©Odilon Dimier/6PA/MAXPPP. Woman in weight room, wiping forehead, smiling at camera Foto: 6PA/MAXPPP
©Odilon Dimier/6PA/MAXPPP. Woman in weight room, wiping forehead, smiling at camera Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer

Svette

Treningseffekt kan ikke måles i svette

- Svetting er individuelt, og har heller ikke noe å si for formen din, sier KKs treningsekspert.

PublisertStem her!

Hvor mye svetter du når du trener?
Er du en av dem som er så klissvåt av svette etter en tøff treningsøkt at det ser ut som om du nettopp har hoppet ut av dusjen?

Da er du ikke alene, og du har sikkert fått høre at det å svette mye under trening betyr at du er i god form.

Spørsmålet vi i KK.no har stilt oss, er om denne «svettemyten» stemmer. Eller er det faktisk slik at du kan være i like god form og få like stort utbytte av en treningstime selv om t-skjorten er tørr etter endt økt?

For å komme til bunns i denne saken snakket vi med vår trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe. Og svaret hennes avliver myten om svetting, trening og form én gang for alle.

LES OGSÅ: Aldri mer deoflekker?

Temmelig mye!
 
258 (43%)
Ganske normalt, vil jeg tro
 
168 (28%)
Ikke særlig mye
 
108 (18%)
Det varierer veldig
 
59 (10%)
Trener ikke
 
5 (1%)
Usikker
 
0 (0%)

- Svettemengde er individuelt

Ifølge Garthe er nemlig svetting helt individuelt, og hvor mye og hvor lett du svetter, samt saltinnholdet i svetten din, er ulikt fra person til person.

Dermed er det ikke sikkert at du er i dårligere form enn de supersvette medlemmene på treningssenteret.

- Hvis to personer jobber med samme intensitet, har begge lik treningseffekt - selv om den ene svetter mer enn den andre, sier Garthe til KK.no.

Ifølge treningseksperten kan du nemlig ikke måle treningseffekt i svette.

- Trener du med så lav intensitet at du ikke blir varm og litt svett, mistenker jeg at det er for lavt - og effekten blir jo deretter. Men du kan altså ikke måle effekt i svette, sier hun.

LES OGSÅ: Drikken du bør få i deg etter trening

Forbrenner du mer kalorier?

En annen myte når det gjelder svette og trening, er at du forbrenner flere kalorier dersom du svetter mye under en treningsøkt.

Ifølge James A. Peterson, treningsekspert for helsenettstedet WebMD (ekstern lenke), stemmer imidlertid ikke dette.

- Hvor mye du svetter er ikke et mål på hvor bra du har trent. Svette er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på. Dessuten spiller andre faktorer en rolle når det gjelder svette, som for eksempel temperatur, luftfuktighet og arv, har han tidligere uttalt.

Hva du har spist på forhånd kan også påvirke hvor mye du svetter. Enkelte matvarer virker nemlig slik at de holder på væsken i kroppen.

LES OGSÅ: De vanligste treningstabbene

Hvor mye vann bør du drikke?

Én ting som hvertfall ikke er en myte, er at svetting tapper kroppen for væske og salt. Derfor er det viktig å restituere kroppen med nok væske både under og etter en tøff økt.

Til vanlig holder det å drikke vann under treningen, men sportsdrikke er en viktig kilde til karbohydrater dersom du holder i over én time.

Salt bidrar også til at væsken tas opp raskere, så ved trening i mange timer er det viktig å få i seg salt. Drikk helst sportsdrikke framfor juice eller saft, da førstnevnte inneholder elektrolytter. Drikker du sistnevnte tas væsken langsommere opp i kroppen.

Det er individuelt hvor mye væske du mister under trening. Under en lang treningsøkt kan du svette opp til en-to liter væske per time.

LES OGSÅ: Treningsmaten som virker

Ekstrem svetting

Omtrent tre prosent av befolkningen lider av ekstrem svetting, på fagspråket kalt hyperhidrose. Det er først og fremst hender, føtter, underarmer, ansikt og hodebunn som rammes.

Forskere er fremdeles ikke sikre på hva som forårsaker den økte svetteproduksjonen, men studier viser at 40-60 prosent har en familiehistorie med problemet.

Det finnes heldigvis behandlinger som kan hjelpe, alt fra reseptbelagte antiperspirantmidler til botoxinjeksjoner. Hvis du har slike problemer, bør du imidlertid oppsøke lege uansett.

Mer informasjon om hyperhidrose og behandling finner du på Lommelegen.no.

KK-EKSPERT: Ina Garthe er KKs kostholds- og treningsekspert. Foto: Per Ervland
KK-EKSPERT: Ina Garthe er KKs kostholds- og treningsekspert. Foto: Per Ervland Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer