Potet

Trikset som gjør poteten sunnere

Kjører du lavkarbo? Slik kan du kose deg med poteter likevel.

ENKELT GREP: Potettrikset gjør at du kan spise gårsdagens mat med god samvittighet. Foto: Panther Media
ENKELT GREP: Potettrikset gjør at du kan spise gårsdagens mat med god samvittighet. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Inge Thomas Ravlo er ernæringsterapeut og personlig trener. Tidligere har han blant annet laget dette gode seksukers treningsopplegget for oss i KK.no.

Ravlo er blant dem som mener vi ikke bør få i oss for mye kjappe karbohydrater. Imidlertid innebærer ikke det at han bannlyser poteten - tvert imot.

I denne artikkelen (ekstern lenke) på Helsegevinst.no forklarer Ravlo hvorfor potet er bra for deg - og hvordan du kan gjøre den enda sunnere.

Holder deg mett lenger

Poteten inneholder ifølge Ravlo resistent stivelse. Det er en type fiber man finner i mat som er rik på karbohydrater, altså som poteter, korn og bønner.

- Resistent stivelse tar opp plass i magesekken. Og siden du ikke kan fordøye det, går det ikke inn i blodstrømmen din. På den måten skiller det seg fra karbohydrater som tas opp og som lagres som fett hvis de ikke brukes, sier Ravlo.

Med andre ord fyller det opp magen og reduserer sultfølelsen din.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise blå poteter

I Norge er gjennomsnittlig daglig inntak av resistent stivelse fire gram per dag, mens for eksempel kineserne inntar hele 18 gram per dag.

- Det finnes ingen ofisielle anbefalinger når det gjelder daglig inntak av resistent stivelse, men mange eksperter mener at vi trenger 15-20 gram daglig for å oppnå alle helsegevinstene, skriver Inge Thomas Ravlo.

Og her er trikset:

Ravlo har et stalltips som gjør poteten enda sunnere - nemlig å avkjøle den etter koking:

- Varmebehandlingen gjør at stivelsen absorberer vann og sveller. Når matvaren avkjøles, krystalliseres deler av stivelsen, slik at den ikke kan fordøyes. Spis derfor gårsdagens mat med god samvittighet!

- Avkjøling i romtemperatur eller i kjøleskap spiller ingen rolle, det viktige er at matvaren ikke varmes opp igjen. Da ødelegges krystallene og innholdet av resistent stivelse synker drastisk, sier Ravlo.

Ifølge ham inneholder potet 3,5 gram resistent stivelse per desiliter. Han foreslår at du serverer kald potetsalat som tilbehør, har avkjølte potetbiter i salaten eller moser kokte poteter og lag en kald potetsuppe med hvitløk.

Vil du ha en ekstra helseboost lar du være å skrelle poteten. Én potet med skall gir deg halvparten av det daglige anbefalte inntaket av fiber, kalium, jern, sink og vitamin C.

Her får du et par gode oppskrifter med kald potet:

Trikset som gjør poteten sunnere

Potetsalat med pesto


(Til 8 personer)
2 kg poteter
450 g grønne bønner
2 dl pesto
100 g purre
4 ss balsamico

Lag denne gjerne et par timer før servering. Det er fint å bruke små poteter, men det gjør du som du vil med. Det viktigste er at du ikke overkoker dem. Ta dem gjerne litt før de er helt ferdig, de «koker» nemlig litt til på sin egen ettervarme. Bland også i pesto relativt kjapt etter at du har tatt potetene opp fra kjelen. da setter smakene seg mye bedre. Altså, kok potetene og ha i bønner rett før du skal ta av potetene. Hell av vannet og ha grønnsakene over i en bolle. Lag pesto selv, eller bruke et glass. Ha i pesto og hakket purre. Bland godt. Avkjøl. Ha i eddik og smak til med salt og pepper.

Pesto
100 g pinjekjerner
1,5 dl olivenolje
1 potte basilikum
60 g fersk parmesan
godt salt

Rist pinjekjernene i en stekepanne. Kjør dem i en foodprocessor sammen med olje,
revet parmesan og basilikumblader. Hjemmelagd pesto holder seg et par uker
i kjøleskapet.

Prøv også lakseburgere på potetsalat!

Trikset som gjør poteten sunnere

Gresk-inspirert potetsalat

(Til 4 personer)
1 kg bakepoteter
2 ss sitronsaft
2 ts tørket oregano
2 fedd hvitløk
75 g fetaost
50 g svarte oliven
olivenolje
bladpersille
salt og pepper

Skjær potetene i båter, ha dem i en bolle og vend dem inn i sitronsaft, oregano, hvitløk, olje, salt og pepper. Bak dem i en varm ovn, 250° i 40 minutter. Vend dem forsiktig underveis. Avkjøl potetene, smuldre osten over og server med bladpersille og oliven.

PROPPFULL AV SUNNE TING: Poteten har et høyt innhold av karbohydratet stivelse, vitaminer og mineralene jern, kalium og mangan Foto: Illustrasjonsbilde
PROPPFULL AV SUNNE TING: Poteten har et høyt innhold av karbohydratet stivelse, vitaminer og mineralene jern, kalium og mangan Foto: Illustrasjonsbilde Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer