Atopisk Eksem

Triggerne som gjør eksemhuden verre

Har du utslett, rød og kløende hud?

EKSEM: Det er en rekke ting som kan forverre eksem og som du bør forsøke å holde deg unna - spesielt når hudproblemene blusser opp. Foto: Scanpix/NTB
EKSEM: Det er en rekke ting som kan forverre eksem og som du bør forsøke å holde deg unna - spesielt når hudproblemene blusser opp. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: – Man regner med at 15 til 20 prosent av barn i Norge vil få eksem en eller annen gang.

- Mange vil bli kvitt eksemet når de blir eldre, men hos enkelte kan eksemet vedvare eller komme tilbake i voksen alder, sier Linn Landrø, hudlege ved Oslo Hudlegesenter, til KK.no.

Hun jobber også som forsker på allergiske sykdommer ved Oslo Universitetssykehus og påpeker at det finnes flere typer eksem som har ulike årsaker.

En av de vanligste er atopisk eksem.

– Atopisk eksem er en kronisk kløende betennelsestilstand i huden med et varierende forløp av gode perioder og forverringer. Årsakene er ukjente, men en rekke miljø- og genetiske risikofaktorer er identifisert, forteller hun. 

Dette betyr at man har et medfødt anlegg for å få atopisk eksem, men at det i tillegg er ulike faktorer i omgivelsene våre som spiller inn.

LES OGSÅ: Den verste årstiden for atopisk eksem

Kan forverres av en rekke ting

Selv om atopisk eksem regnes blant allergiske sykdommer, vil bare en liten del av pasientene ha en allergi som igjen hos noen kan ha betydning for eksemet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer