Flest jenter tror de er fete
Hele 59 prosent av jentene som hadde følt at de var fete, ble overvektige som voksne. Mens 22 prosent av alle tenåringsjentene i undersøkelsen følte seg tykke, var det bare 9 prosent av tenåringsguttene som syntes de var fete.– Det å oppfatte seg selv som fet - selv om man ikke er det, kan altså føre til at normalvektige barn blir overvektige som voksne, sier NTNU-forsker Koenraad Cuypers til kk.no.
Han og hans kolleger ved det medisinske fakultetet på NTNU har gått gjennom dataene i den store HUNT-undersøkelsen fra Nord-Trøndelag for å se på fedmeproblemet fra en ny vinkel. Dette er den første studien som ser på sammenhengen mellom vekten man tror man har og den faktiske vekten i et lengre tidsperspektiv.
Studien er nå publisert i Journal of Obesity .
Den viktige frokosten
Det er mange og komplekse årsaker til at det feilaktige kroppsbildet kan føre til at man blir overvektig som voksen.En av dem er det psykiske stresset ved å være ulykkelig i egen kropp. Det kan føre til at man dropper viktige måltider som frokost - og prøver seg på tøffe dietter som ikke funker. Dette øker igjen risikoen for fedme, i følge forskerne ved NTNU.
Flere forskningsresultater viser at det å droppe frokost, kan føre til overvekt og fedme. Samtidig er det også slått fast at kroppen vil kjempe og streve for å beholde vekten du hadde før du begynte på en tøff diett.
LES OGSÅ: Derfor bør du spise frokost
- Fokuser mindre på vekt
– Jenter opplever mer psykososialt stress for å oppnå idealkroppen. Samfunnet bør fokusere mindre på vekt og i stedet understreke hvor viktig det er med sunne spisevaner, variert kost og nødvendigheten av å spise frokost. Gode søvnvaner er også utrolig viktig, understreker stipendiat Cuyper ved NTNU.Han mener at man i skolen bør snakke med barna om hva som er normale kroppsformer - og å vise at alle kropper er vakre som de er.
– Sunn livsstil handler ikke bare om mindre fett og fysisk aktivitet. Nok søvn og regelmessige spisevaner har så mye å si. For lite søvn kan endre den hormonelle balansen, og skipping av frokosten kan være nok til å øke risikoen for utvikling av overvekt, sier Cuyper til kk.no.
Les også: - Sov deg slank
Ingen forskjell med trening
Cuyper og hans forskerkolleger ved NTNU undersøkte også om fysisk aktivitet gjorde noen forskjell i sammenhengen mellom oppfattet fedme og faktisk overvekt, men de fant ut at trening ikke kompenserte for den negative effekten av å føle seg overvektig i ungdommen.I undersøkelsen benyttet forskerne måleparameterne BMI og livvidde.