Søvnkvalitet

Trives best alene i senga

Stadig flere par velger å sove fra hverandre.

TRIVES DU BEST I EGEN SENG? Ekspert sier at mange har et fint perforhold selv om de sover hver for seg. Foto: Colourbox.com
TRIVES DU BEST I EGEN SENG? Ekspert sier at mange har et fint perforhold selv om de sover hver for seg. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En ny kanadisk studie viser at det å sove fra hverandre har blitt stadig mer normalt blant par.

I meningsmålingen kom det blant annet frem at mellom 30 og 40 prosent av kanadiske par sover i hver sin seng, skriver Huffington Post.

- Folk sier de sover bedre når de er sammen med en annen, men når vi faktisk går inn og observerer hjernene deres ser vi at de ikke faller i dyp søvn. Det er fordi de hele tiden blir vekket av bevegelse eller lyd fra den andre parten, sier direktør ved Ryerson´s Sleep and Depression Laboratory, Colleen Carney, som ble bedt om å kommentere meningsmålingen, til CBC News.

Se hva norsk ekspert sier om saken lenger ned!

Dårlig for helsa å sove sammenSover du og kjæresten sammen?
Tidligere forskning har kommet frem til at det å sove med en partner til en viss grad kan være «farlig» for helsa.

Mange forstyrrelser i løpet av natten kan blant annet knyttes til økt risiko for depresjon, trafikkulykker, hjertesykdom og slag.

Og en britisk studie slår fast at kjærestepar opplever 50 prosent flere forstyrrelser i løpet av natten når de sover ved siden av hverandre enn når de sover alene.

LES OGSÅ: Sover du dårlig når det er fullmåne?

Ja
 
(72%)
Noen ganger
 
(14%)
Nei
 
(14%)
IKKE GREIT NÅR...: Ifølge KK-ekspert Peder Kjøs kan det å sove i hver sin seng være et problem for forholdet hvis årsaken til adskilte senger er at den ene (eller begge) vil unngå sex, eller berøring.  Foto: Getty Images/iStockphoto
IKKE GREIT NÅR...: Ifølge KK-ekspert Peder Kjøs kan det å sove i hver sin seng være et problem for forholdet hvis årsaken til adskilte senger er at den ene (eller begge) vil unngå sex, eller berøring. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Må ikke endre vaner

Heldigvis er det ikke slik at du nå bør løpe ut og skaffe deg en enkeltseng hvis du er fornøyd med å sove sammen med partneren din.

- Til syvende og sist handler det om hva som gjør deg lykkelig. Hvis dere sover sammen og begge sover godt, er det ingen grunn til å forandre på det, har søvnspesialisten Dr. Neil Stanley tidligere uttalt.

Carney presiserer også at det å sove i hver sin seng ikke er ensbetydende med samlivsbrudd.

- Man kan ha et godt og tilfredsstillende parforhold selv om man ikke sover sammen. Noen par som sliter og som begynner å sove i hver sin seng, finner kanskje tilbake til hverandre ved å gjøre dette, sier hun.

LES OGSÅ: Slik spiser du deg trøtt

Ugreit om det er for å unngå sex

KKs sex- og samlivsekspert, Peder Kjøs, sier imidlertid «tja» på spørsmål om det er bra at såpass mange sover hver for seg.

- Om det er bra eller ikke kommer veldig an på hvorfor man gjør det, og hvilke konsekvenser det får. Hvis det er på grunn av ekstrem snorking er det antakelig lurt, men hvis det er fordi man ikke har lyst til å være nær den andre er det verre. Og hvis det er en indirekte måte å unngå sex på, er det virkelig ugreit, sier han og legger til:

- Det er også ugreit hvis den ene vil sove sammen og ikke den andre, men da kan man snakke ordentlig sammen om hva som er grunnen, så slipper hvert fall den som vil sove sammen å føle seg skjøvet ut eller lage seg fantasier om grunnen.

Meningsmålingen fra Canada sier ikke noe om årsaken til at 30-40 prosent av par sover hver for seg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer