Søvn

Trøtt på dagen, men ikke om kvelden?

Her er årsaken til at du sliter med å sovne når du legger deg.

LYS VÅKEN: Mange opplever at de er trøtte på ettermiddagen og lys våkne om kvelden. Dette er helt normalt og kan skyldes en ubalanse mellom søvnbehovet og døgnrytmen din.  Foto: Gina Sanders - Fotolia
LYS VÅKEN: Mange opplever at de er trøtte på ettermiddagen og lys våkne om kvelden. Dette er helt normalt og kan skyldes en ubalanse mellom søvnbehovet og døgnrytmen din. Foto: Gina Sanders - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som går fra å være stuptrøtt om ettermiddagen til lys våken når kvelden kommer?

Da er du ikke alene, for det er faktisk svært mange som opplever dette på daglig basis.

Overlege ved Dansk senter for søvnmedisin på Glostrup Hospital og professor i neurofysiologi ved Universitetet i København, Poul Jennum, har fortalt til Videnskab.dk at det har en helt naturlig forklaring.

LES OGSÅ: Blir du alltid trøtt etter maten?

TRØTT: Når du begynner å bli trøtt bør du legge deg. Dersom du når punktet hvor du går fra å være trøtt til å være våken kan dette påvirke søvnen din negativt.  Foto: Fotolia
TRØTT: Når du begynner å bli trøtt bør du legge deg. Dersom du når punktet hvor du går fra å være trøtt til å være våken kan dette påvirke søvnen din negativt. Foto: Fotolia Vis mer

Påvirkes av ulike faktorer

Jennum forklarer at det er samspillet mellom søvnbehovet (homeostatisk faktor) og døgnrytmen (cirkadian faktor) vår som regulerer om vi er trøtte eller ikke.

– Søvnbehovet vårt styres av signalstoffer som gir et behov for søvn mens du er våken, og dette behovet kan kun elimineres under søvn. Mens døgnrytmen blir styrt av biologiske klokker i hjernen som påvirkes av kortisol-nivået vårt, sier han.

Normalt vil kortisol-nivået, som er et av kroppens stresshormoner, være på sitt høyeste om morgenen, for så å bli lavere i løpet av ettermiddagen og kvelden.

– Søvnbehovet og døgnrytmen vår er en del av et kompleks nettverk som er lokalisert i hjernestammen og midthjernen. Når vi ser på søvnbehovet og døgnrytmen er det to tidspunkt som er avgjørende for når du blir søvnig.

– Det ene tidspunktet er rundt middagstid, mens det andre er mellom klokken 22 og 23. Overskrider man det sistnevnte tidspunktet vil søvnforsinkelsen stige, hvilket mange opplever som en oppvåkning etter de har følt seg trøtt.

LES OGSÅ: Slik spiser du deg trøtt

(saken fortsetter under bildet)


Ubalanse gjør deg våken

Om du føler deg trøtt eller ikke, avhenger altså av hvordan kurvene til søvnbehovet og døgnrytmen ligger.

Når de ligger tett på hverandre er behovet for søvn stort og du føler deg skikkelig døsig. Etter klokken 23 begynner disse kurvene å gå fra hverandre igjen, og da vil du med en gang føle deg mer opplagt.

– Selv om du ikke føler deg trøtt på det tidspunktet så er fortsatt behovet for søvn der. Man skal ha et visst antall timer på øyet for å opprettholde en normal balanse mellom søvnbehovet og døgnrytmen. Dette krever rundt syv timer søvn.

Negativ virkning på søvnen

Dersom du når punktet hvor du går fra å være trøtt til lys våken, kan dette ifølge Jennum være direkte skadelig på søvnkvaliteten.

–For å få maksimalt med søvn skal man legge seg i det tidsrommet når man føler seg trøtt. Går man i seng senere enn det, reduseres søvnkvaliteten betraktelig. Når man ikke får nok av den dype søvnen føler man seg trøtt. Dette er fordi det oppstår en ubalanse mellom de to systemene.

Altså, hvis du vil ha en god natts søvn bør du prøve å unngå å nå dette stadiet hvor trettheten bikker over til våkenhet.

LES OGSÅ: 6 til 8 timer søvn = perfekt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer