Hvitløksånde

Trikset som fjerner hvitløksånde raskt

Få bukt med problemet på 1-2-3!

HVITLØKSÅNDE: Hvitløksånde kan være sjenerende. Heldigvis finnes det et par triks som kan fjerne den.  Foto: vladimirfloyd - Fotolia
HVITLØKSÅNDE: Hvitløksånde kan være sjenerende. Heldigvis finnes det et par triks som kan fjerne den. Foto: vladimirfloyd - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Dersom du er glad i hvitløk, kjenner du helt sikkert til fenomenet hvitløksånde

Årsaken til at hvitløk lukter så spesielt er at det inneholder et stoff kalt allyl-metylsulfid (AMS). Siden kroppen ikke klarer å bryte ned dette kjemiske stoffet når maten (og hvitløken) fordøyes, skilles de i stedet ut igjen via urin, svette og ånde. 

Du blir med andre ord ikke kvitt lukten før kroppen din er ferdig med å behandle hvitløken.

Heldigvis finnes det et par triks som kan fremskynde denne prosessen. 

LES OGSÅ: Drikker du deg til stålånde?

Et eple kan være løsningen 

En gruppe forskere fra Ohio State University gjorde for en stund siden en studie, der de så nærmere på om det finnes bestemte matvarer man kan spise for å dempe hvitløksånde

Studien, som er publisert i tidsskriftet Journal of Food Science, ble utført ved at en gruppe testpersoner ble bedt om å spise rå hvitløk. De ble deretter bedt om å spise en rekke forskjellige matvarer, for så å få analysert ånden i etterkant.

SPIS ET EPLE: Årsaken til at epler er effektive mot hvitløksånde, er at de inneholder stoffet polyphenols, som demper det illeluktende stoffet i hvitløken.  Foto: Peter Mayer - Fotolia
SPIS ET EPLE: Årsaken til at epler er effektive mot hvitløksånde, er at de inneholder stoffet polyphenols, som demper det illeluktende stoffet i hvitløken. Foto: Peter Mayer - Fotolia Vis mer

Resultatet viste at både eple, melk, sitronsaft, spinat, persille og grønn te skal kunne redusere hvitløksånde.

- Av alle matvarene vi testet, viste eple seg å være spesielt effektivt, fortalte forskningsleder Sheryl Barringer i forbindelse med studien.

Årsaken til at nettopp eple er så effektivt mot hvitløksånde, er at frukten inneholder stoffene polyfenoler, som demper – eller trumfer over om du vil - det illeluktende stoffet i hvitløken. 

LES OGSÅ: Den ekle sannheten om tyggis

Melk bryter ned luktstoffene 

Dersom du ikke har et eple for hånd, kan det hjelpe å drikke litt melk til det hvitløksrike måltidet. 

Melk har nemlig den egenskapen at den effektivt reduserer konsentrasjonen av AMS i kroppen - uavhengig av om hvitløken du har spist er rå, stekt eller kokt. 

MELK: Melk kan også hjelpe mot hvitløksånde.  Foto: Preechath - Fotolia
MELK: Melk kan også hjelpe mot hvitløksånde. Foto: Preechath - Fotolia Vis mer

Helmelk har noe bedre effekt enn lettere melketyper, og den virker aller best om du drikker den under måltidet framfor etterpå.

Ifølge Alix Young Vik, som er professor ved Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo, bør du imidlertid være oppmerksom på at et stort inntak av melk og andre meieriprodukter kan gi guffen ånde.

- Mat som inneholder mye proteiner vil kunne gi dårlig ånde. Når bakterier ikke får tilgang til karbohydrater bruker de proteiner som næring – disse kan komme fra kostholdet, men også fra slimhinner, blodkomponenter og spytt. 

- Melk er et typisk eksempel på dette da det inneholder mye proteiner. Drikker man mye melk kan man få «meieriånde», som oppfattes som dårlig lukt fra munnen, har han tidligere fortalt. 

SORT HVITLØK: Sort hvitløk har en mildere smak enn vanlig hvitløk, og gir dermed ikke hvitløksånde.  Foto: mnimage - Fotolia
SORT HVITLØK: Sort hvitløk har en mildere smak enn vanlig hvitløk, og gir dermed ikke hvitløksånde. Foto: mnimage - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Har du små illeluktende klumper i munnen?

Hørt om sort hvitløk? 

Dersom du synes at hverken eple eller melk fungerer mot den dårlige ånden, kan du prøve å lage mat med sort hvitløk

Med mindre skarp smak og nesten dobbelt så mye antioksidanter som fersk hvitløk, kan sort hvitløk være noe av det beste du kan spise.

Og i motsetning til vanlig hvitløk, blir den sorte varianten fermentert (eller gjæret) som hele knoller under høy temperatur - dette bidrar til at løken blir mer allsidig og at smaken blir mildere og søtere – og best av alt, den gir ikke hvitløksånde.  

De kraftfulle antioksidantene du finner i den sorte hvitløken beskytter cellene fra sykdommer og kan bidra til å holde deg ung lenger. Ettersom vi blir eldre vil sol, forurensning og eventuelt røyk bidra til at kroppen «ruster», og antioksidantene kan forsinke denne prosessen.

Bruk løken på samme måte som du ville brukt fersk hvitløk, for eksempel i pastaretter, supper og gryter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer