Trening

Trening gjør oss smartere

God utholdenhet er ikke bare godt for kroppen - det gavner hjernen, også.

KOM I GANG: Det er bare fordeler med å begynne å trene. Foto: Getty Images/iStockphoto
KOM I GANG: Det er bare fordeler med å begynne å trene. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du planer om å bli sprekere i 2013? Det er en god idé. For ikke nok med at trening gjør deg strammere i fisken og mer opplagt - den gjør deg også smartere.

Måles umiddelbart

Det finnes flere forskningsstudier som kan bevise dette, og den positive effekten kan måles helt umiddelbart. En studie fra Irland viste at unge menn klarte hukommelsestester bedre hvis de rett før hadde drevet med aerob trening (altså trening med lav/moderat intensitet, som vi kan holde på med over lengre tid). Etter treningsøkten hadde de også høyere verdier av et protein som kalles hjerneavledet nevrotropisk faktor (BDNF). Dette stoffet stimulerer dannelsen av nye nerveceller i hjernen, også i de delene som bearbeider hukommelse. Les mer om denne studien hos ScienceDirect.En annen studie fant at aerob trening stimulerer hippocampusen, området i hjernen som blant annet påvirker hukommelsen og orienteringssansen vår. Dermed er det svært viktig at eldre mennesker er aktive og trener, for det kan forsinke utvikling av demens, som rammer nettopp hippocampusen hardt. Les mer om den hos Scientific American.LES OGSÅ: Gladnyhet - korte treningsøkter er vel så effektive

Øker læreevnen

En tredje studie har funnet at trening også stimulerer veksten av hippocampusen hos barn. Det viste seg at de av barna som ble undersøkt som var mest aktive og i best form, hadde en bedre utviklet hippocampus, og dermed hadde lettere for å lære og huske nye ting. Les mer om dette hos US National Library of Medicine.Forskerne er usikre på akkurat hva som skjer med hjernen når vi trener, men det antas at økt blodsirkulasjon spiller inn, da dette stimulerer alle kroppens celler. (Det er nettopp dette som gjør at trening også gir deg finere hud.)

Tror trening har utviklet menneskets hjerne

I tillegg til forskning av typene som er nevnt over, som ser på hvilke positive effekter trening har her og nå, sysler andre forskere med teorier om at trening har spilt en viktig rolle i utviklingen av den menneskelige hjernen. Utholdenhetstrening, i form av løping over lengre avstander i jakten på byttedyr, har også vært med på å påvirke kroppens utvikling, hevder noen forskere. Etterhvert som vi lærte oss å gå på to bein, og deretter løpe, ble det lettere å jakte. Dermed utviklet skjelettet og muskulaturen seg slik at vi letter skulle kunne løpe. Sånn sett har trening vært med å utvikle den menneskekroppen vi har i dag - den som faktisk er skapt for å være i bevegelse! Du kan lese en interessant forskningsartikkel om dette hos Trtreads.com.Samtidig som dette skjedde, vokste hjernen vår i størrelse - vi ble smartere. Og nå finnes det forskere som hevder at dette ikke bare skjedde fordi kampen for overlevelse tvang oss til å tenke nytt. De har sammenlignet hjernestørrelsen og utholdenhetsferdighetene hos andre dyrearter, og funnet at det er en sammenheng mellom større hjerne og god utholdenhet (for eksempel har hunder og rotter stor hjerne i forhold til kroppsstørrelsen sammenlignet med mange andre arter). Konklusjonen deres er at hjernen kan ha vokst som resultat av at dyrearten utviklet sine utholdenhetsferdigheter. Les mer om dette hos US National Library of Medicine.Det er også gjort forsøk der mus er alet opp nettopp for å bli gode utholdenhetsløpere. Etterhvert som de beste løperne formerte seg, viste det seg at disse musene hadde høyere nivåer av proteinet BDNF (som vi nevnte over), et protein som stimulerer til vekst av nerveceller - også i hjernen. Dermed hevder noen forskere at trening over tid var med på å få menneskets hjerne til å vokse i størrelse. Les mer om dette hos Proceedings of the Royal Society.

Opp av sofaen!

Ok, dette ble kanskje litt for vitenskapelig for mange av oss, men konklusjonen er altså at å være aktiv og i bevegelse er bra både for kropp og sinn. Det finnes forøvrig en rekke andre ting du kan gjøre for å skjerpe hjernen. Du kan meditere jevnlig, spise fet fisk, stumpe røyken og drikke kakao, for å nevne noe. Sjekk forøvrig flere matvarer som skjerper hjernen her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer