvelsene. De aller siste ukene før fødsel bør du unngå å presse deg. Tren lett eller gå turer - spar krefter til den store jobben. Det som skjer med blod, hjerte og muskler under en vanlig graviditet er det samme som ved et hardt treningsopplegg. Hjertet vokser og blodvolumet øker. Om du trener i tillegg har du verdens beste utgangspunkt etter fødselen, både for å bli kvitt kiloene og for å komme i form raskt. Og selve fødselen? Statistisk føder trenende kvinner litt tidligere, men ikke for tidlig. De bruker mindre smertestillende, har færre keisersnitt, færre komplikasjoner og raskere fødsler.

  Jill Jahrmann
  treningsekspert
  jill@kk.no


  LES OGSÅ:
 • Slik får du et sunt svangerskap
 • Slik trener du deg opp etter fødselen


 • Trening for struttende mager
  Regelmessig trening gjør svangerskapet mindre plagsomt.
  Regelmessig trening gjør svangerskapet mindre plagsomt. Vis mer
  Mødre som trener under svangerskapet, får friskere barn enn andre.
  Mødre som trener under svangerskapet, får friskere barn enn andre. Vis mer
  Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no.
  Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer