FORLENGET UNGDOM: Regelmessig, intensiv fysisk aktivitet holder deg ung lenger, ifølge tyske forskere. Foto: Colourbox.com
FORLENGET UNGDOM: Regelmessig, intensiv fysisk aktivitet holder deg ung lenger, ifølge tyske forskere. Foto: Colourbox.com Vis mer

Rynker

Trening utsetter alderdom

Bremser aldring av cellene, viser ny studie.

Publisert
Ikke bare kan det forebygge hjertesykdom, slag, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, diabetes type 2 og leddgikt – i tillegg til å minske suget etter nikotin og søtsaker.

Trening kan også holde deg ung lenger.

Les også: Dette gjør huden gammel

En «ungdomskilde»

Det antyder en ny tysk studie ved Universität des Saarlandes, melder det vitenskapelige nettstedet LiveScience.

Resultatene viser at regelmessig fysisk aktivitet motvirker aldringsprosessen i cellene.

Biologisk klokke

Intensiv trening ser ut til å forhindre at telomerene – den delen av DNA som beskytter endestykkene til kromosomene – blir kortere.

Lengden på telomerene kan kalles for din «biologiske klokke». Hvor lange de er, avslører hvor langt du er kommet i aldringsprosessen.

Les også: Dette gjør deg 12 år yngre

Reparerende enzym

Blodprøver fra profesjonelle idrettsutøvere ble sammenlignet med sunne ikke-røykende deltakere – som ikke trente regelmessig – og lengden på telomerene ble målt.

Forskerne så at det aldersrelaterte tapet av telomerene var lavere hos idrettsutøverne. Sannsynligvis fordi trening aktiverer telomerase - et enzym som er i stand til å reparere telomerene.

Les også: Slik lever du til du blir 100 år

- Et direkte bevis

- Dette er et direkte bevis for at fysisk aktivitet bremser aldringsprosessen, sier forsker Ulrich Laufs, ifølge livesvience.com.

- Våre funn bidrar til bedre forståelse av de beskyttende effektene trening har, og understreker virkningen fysisk aktivitet har på aldersrelaterte sykdommer, sier Laufs.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer