Søvn

Trøtt? Dette funker bedre enn søvn

Sliter du med å få nok søvn? Få overskudd uten å besøke loppekassa.

Ifølge søvnekspert Matthew Edlund er det ikke mengden søvn, men mengden hvile som avgjør hvordan du har det. Foto: Panther Media
Ifølge søvnekspert Matthew Edlund er det ikke mengden søvn, men mengden hvile som avgjør hvordan du har det. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du en idé om hvor mye søvn du egentlig trenger? Det er ikke sikkert du har rett i dine antagelser.

Den anerkjente amerikanske søvnspesialisten Matthew Edlund har måttet gå tilbake på sine egne tidligere påstander.

Besatt av søvn

Da Edlund var student, jobbet 110 timer i uka og (naturlig nok) led av kronisk søvnmangel, ble han nærmest besatt av betydingen søvn har for oss og vår evne til å fungere.

 • Derfor gjesper du

 • I en årrekke foreleste han om viktigheten av søvn, og ikke minst om hvor nødvendig det var å få nok av den. Ifølge ham var søvn essensielt for god helse, cellefornyelse, sunn vekt og mental helse.

  Nå har han altså snudd på flisa.

  Søvn ga ikke bedre helse

  Etter å ha sett at mange av pasientene hans ikke fikk bedre helse selv om de sov nok, måtte Edlund se på hva som var felles for pasientene som faktisk ble bedre.

  Svaret lå i at de var flinke til å hvile og ta livet med ro. Og det innebar ikke at de lå og vegeterte foran fjernsynet.

  Tvert imot, Edlund anser tv-titting som «passiv hvile», det vil si at hjernen fortsatt går på høygir selv om kroppen er i ro. Og det gir ikke kroppen godt nok grunnlag til å innhente og fornye seg.

 • Så lenge kan du gå uten søvn

 • Løsningen er aktiv hvile

  Nøkkelen til det hele er «aktiv hvile», skriver han i boken The Power Of Rest: Why Sleep Alone Is Not Enough. Her forteller han også om en metode som går ut på å ta en blund - uten å sove.

 • Dårlig søvn = dårlig forhold

 • Du skal rett og slett sitte stille og aktivt konsentrere deg om kroppen, dens muskler og funksjoner. Slik bidrar du til at disse slapper mer av og resultatet er at kroppen hviler. En grundigere beskrivelse av hvordan dette oppnås finner du i denne artikkelen av Matthew Edlund.


  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer