Hudormer:

Trikset som tar knekken på sorte prikker

Det er det eneste som virkelig hjelper.

HUDORMER: Svarte prikker, ofte kalt hudormer, oppstår oftest i de partiene hvor huden produserer mest talg, altså i den såkalte T-sonen. Foto: NTB scanpix
HUDORMER: Svarte prikker, ofte kalt hudormer, oppstår oftest i de partiene hvor huden produserer mest talg, altså i den såkalte T-sonen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvis du først har fått svarte prikker, er du «stuck» med dem til evig tid?

– Nei, det er du ikke. De kommer ut tilslutt, har doktor Claudia Aguirre ved The International Dermal Institute, tidligere uttalt til KK.no.

LES OGSÅ: Sliter du med store porer i ansiktet?

IRRITERENDE: Svarte prikker/hudormer er noe de fleste synes er ganske irriterende, og særlig dersom de utvikler seg til kviser også! ( Foto: Graça Victoria - Fotolia
IRRITERENDE: Svarte prikker/hudormer er noe de fleste synes er ganske irriterende, og særlig dersom de utvikler seg til kviser også! ( Foto: Graça Victoria - Fotolia Vis merEKSPERT: Doktor Claudia Aguirre ved The International Dermal Institute. Foto: Privat
EKSPERT: Doktor Claudia Aguirre ved The International Dermal Institute. Foto: Privat Vis mer

Ikke klem med fingrene

Du kan absolutt gå til en hudpleier og få dem fjernet. De bruker da et spesielt verktøy for å få ut de svarte prikkene, men dette er ikke noe du bør prøve hjemme.

– Det er vanskelig, for mange prøver å bare klemme dem ut med fingrene, men de vil løse dem opp først, forklarer Aguirre.

Hudpleiere har midler som løser opp hudormene først, slik at ekstraksjonen blir enklere.

– Derfor bør du gå til en profesjonell for å få dem ut. Ikke prøv dette hjemme.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om peeling


Hjemme gjelder skrubben

Jevnlige besøk til en hudpleier er ikke realistisk for mange av oss, så da gjelder det å finne løsninger som kan funke hjemme også.

Heldigvis er det noe du kan gjøre for å bli kvitt, eller i alle fall minimere problemet med svarte prikker.

EKSPERT: Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
EKSPERT: Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– Det beste du kan gjøre hjemme, er å bruke en god skrubb, forklarer Aguirre.

Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor, har tidligere forklart KK.no hva som funker for å fjerne svarte prikker hjemme:

Peeling! sier Johansen.

Dette bør du imidlertid være forsiktig med om du har mye uren hud, da eksfoliering kan irritere den ytterligere.

Prøv fruktsyrer

– Det beste er å bruke produkter med høy konsentrasjon av glykolsyre. Denne fruktsyren løsner bindingene mellom de døde hudcellene, slik at de løsner.

Johansen forteller videre at du ved å bruke et slikt produkt gir effekt lenger ned i porene.

Produkter som kombinerer glykolsyre med A-vitamin, er også et godt valg om du sliter med uren hud, svarte prikker og hudormer.

FÅ HJELP: En profesjonell hudpleier har midlene og kunnskapen som trengs for å gjennomføre en ekstraksjon av hudormer uten å etterlate stygge sår og arr.  Foto: Tyler Olson - Fotolia
FÅ HJELP: En profesjonell hudpleier har midlene og kunnskapen som trengs for å gjennomføre en ekstraksjon av hudormer uten å etterlate stygge sår og arr. Foto: Tyler Olson - Fotolia Vis mer


LES OGSÅ: Bruk fruktsyrer på huden

A-vitamin virker nemlig såkalt komedolytisk, noe som vil si at det løser opp komedoner. I tillegg har det antiageeffekt, så for deg med voksen-akne er produkter med denne kombinasjonen av ingredienser perfekt.

– Løsningen for deg som sliter med kombinasjonen rynker og kviser eller svarte prikker, sier Johansen og anbefaler blant annet Vit-A-Plus-serien til md Formulations.

LES OGSÅ: Ikke skrubb huden for ofte

Hva er hudormer?

– Svarte prikker eller hudormer er opphopning av talg og keratin i talgkjertlene, sier Johansen.

Denne talgen blir etter hvert hard og danner små kuler, og disse kalles komedoner. Sorte prikker blir svarte fordi talget har oksidert, og disse kalles åpne komedoner.

SKRUBB: Bruk en god skrubb og fokuser på områdene der de svarte prikkene er verst, ofte i T-sonen, altså i panna, på nesa og på haka. Foto: NTB scanpix
SKRUBB: Bruk en god skrubb og fokuser på områdene der de svarte prikkene er verst, ofte i T-sonen, altså i panna, på nesa og på haka. Foto: NTB scanpix Vis mer

– Hudormer, eller hvite kuler litt dypere i huden, kalles lukkede komedoner. Disse kan senere danne dype (underjordiske) kviser, sier hun.

LES OGSÅ: Drittlei hudormene?

Hva skyldes de?

Komedoner oppstår når talgkjertlene tettes igjen på grunn av en opphoping av døde hudceller på hudoverflaten og inne i talgkjertelåpningene.

Det er flere årsaker til at denne opphopningen av døde hudceller på huden og i porene oppstår.

– Talgproduksjonen har også noe å si for om man utvikler komedoner. Høy talgproduksjon vi lettere danne komedoner enn lav, sier Johansen.

Mye soling vil dessuten kunne gi opphopning av døde hudceller.

– Dette er veldig vanlig hos de med uren hud og kviser, men andre kan også slite med det, forklarer Johansen.

Det er vanligst å få svarte prikker eller hudormer i T-sonen, der hvor talgproduksjonen er høyest.

LES OGSÅ: Sliter du med tørr hud? Da bør du droppe disse sminkeproduktene

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer