TRENGER IKKE VÆRE ET ORK: Hvis du er ærlig med deg selv når det gjelder hva som er realistisk å få til av trening er sjansen for å nå treningsmålet stor.
TRENGER IKKE VÆRE ET ORK: Hvis du er ærlig med deg selv når det gjelder hva som er realistisk å få til av trening er sjansen for å nå treningsmålet stor. Vis mer

Kostholdsplan

Triksene som gjør trening til en vanesak

Dette får deg på trening - og gir deg lyst til å fortsette.

Så er vi der igjen. Nytt år, nye forsetter.

skal du bli flinkere til å trene. Du starter med friskt mot, og så går det en måned eller to - og hvor ble det av motivasjonen?

Etter hvert fortoner hele treningsregimet seg som et ork. Det går stadig lengre mellom hver gang du knytter på deg joggeskoene, og så er du til slutt der du var sist desember.

Sånn trenger det ikke å være. Her er rådene som kan hjelpe deg til å finne varig treningsglede.

Gå for varig livsstilsendring

Ofte handler det om at man setter urealistiske mål i forhold til hvor mye man skal trene, hvor flink man skal være med kosthold og hvor raskt det skal gå.

Anbefalingen er å legge bort tanken på slankekuren, og satse på en varig livsstilsendring der du justerer og tilpasser det kostholdet du har per i dag samtidig som du øker mengden fysisk aktivitet.

Dette vil gi deg en varig vektreduksjon, mer energi og bedre helse. Vektreduksjonen tar lengre tid, men sannsynligheten for at du klarer å holde vekten er mye større enn om du går raskt og mye ned i vekt ved hjelp av lavkaloridietter.

LES OGSÅ: Slanke bør også trene

Slik når du treningsmålet

1. Sett deg et realistisk mål, det vil si noe som er praktisk gjennomførbart i ditt liv i forhold til hva du ellers har å gjøre med jobb, familie, andre hobbyer. Dette gjelder både for hvor mye tid du skal bruke, hvor mange kilo du skal gå ned i vekt og eventuelt hvor mange kilo du skal bli i stand til å løfte i benken.

2. Lag en plan for antall treninger, hvilke dager og hva du skal trene. Få gjerne en treningsveileder til å hjelpe deg med dette. Avklar med folk nær deg at dette er din tid og at den er «hellig».

3. Gjør en forpliktende avtale med deg selv, og eventuelt med en venn som du kan trene sammen med. Ønsker du mer oppfølging, er en personlig trener å anbefale. Personlig trener er med deg på selve treningen, og sørger for at du får maksimalt utbytte og dermed fremgang.

LES OGSÅ: Treningen som holder hva den lover

Dette er realistiske mål:

Treningsfrekvens: Dersom du ikke er vant med å trene, starte med en-to treningsøkter pr uke. Legg gjerne til mer hverdagsaktivitet, for eksempel gå turer etc. Når du føler at dette er ok og at du har tid å lyst til mer, økt med en økt pr uke.

Treningenes varighet: Start med 30-45 minutters økter, og tren effektivt mens du holder på heller enn å dra det ut til veldig lange økter.

Vektreduksjon: Vanlige anbefalinger er 0,5 – 1 kg i uka. Målet her er å gå sakte ned i vekt, og beholde eller øke muskelmassen mens du reduserer fettmassen. Ha mer fokus på buksestørrelse/centimeter enn antall kilo vekta viser. Det er helt vanlig å ikke merke noe på vekta når du trener siden muskelmassen gjerne øker litt og musklene veier mer enn fett.

Motivasjonstips for slappe ettermiddager:
  • Kom i gang. Lysten kommer på plass når du kommer deg ut av sofaen
  • Book en gruppetreningstime slik at du føler deg forpliktet til å møte opp og delta.
  • Gjør klart treningstøyet dagen i forveien og tren rett før eller rett etter jobb.
  • Spis og drikk jevnt hele dagen slik at du har energi før trening. Siste måltid ca to timer før trening, men spis gjerne en banan eller noe annet lett like før økta.
  • Husk at selv en kort økt gir effekt. 30 til 45 minutter er ofte nok.


  • Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

    Saker spesielt utvalgt for deg: