Slank

Tror du at du er tykk?

Sunne tenåringer som feilaktig tror at de er tykke, har dobbelt så stor risiko for å bli overvektige, viser ny norsk studie.

FEIL SELVBILDE: Langt flere jenter enn gutter føler seg fete når de er yngre. Les hvorfor feil kroppsbilde kan øke risiko for overvekt senere i livet. Foto: Getty Images/Hemera
FEIL SELVBILDE: Langt flere jenter enn gutter føler seg fete når de er yngre. Les hvorfor feil kroppsbilde kan øke risiko for overvekt senere i livet. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er forskere ved NTNU i Trondheim som i en stor, ny undersøkelse kommer med det oppsiktsvekkende funnet: Normalvektige tenåringsjenter med feilaktig kroppsbilde, har faktisk større risiko for å "vokse seg fete".

Flest jenter tror de er fete

Hele 59 prosent av jentene som hadde følt at de var fete, ble overvektige som voksne. Mens 22 prosent av alle tenåringsjentene i undersøkelsen følte seg tykke, var det bare 9 prosent av tenåringsguttene som syntes de var fete.

– Det å oppfatte seg selv som fet - selv om man ikke er det, kan altså føre til at normalvektige barn blir overvektige som voksne, sier NTNU-forsker Koenraad Cuypers til kk.no.

Han og hans kolleger ved det medisinske fakultetet på NTNU har gått gjennom dataene i den store HUNT-undersøkelsen fra Nord-Trøndelag for å se på fedmeproblemet fra en ny vinkel. Dette er den første studien som ser på sammenhengen mellom vekten man tror man har og den faktiske vekten i et lengre tidsperspektiv.

Studien er nå publisert i Journal of Obesity .

Den viktige frokosten

Det er mange og komplekse årsaker til at det feilaktige kroppsbildet kan føre til at man blir overvektig som voksen.

En av dem er det psykiske stresset ved å være ulykkelig i egen kropp. Det kan føre til at man dropper viktige måltider som frokost - og prøver seg på tøffe dietter som ikke funker. Dette øker igjen risikoen for fedme, i følge forskerne ved NTNU.

Flere forskningsresultater viser at det å droppe frokost, kan føre til overvekt og fedme. Samtidig er det også slått fast at kroppen vil kjempe og streve for å beholde vekten du hadde før du begynte på en tøff diett.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise frokost

- Fokuser mindre på vekt

– Jenter opplever mer psykososialt stress for å oppnå idealkroppen. Samfunnet bør fokusere mindre på vekt og i stedet understreke hvor viktig det er med sunne spisevaner, variert kost og nødvendigheten av å spise frokost. Gode søvnvaner er også utrolig viktig, understreker stipendiat Cuyper ved NTNU.

Han mener at man i skolen bør snakke med barna om hva som er normale kroppsformer - og å vise at alle kropper er vakre som de er.

– Sunn livsstil handler ikke bare om mindre fett og fysisk aktivitet. Nok søvn og regelmessige spisevaner har så mye å si. For lite søvn kan endre den hormonelle balansen, og skipping av frokosten kan være nok til å øke risikoen for utvikling av overvekt, sier Cuyper til kk.no.

Les også: - Sov deg slank

Ingen forskjell med trening

Cuyper og hans forskerkolleger ved NTNU undersøkte også om fysisk aktivitet gjorde noen forskjell i sammenhengen mellom oppfattet fedme og faktisk overvekt, men de fant ut at trening ikke kompenserte for den negative effekten av å føle seg overvektig i ungdommen.

I undersøkelsen benyttet forskerne måleparameterne BMI og livvidde.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer