Trening

Trening som ikke gir vektnedgang

Trener du uten å gå ned i vekt? Her er de vanligste tabbene.

ER DU ÆRLIG? - Alt for mange lyver når det gjelder kostholdet sitt, sier eksperten. Det kan gjøre det vanskelig å oppnå vektnedgang.  Foto: Thinkstock
ER DU ÆRLIG? - Alt for mange lyver når det gjelder kostholdet sitt, sier eksperten. Det kan gjøre det vanskelig å oppnå vektnedgang. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange av oss trener for å holde kroppen slank, eller kanskje ta av et par kilo. I tillegg er det jo fint å være sunn, og forebygge kjente sykdommer som hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes.

Men selv om du har satt deg et klart og tydelig mål, og trener mye og ofte, opplever du kanskje at det er så å si umulig å bli kvitt fettet?

Det kan faktisk være fordi du saboterer målene dine uten å være klar over det.

Her beskriver vi noen av fellene du kan ha gått i.

LES OGSÅ: Treningmål som virker

Problem 1: Du trener for sakte

Selv om du trener tre ganger i uken, får du ikke en slankere kropp av å gå lange rolige turer, sykle sakte på en ergometersykkel eller gå opp og ned trapper i en fart som ikke gjør deg andpusten.

- Mange velger å trene lenge, men sakte, for da brenner de mest fett, sier treningsekspert Shawn Arent ved Rutgers University, ifølge helsenettstedet Livestrong.com (ekstern lenke).

Dette utsagnet er sant, men:

- Det dette ikke sier noe om, er at ved rolig kondisjonstrening forbrennes det prosentmessig mer fett enn karbohydrater enn ved trening på høy intensitet, men det totale kaloriforbruket er langt høyere ved trening med høy intensitet, og dermed vil du totalt sett også forbrenne mer fett.

LES OGSÅ: Dette gjør du for maks forbrenning

Mål med treningen

Har du satt deg noen mål på treningen?Sånn halvveis. Jeg prøver å sette meg noen mål, for å ha noe å jobbe mot.
 
175 (45%)
Nei, jeg trener det jeg vil, og vil bare holde meg i form.
 
99 (25%)
Ja, jeg følger en treningsplan.
 
95 (24%)
Jeg trener ikke.
 
22 (6%)

Etterforbrenner du?

Trening på lav intensitet gir altså et lavere kaloriforbruk i forhold til trening på høy intensitet.

Ikke bare det - trening på moderat til hard intensitet gir også en tilleggsgode som heter etterforbrenning. Altså at kroppen fortsetter å forbrenne kalorier etter at treningsøkten er ferdig.

- Dette vil du ikke oppleve om du trener ved for lav intensitet. Det lille ekstra fettet som forbrennes vil stanse opp idet du stopper aktiviteten, sier Craig Ballantyne, som har skrevet boka «Turbulence Training».

Løsningen er: For en optimal forbrenning både under og etter trening, bør du kombinere styrke- og kondisjons-/intervalltrening.

LES OGSÅ: Brenn fett i 24 timer etter trening

Problem 2: Ingen planlegging, ingen registrering

For å bli kvitt det ekstra kroppsfettet bør du også ha en oversikt over hvor mye fett du spiser i løpet av dagen (og med dagen mener vi også helgen!).

- Alt for mange lyver når det gjelder kostholdet sitt. De er flinke mesteparten av dagen, men så tar man en liten håndfull nøtteblanding og en liten sjokoladebit som ikke registreres noe sted. Da er det ikke rart at man ikke finner ut hvorfor man aldri går ned i vekt, sier Ballantyne.

Arent forklarer at det samme skjer under trening.

- Du ville ikke kjørt til et ukjent sted uten et kart. Da ville du kjørt deg bort. Mange mosjonister som vil ned i vekt trener uten å ha en plan, de gjør bare noe de syns er gøy, og tenker ikke noe på progresjonen, sier han.

Løsningen er: Før en treningsdagbok og skriv ned hva du spiser, og følg en treningsplan. Ved å skrive ned alt du spiser, er det lettere å se når du faller for fristelser, og du kan lage en plan for å unngå dette.

Skriv ned hvor mange kilo du løfter og antall repetisjoner du gjør under styrkeøvelser, og ha mål om å løfte tyngre og flere ganger over tid. På den måten forbedrer du deg selv og bygger muskler.

LES OGSÅ: Slik kan et matdagbok holde deg slank

Problem 3: Trening belønnes med overspising

Når du har vært flink til å trene, fortjener du en stor pizza til middag, ikke sant? Vel, ikke helt. I alle fall ikke hvis målet er å bli slankere.

Hvis målet er å opprettholde vekten din er det helt greit å belønne seg selv på denne måten i ny og ne, men hvis du skal ned i vekt og spiser masse etter en treningsøkt, vil «vinninga gå opp i spinninga».

Løsningen er: Kutt ned på kalorier og tren! Hvis du vil ha en sunn vektnedgang på 0,5 kilo i uken, må du spise 500 kilokalorier færre hver dag, eller det må forbrennes. Eventuelt kan du spise 250 kilokalorier færre per dag, og forbruke 250 kilokalorier ekstra – og unngå den ekstra belønningen etter treningen.

LES OGSÅ: Slik unngår du fråtsefella

Problem 4: Å ikke spise etter trening

Hvis du ikke får i deg næring etter treningen blir det vanskeligere for kroppen å bygge muskler, og det er jo muskler som må til for å brenne fett, ifølge Arent.

Løsningen er: Spis en blanding av proteiner og karbohydrater etter treningen. Proteiner gjør at musklene vokser, og karbohydratene gjør at energilagrene dine blir fylt opp på nytt.

LES OGSÅ: Fire ting du bør gjøre etter trening

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer