Belastningsskader

Trening som blir et smertehelvete

Har du vonde knær, rygg eller stive skuldre?

SMERTER HER OG DER: En feilbelastning ett sted på kroppen, kan gi problemer et annet sted.  Foto: Dirima - Fotolia
SMERTER HER OG DER: En feilbelastning ett sted på kroppen, kan gi problemer et annet sted. Foto: Dirima - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste som har bedrevet en eller annen form for trening, enten det er over en kort eller lang periode, har opplevd treningssmerter. Denne smerteskalaen spenner fra små ubehageligheter, til enorme smerter som nesten ikke er til å holde ut.

Med andre ord kan det være noe så simpelt som stølhet som gjør at du opplever smerte, eller det kan være snakk om belastningsskader av alvorlig grad, hvis du gang på gang får vondt samme sted.

Uansett hvor på smerteskalaen du befinner deg, er det viktig å komme til bunns i problemet. Feilbelastning på ett sted kan føre til problemer andre steder i kroppen. En belastningsskade i foten kan for eksempel føre til kneproblemer, som igjen kan føre til smerter i rygg og hofter.

Denne dominoeffekten kan være vanskelig å stoppe.

VARIASJON: For å unngå skader, tren litt variert og lytt til hva kroppens signaler forteller. Foto: PantherMedia / Warren Goldswain
VARIASJON: For å unngå skader, tren litt variert og lytt til hva kroppens signaler forteller. Foto: PantherMedia / Warren Goldswain Vis mer

LES OGSÅ: For mye trening kan ødelegge fremgangen din

Vanskelig å lytte til kroppen

- Det er mange, spesielt løpere som sliter med belastningsskader, og spesielt gjelder dette de som trener mye og ensidig. Syklister blir også ofte rammet om det blir mye ensidig sykling, skriver den norske friidretts- og langdistanseutøveren Ingrid Kristiansen på sine nettsider, Ingridkristiansen.com.

Selv om hun slapp unna med få skader i løpet av karrieren, mener hun det er lurt å trene litt variert og lytte til hva kroppens signaler forteller.

Lenger ned i artikkelen får du råd om hva du kan gjøre når treningen gjør vondt. Men først: Hva er grunnen til smertene?

LES OGSÅ: Så ofte kan du trene

Første bud: Finn årsaken!

Det er ikke et fasitsvar på dette. Du kan ha vondt når du trener fordi du har begynt for hardt og kroppen ikke klarer å følge med, skoene og annet sportsutstyr kan være feil eller du kan ha feil teknikk.

Eller kanskje smertene ikke kommer fra selve treningen, men fra noe annet i hverdagen, som en hard seng, stillesittende PC-arbeide. Det er mulig problemene starter her, men at de vises først når du begynner å trene.

PASS PÅ: Smerter under eller i forbindelse med trening er noe du bør være veldig obs på.  Foto: Dirima - Fotolia
PASS PÅ: Smerter under eller i forbindelse med trening er noe du bør være veldig obs på. Foto: Dirima - Fotolia Vis mer

Under er noen typiske steder du kan få vondt, og vi gir råd for hvordan du kan løse problemet.

Nakke.
Hvorfor? Du spenner nakke og skuldre når du anstrenger deg, eller du har en dårlig arbeidsstilling.
God trening: En vond nakke har ofte andre årsaker enn trening, som dårlig sittestilling på jobb. Styrk nakken med enkle øvelser. Slik kan du trene vekk stiv nakke.

Rygg.
Hvorfor? Svak kjernemuskulatur og svak mage eller skjev belastning, gal arbeidsstilling eller vonde sko.
God trening: Tren opp kjernemuskulatur med pilatesball eller annen balansetrening.

Skuldre.
Hvorfor? Du spenner skuldre ved anstrengelse eller løfter for tunge vekter og får en unaturlig vinkel på skuldrene.
God trening: Bruk speil og se på teknikken når du trener, eller få en personlig trener til å hjelpe deg. Får du vonde skuldre når du løper, prøv å løpe på et ujevnt underlag.

VOND ALBUE: Problemer med albuen kan henge sammen med hvordan du sitter foran datamaskinen. Styrketrening vil hjelpe!
VOND ALBUE: Problemer med albuen kan henge sammen med hvordan du sitter foran datamaskinen. Styrketrening vil hjelpe! Vis mer

Albue.
Hvorfor? Overanstrengelse eller intensiv trening, som golf eller tennis.
God trening: Såkalt eksentrisk trening, som vil si at du aktivt hjelper armen med å løfte en vekt, og holder igjen på veien ned når muskelen forlenges.

Knær
Hvorfor: Svake lår- og rumpemuskler, som gjør at knærne må ta støten under trening. Eventuelt gale sko eller artrose.
God trening: Styrketrening eller enkel hjemmetrening, som å sitte med ryggen inn mot en vegg med 90 grader i knærne. Eventuelt klassiske balanseøvelser. Sykling, langrenn og gåturer er også skånsomt for knærne.

Hofte
Hvorfor? Hofteleddsbøyeren er for kort, for eksempel etter en fødsel, og overvekt er vanlige årsaker.
God trening: Skånsom hoftetrening som sykling og svømming. Yoga og pilates hjelper å myke opp hoftene.

Benhinne
Hvorfor? Feil sko eller at man begynner for fort med en treningsform. Det kan også komme av dårlig blodgjennomstrømming.
God trening: Tren intervaller og ikke bare lange, anstrengende økter, bruk støttestrømper til å øke blodgjennomstrømming og tøy ut etter trening og sørg for gode sko.

Føtter
Hvorfor? Sko som gir dårlig støtte, eventuelt svake muskler i føtter og tær. En gang i blant kan årsaken være hælspore eller stressfraktur, og da bør lege oppsøkes.
God trening: Bruk tennisballer som du ruller under føttene. Går barfot så ofte du kan, og tren yoga.  

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer