Kosthold

Triksene som tar knekken på sår hals

Å gurgle saltvann reduserer hevelse og slim i halsen, men ikke svelg det!

TILSETT LITT SALT I VANNET: Ved å grugle saltvann kan du redusere både slim og hevelse i halsen, som bidrar til at du blir kvitt bakterier raskere.  Foto: Thinkstock.com
TILSETT LITT SALT I VANNET: Ved å grugle saltvann kan du redusere både slim og hevelse i halsen, som bidrar til at du blir kvitt bakterier raskere. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En sår hals er ofte det første tegnet på en forkjølelse, og ingenting er så kjedelig som å bli sengeliggende med rennende nese og et hode fullt av bomull.

Uansett hva som er årsaken til forkjølelsen din, er det smart å finne noe som hjelper ganske raskt.

Selv om det beste tidligere er blitt sagt å være C-vitaminer, finnes det mange andre ting som vil hjelpe deg med å bli frisk raskere, skriver FoxNews.com.

LES OGSÅ: Sår og vond hals - hva kan årsaken være?

LES OGSÅ: Drikk dette før trening

Gurgle saltvann

Flere studier har vist at det å gurgle varmt saltvann flere ganger om dagen kan redusere hevelse og slim i halsen, og på den måten blir du raskere kvitt bakterier.

En generell anbefaling er å løse opp en halv teskje i en kopp med vann.

Hvis du syns saltsmaken blir for ubehagelig, kan du prøve å tilsette litt honning for å få en søtere smak. Men husk for all del at du spytter ut vannet etterpå, og ikke svelger det.
 

Halspastiller

Å suge på pastiller, eller drops kan bidra til å stimulere produksjonen av spytt i munnen, og hjelpe til med å holde munnen og svelget fuktig.

Men ifølge Dr. Jeffrey Linder, lege ved et kvinnelig sykehus i Boston, kan enkelte pastiller ha like liten effekt som vanlig sukkertøy. Han anbefaler derfor at du velger de med smak av menthol eller eukalyptus, for at det skal ha en avkjølende og nummende effekt.
 

Væske

– Det er veldig viktig å tilføre kroppen væske, spesielt hvis du er syk og halsen er irritert eller betent, forteller Linder.

Aller helst skal du drikke nok væske til at urinen din er lys gul eller helt klar. Dette gjør at slimhinnene holder seg fuktig, og blir i bedre stand til å bekjempe bakterier i kroppen. Hva du drikker er opp til deg selv, men både appelsinjuice og buljong er gode alternativer til vann.

LES OGSÅ: Den beste kosematen til kvelds

 

 

Hostesaft

Selv om du kanskje ikke har en forkjølelse ennå, kan likevel hostesaft hjelpe mot den såre halsen. I likhet med pastiller, vil den lage en slags hinne i halsen som gir midlertidig smertelindring.

Hvis du er på vei til jobben, bør du imidlertid passe på at du kjøper en variant uten alkohol.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KYLLINGSUPPE FUNKER OGSÅ:En god suppe gjør godt for halsen når du er forkjølet, men den har også en bevist effekt.  Foto: All Over Press
KYLLINGSUPPE FUNKER OGSÅ:En god suppe gjør godt for halsen når du er forkjølet, men den har også en bevist effekt. Foto: All Over Press Vis mer


 

 

 

 

 

 

Kyllingsuppe

En gammel rett som alltid er blitt anbefalt mot forkjølelse er kyllingsuppe, og den har faktisk positive effekter på halsen din.

– Saltet i kjøttkraften kan faktisk ha betennelsesdempende egenskaper, og i tillegg føles det godt når du spiser den, sier Linder.

Suppe har også en ekstra fordel. Uansett hvor vond halsen er, klarer du som regel å snike innimellom litt varm kyllingsuppe, og du får også sikret kroppen litt av næringsstoffene du trenger.

 

 

 

 

 

 

Hvile

Sist men ikke minst, er det viktig at du får hvile. Og selv om dette ikke er den raskeste metoden for å bli frisk, vil det hjelpe kroppen å bekjempe infeksjonen som startet hele sykdommen.

– Den største årsaken til sår hals er forkjølelses-virus, og vi vet at det er svært lite å gjøre for å kurere en forskjølelse når du først har fått den. Sørger du for at kroppen får nok hvile, vil det i det minste hjelpe til med å bekjempe bakteriene litt raskere, sier legen.

LES OGSÅ: Nå er det bevist at solhatt funker

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer