Forkjølelse

Triks mot sår nese

Har du pusset og blåst den helt rød? Her er ekspertens tips!

SÅR NESE: All snytingen i forkjølelsessesongen gjør huden rundt nesa ekstra sårbar. Sjekk hvordan du kan pleie dette i denne saken! Foto: All Over Press
SÅR NESE: All snytingen i forkjølelsessesongen gjør huden rundt nesa ekstra sårbar. Sjekk hvordan du kan pleie dette i denne saken! Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
«Aaatsjo!»

Nesa renner og renner, du pusser og pusser og etter hvert blir det rødt og sårt.

Hvordan skal du roe ned rødblusset og føle deg bra med forkjølelsesnese?

Farmasøyt hos Vitus Apotek - Åse Storfjell-Olven, forteller at det er mange triks du kan benytte deg av for å behandle og skjule rødfargen.

– Jeg tror mange undervurderer engangslommetørklær med balsam. Det er så mye bedre for huden enn billig dopapir eller en tørkerull. For eksempel er Kleenex Balsam tilsatt Calendulabalsam, som er laget av ringblomst. Det lindrer mot irritasjon og rødhet, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Brygger du på noe? Unngå at det bryter ut!

VÆR OBS PÅ NESESPRAYBRUKEN: Du bør ikke bruke nesespray i mer enn én uke av gangen.  Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
VÆR OBS PÅ NESESPRAYBRUKEN: Du bør ikke bruke nesespray i mer enn én uke av gangen. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

Ta natten til hjelp

Et av de enkleste triksene er å bruke natten for det den er verdt. På dagtid er det vanskelig å regulere nesepussingen, men litt godt forebyggende arbeid på kveldstid vil hjelpe nesa gjennom natten.

Skyll nesa godt med saltvann og puss den skikkelig før du legger deg. Smør så på en god og fet krem i områdene rundt neseborene. Det pleier godt, forteller Storfjell-Olven.

Hun anbefaler kremen Avène Cicalfate, som også fungerer bra på dagtid siden den trekker fort inn i huden.

Mentholatumsalve er også en sikker vinner. Mentolen kan få deg til å føle at nesen «åpner seg», i tillegg til at den fukter og pleier.

– Ellers så er jo både saltvann og nesespray gode følgesvenner gjennom forkjølelsen. Det renser, skyller og åpner opp. Husk bare at nesespraybruken ikke bør overstige en uke, da dette kan gi deg kronisk nesetetthet, sier Storfjell-Olven.

LES OGSÅ: Slik slutter du med nesespray

Hva med sminke?

KK.no har tidligere skrevet en rekke saker om hvordan du kan sminke deg når du er syk.

Blant annet bør du bruke en lett ansiktsskrubb for å fjerne tørre hudceller, og følge opp med en god fuktighetskrem for å få et jevnt og godt grunnlag når du skal sminke deg.

Åse Storfjell-Olven har også noen makeuptips for oss med sår nese:
1. Husk å være ekstra nøye med makeuphygienen! Vask makeupkoster, og hvis mascaraen er noen måneder gammel når du får en forkjølelse, kan du godt benytte anledningen til å kjøpe en ny å ta i bruk når du er frisk igjen.

2. Bruk makeup som er velegnet sensitiv hud, da irritasjonen med all nesepussing ofte gjør huden rundt nesen ekstra sensitiv. Dette er jo særlig viktig dersom man ønsker å påføre mer makeup i løpet av dagen etter noen nesepussinger.

3. Et supert tips er å bruke en grønn concealer i området rundt nesen. Grønt nøytraliserer det røde, og kan brukes under foundation, pudder eller BB-cream for eksempel. Et godt alternativ er LRP sin grønne concealer, som er veldig velegnet for sensitiv hud.

FORKJØLET?: Vinteren er høysesong for forkjølelse, og nesa kan fort bli både rød og sår etter gjentagende pussing og blåsing. Bruk derfor lommetørklær med balsam, anbefaler eksperten.  Foto: Thinkstock
FORKJØLET?: Vinteren er høysesong for forkjølelse, og nesa kan fort bli både rød og sår etter gjentagende pussing og blåsing. Bruk derfor lommetørklær med balsam, anbefaler eksperten. Foto: Thinkstock Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer