Atopisk Eksem

Triggerne som gjør eksemhuden verre

Har du utslett, rød og kløende hud?

EKSEM: Det er en rekke ting som kan forverre eksem og som du bør forsøke å holde deg unna - spesielt når hudproblemene blusser opp. Foto: Scanpix/NTB
EKSEM: Det er en rekke ting som kan forverre eksem og som du bør forsøke å holde deg unna - spesielt når hudproblemene blusser opp. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: – Man regner med at 15 til 20 prosent av barn i Norge vil få eksem en eller annen gang.

- Mange vil bli kvitt eksemet når de blir eldre, men hos enkelte kan eksemet vedvare eller komme tilbake i voksen alder, sier Linn Landrø, hudlege ved Oslo Hudlegesenter, til KK.no.

Hun jobber også som forsker på allergiske sykdommer ved Oslo Universitetssykehus og påpeker at det finnes flere typer eksem som har ulike årsaker.

En av de vanligste er atopisk eksem.

– Atopisk eksem er en kronisk kløende betennelsestilstand i huden med et varierende forløp av gode perioder og forverringer. Årsakene er ukjente, men en rekke miljø- og genetiske risikofaktorer er identifisert, forteller hun. 

Dette betyr at man har et medfødt anlegg for å få atopisk eksem, men at det i tillegg er ulike faktorer i omgivelsene våre som spiller inn.

LES OGSÅ: Den verste årstiden for atopisk eksem

FORVERRES: Det er flere faktorer som kan forverre eksemen. Andre allergier, svette og overdrevent med soling er bare noen eksempler. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
FORVERRES: Det er flere faktorer som kan forverre eksemen. Andre allergier, svette og overdrevent med soling er bare noen eksempler. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Kan forverres av en rekke ting

Selv om atopisk eksem regnes blant allergiske sykdommer, vil bare en liten del av pasientene ha en allergi som igjen hos noen kan ha betydning for eksemet.

Forverringer av atopisk eksem kan utløses av følelsesmessig stress, og ifølge Norsk Helseinformatikk kan eksemen ofte blusse opp når huden utsettes for en irritant eller allergen.

– De vanligste symptomene på aktivt eksem er først kløe, deretter vil huden bli tørr, rød og flassende og kan få små nupper eller blemmer. Ved uttalt eksem kan det også danne seg væskende sår, forklarer hudlegen.

Dersom du sliter med atopisk eksem, bør du være klar over at det er en rekke faktorer som kan forverre tilstanden, og det kan derfor være lurt å eksponeres så lite som mulig for disse tingene. 

Dette kan være blant annet: 

  • Tørr luft
  • Mye kontakt med vann – da spesielt klorvann 
  • Kontakt med såpe og kosmetikk 
  • Infeksjoner i huden 
  • Stress 
  • Sigarettrøyk 
  • Kontakt med kjæledyr 
  • Visse typer tøy, som for eksempel ull 
  • Mye soling og svetting
  • Andre allergier
FUKTIGHET: Det er svært viktig å tilføre godt med fuktighet til huden for å forhindre uttørring. Foto: Scanpix/NTB
FUKTIGHET: Det er svært viktig å tilføre godt med fuktighet til huden for å forhindre uttørring. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Ved atopisk eksem er hudbarrieren endret, slik at huden ikke er så tett som i frisk hud. Den taper fuktighet, og dette gjør at huden blir tørr. Det er også lettere at stoffer utenfra også irriterer huden, forteller hun. 

BEHANDLING: Kortisonsalve er den beste behandlingen mot atopisk eksem, dette må du få på resept av en lege. Foto: Scanpix/NTB
BEHANDLING: Kortisonsalve er den beste behandlingen mot atopisk eksem, dette må du få på resept av en lege. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

I tillegg er atopisk hud kløende, og dersom du ofte klør og klorer på eksemen vil dette kunne svekke hudbarrieren ytterligere.

LES OGSÅ: Utslett kan være tegn på flåttbitt

Behandles best med kortison

Siden eksemen ofte gjør huden tørr og kløende, er det svært viktig å holde huden fuktig, samt å unngå uttørring.

Å tilføre nok fukt til huden er derfor alfa og omega. 

– Det er viktig å forsøke å forebygge forverringer og kløe ved å bruke fuktighetskrem og oljedusj/bad, samt å unngå faktorer som irriterer huden. Aktivt eksem trenger aktiv behandling, som regel i form av reseptbelagte kortisonsalver eller andre salver, sier Landrø.

Vær obs på at du helst ikke bør dusje for ofte, da dette også kan tørke ut huden, samt å unngå å bruke for varmt vann og sterk såpe på huden. 

Den viktigste delen av behandlingen er likevel riktig bruk av kortisonsalver, det er derfor lurt å snakke med din fastlege om riktig behandling for deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer