Nøtter

Trikset som gjør nøttene enda sunnere

Gjør det lettere for kroppen å ta opp de sunne næringstoffene.

KAN BLI ENDA SUNNERE: Ved å bløtlegge og tørke nøttene vil du aktivisere en prosess som gjør at de er enda sunnere for deg - uten at du endrer smaken. Foto: Stock Connection/All Over Pr
KAN BLI ENDA SUNNERE: Ved å bløtlegge og tørke nøttene vil du aktivisere en prosess som gjør at de er enda sunnere for deg - uten at du endrer smaken. Foto: Stock Connection/All Over Pr Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nøtter har fått et noe ufortjent dårlig rykte. Ja, de inneholder riktignok en god del fett og kalorier, men de er fortsatt en kilde til masse viktige næringsstoffer.

Faktisk er det bevist at en håndfull nøtter hver dag - enten det er mandler, cashewnøtter eller valnøtter, kan hjelpe deg ned i vekt og senke risikoen for type 2 diabetes og hjerte- og karsykdom.

Nøtter innholder opp mot 25 prosent proteiner, i tillegg til at de består av nærmere 80 prosent umettet fett - som er av det sunne slaget.

Nøtter er også en fantastisk god kilde til kostfiber, mineraler som kobber, magnesium og kalium, og en rekke vitaminer, blant annet folinsyre, vitamin B3, vitamin E, vitamin B6 og antioksidanter.

LES OGSÅ: Her gjør du lurt i å velge lett

SUPERGODT: Nøtter passer ikke bare som snack og mellommåltid, de er også supre å ha i salater, middagsretter, frokostblanding og yoghurt. Foto: Thinkstock.com
SUPERGODT: Nøtter passer ikke bare som snack og mellommåltid, de er også supre å ha i salater, middagsretter, frokostblanding og yoghurt. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Slik blir nøttene enda sunnere

For å få mest ut av det du spiser, gjelder det imidlertid å tilberede maten riktig.

Og det gjelder ikke bare for biff og poteter. Også nøtter bør du tilberede riktig, og et enkelt triks gjør det mye lettere for kroppen din å ta opp næringsstoffene.

Selv om det høres ganske så spesielt ut, kan du nemlig aktivisere ingrediensene i nøttene og gjøre dem enda mer tilgjengelig for kroppen - uten å påvirke smaken, skriver Daily Mail.

Prosessen går ut på å bløtlegge nøttene og deretter tørke dem.

– Når du bløtlegger frø, inkludert nøtter, er det to ting som skjer; molekyler som hemmer fordøyelsen slippes ut i vannet og aktiverer en prosess som gjør at stivelsen reduseres, samtidig øker nivået av proteiner og vitaminer, sier Caroline Orfila, som er universitetsprofessor innen ernæring ved University of Leeds.

LES OGSÅ: Kaffemyten du ikke skal tro på

Ettersom nøtter er plantefrø, vil bløteggingen sette i gang en prosess som bryter ned et stoff kalt fytinsyre, som naturlig finnes i nøtter, frø, havre og ris, men som kan sabotere de andre sunne ingrediensene i matvarene. Foto: Colourbox
Ettersom nøtter er plantefrø, vil bløteggingen sette i gang en prosess som bryter ned et stoff kalt fytinsyre, som naturlig finnes i nøtter, frø, havre og ris, men som kan sabotere de andre sunne ingrediensene i matvarene. Foto: Colourbox Vis mer

Positivt for personer med mageproblemer

Ikke nok med at denne prosessen påvirker næringstoffene i nøttene, men de som har testet det ut kan fortelle at de ikke føler seg like ubehagelig mette når nøttene er tørket.

Dette gjaldt spesielt de som lider av en form for fordøyelsesproblemer - blant annet irritabel tarm syndrom, cøliaki og Crohns sykdom. Ved å bløtlegge og tørke nøttene, kan altså nøtter bli en del av menyen til de som ellers ikke har kunnet spise dem.

Ettersom nøtter er plantefrø, vil bløteggingen sette i gang en prosess som bryter ned et stoff kalt fytinsyre, som naturlig finnes i nøtter, frø, havre og ris.

Dette stoffet kan hindre opptaket av andre viktige stoffer.

– Fytinsyre kan blokkere opptak av mineraler ved å binde seg til dem. Det er et problem når nøtter blir brukt til kosttilskudd og lignende, i tillegg til at peanøttsmør og og nøtte-mel bør tas i betraktning, sier ernæringsfysiolog Jackie Lynch.

Selv om aktivisering av nøtter først blusser opp her nå, har det lenge vært vanlig blant urbefolkningen i Australia - faktisk har de gjort det i tusenvis av år.

De bløtla nøttene i en saltvannsblanding i 24 timer ved romtemperatur, og deretter renset og bakte, eller tørket nøttene ved lav temperatur.

LES OGSÅ: Ha ferske tomater i suppen

GO NUTS: Etter bløtlegging og tørking vil næringsstoffene være mye mer tilgjengelig - uten at det påvirker smaken. Foto: Thinkstock.com
GO NUTS: Etter bløtlegging og tørking vil næringsstoffene være mye mer tilgjengelig - uten at det påvirker smaken. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Slik aktiviserer du nøttene:

Fyll en stor panne eller kasserolle med nok vann til at du dekker nøttene du skal bruke. Tilsett litt salt i vannet (sjekk mengde litt lenger ned) og rør til saltkornene er borte. Legg derettet nøttene i vannbadet i så mange timer som er anbefalt under.

Når de har ligget lenge nok, kan du helle vannet i vasken og skylle nøttene godt i vann.

Spre nøttene på et bakebrett som er stort nok til at de ikke blir liggende oppå hverandre. Tørk nøttene på lavest mulig temperatur i ovnen - det bør ikke være mer enn 65 grader, og snu på dem en gang i blant. Se hvor lenge de skal ligge i guiden under.

Hasselnøtter, peanøtter og pinjekjerner:
 • 1 teskje salt per kopp nøtter
 • Bløtlegges i 7-12 timer
 • Tørkes i 12-24 timer

 • Cashewnøtter:
 • 1 teskje salt per kopp nøtter
 • Bløtlegges i 3-6 timer
 • Tørkes i 12-24 timer

 • Mandler:
 • 1 teskje salt per kopp nøtter
 • Bløtlegges i 12-14 timer
 • Tørkes i 12-24 timer

 • Pekannøtter og valnøtter:
 • 1 teskje salt per kopp nøtter
 • Bløtlegges i 7-12 timer
 • Tørkes i 12-24 timer

 • Solsikkefrø:
 • 2 teskjeer salt per kopp nøtter
 • Bløtlegges i 7-10 timer
 • Tørkes i 12 timer

 • Gresskarfrø:
 • 2 teskjeer salt per kopp nøtter
 • Bløtlegges i 7-10 timer
 • Tørkes i 12 timer
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer