Mat

Trøstematen du har godt av

Det er lett å drukne sorgene fet og sukkerholdig trøstemat. Her er noen sunnere alternativer.

Trøstematen du har godt av
Publisert
Sist oppdatert
Når man er nedfor er det lett å trøste seg med mat. Men dessverre er mange favoritter proppfulle av kalorier, fett og sukker. Her er en liste over bedre alternativer når du får lyst på potetgull, fløteis og andre usunne fristelser.
 • 50 kalori-killere
 • Guide til sunnere godteri
 • Snacks du kan fråtse i
 • Jeanettes favorittsnacks
 • Pizza

  Styr unna: Unngå å ringe etter en fet take away-pizza. To pizzabiter kan fort inneholde 1300 kalorier og 50 gram fett. Et bedre alternativ: Bak pizzaen selv, da kan du bestemme tykkelsen på bunnen og du kan selv velge fyll. Velg grovt mel, lag en god tomatsaus med urter, fyll på med magert kjøtt som kylling eller prøv en variant med røkelaks, ansjos eller blåskjell. Pynt med paprika, brokkoli og artiskokker, de inneholder mye fiber og holder deg mett lenge. Nyt med salat og drikk masse vann. Et annet alternativ er å lage pizza av pitabrød. Del dem i to, smør på et tynt lag pesto og topp med skiver av squash og andre valgfrie grønnsaker og pinjekjerner. Stek brødene til de er gylne og spis salat til.

  Iskrem

  Styr unna: Ikke la deg friste til å kjøpe en bøtte med sjokoladeis som du topper non stop, peanøtter, sjokoladesaus og krem. Et bedre alternativ: Den sunneste fløtebaserte isen er lettisen som inneholder mindre fett og sukker. Et enda sunnere alternativ er yoghurt -, sorbet - og saftis.

  Potetgull

  Styr unna: Unngå å kjøpe den største posen potetgull merket med «inneholder nå 15 prosent mer». Et bedre alternativ: Kjøp heller en pose nøtter, maischips eller ristede solsikkefrø og knask i vei med god samvittighet. Økologisk godteri er dessuten et sunnere alternativ, da det er produsert uten plantevernmidler, er fritt for kunstige fargestoffer og inneholder mindre E-stoffer. Guiden til sunnere godter finner du her.Det kan også hjelpe å spise noe annet salt, for eksempel kan du diske opp med en lekker salat med spekekjøtt og blåmuggost.

  Brød

  Styr unna: Unngå å lage deg to tykke skiver loff med smør og fett pålegg. Hvitt brød metter ikke lenge og du vil bare føle deg oppblåst. Et bedre alternativ: Det beste er å bake sitt eget brød, men det er også mye sunt brød å få kjøpt som ikke koster skjorta. Alle de grove kornslagene er sunne, men særlig havre og rug er bra.

  Taco

  Styr unna: Dersom taco er det eneste som kan gjøre deg i bedre humør, styr unna den klassiske oppdekningen med nachos, rømme, kjøpe-guacamole og svinekjøtt. Et bedre alternativ: Med enkle grep gjør du tacomåltidet sunnere. Ved å velge kylling – eller karbonadekjøttdeig i stedet for svin, grove fremfor fine lefser og hjemmelaget fremfor ferdig guacamole har du spart flere kalorier. Mette deg mer på grønnsaker enn kjøtt og du kan fint forsyne deg to ganger.

  Hamburger

  Styr unna: Etter en lang og tung dag kan det virke fristende med en stor baconburger med ekstra av alt. Men det skal så lite til for å lage en sunn hamburger. Tar du utfordringen?Et bedre alternativ: Velg kalkun – eller kyllingkjøtt og legg mellom to skiver av et grovt deilig brød som metter. Fyll med masse grønnsaker og pynt tallerkenen med salatblader, cherrytomater og oliven.

  Pommes frites

  Dersom du noen gang har spist pommes friten din når den er blitt kald, så vet du at den da smaker ingenting annet enn fett. Unngå derfor å løpe til nærmeste hurtigmatkjede og kjøpe en stor pommes frites. En porsjon av dette kan fort komme opp i 600 kalorier. Et bedre alternativ: Bak en potet og fyll den med grønnsaker. Flere salte, men sunne oppskriftstips finner du her.

  Kyllingvinger

  Styr unna: Stekte kyllingvinger dyppet i ostedressing kan fort inneholde over 700 kalorier og 60 gram fett. Er det verdt det?Et bedre alternativ: Stek strimlet kyllingkjøtt og fyll i et pitabrød sammen med grønnsaker. Eller lag en fyldig kyllingsuppe.

  Pasta

  Styr unna: Det finnes mange ferdigvarianter av pasta, men de er ikke alltid så sunne, hvertfall ikke om du lar pastatrådene svømme i fløte - og ostesaus. Et bedre alternativ: Lag en pastasalat, mye sunnere og vel så godt.

  Sjokoladekjeks

  Styr unna: Når søtsuget setter inn er det lett å trøste seg med sjokoladekjeks.Men etterpå føles det ikke alltid så bra i kroppen. Et bedre alternativ: Husk at vanlig mat kan være med på å stille søtsuget fordi blodsukkeret stiger. - Te, fruktyoghurt, vann eller rett og slett vanlig mat kan få søtsuget til å forsvinne, sier KKs kostholdsekspert Jeanette Roede.Også trening er med på å stabilisere blodsukkeret. - Du får frisk luft, bevegelse og tankene over på noe annet, sier kostholdseksperten.Kilde: Boken Food Cure, Joy Bauer - Rodale, april 2007LES OGSÅ:
 • Sult er sunt
 • Ikke gå i feite-fella
 • Alltid mett - like lett
 • En sunn arbeidsdag
 • Den store diettguiden
 • Her er kostholdsfellene
 • Slik holder du deg slank
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.