Helse

Tull å drikke åtte glass vann daglig

Det sier flere leger. Faktisk er det farlig å drikke for mye.

UNØDVENDIG: Du trenger ikke drikke åtte vannglass om dagen, sier to britiske leger. Foto: Colourbox
UNØDVENDIG: Du trenger ikke drikke åtte vannglass om dagen, sier to britiske leger. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At vann er essensielt for kroppen vet alle. Og i løpet av de siste årene har vi blitt pepret om hvor viktig det er å få i seg nok.

Tullete anbefaling?

Vi skal drikke vann for å skylle ut avfallsstoffer, få finere hud, bedre fordøyelse og mer energi.

Åtte glass vann om dagen har vært mantraet, men er det riktig?

Nei, absolutt ikke, hevder lege Margaret McCartney, som skrev en artikkel om dette i British Medical Journal. Der skriver hun at det ikke finnes skikkelig forskning som viser at du må drikke 1,5 til 2 liter vann om dagen, slik vi blir rådet til gjennom media, av ernæringseksperter og helsevesen.

LES OGSÅ: Helserådene du kan overse

Kaller det en myte

En annen lege, Luisa Dillner, som har egen spalte i avisen The Guardian, er helt enig med McCartney. Hun skriver i spalten sin at det er en myte at vi må drikke så mye vann for å ha god helse.

«Vi mennesker er ganske flinke til å regulere vårt eget væskeinntak. Når vi trenger å erstatte væske finnes det en svært presis mekanisme som heter tørste som gir oss signaler om å at vi bør drikke.»

Ikke kast bort penger

Dillner understreker at vann er den beste tørstedrikken, men at vannet slett ikke trenger være kjøpevann. Vann fra springen fungerer utmerket.

En stor del av væsken vi trenger å tilføre kroppen hver dag får vi faktisk gjennom maten vi spiser. Dillners råd er altså å drikke når du kjenner deg tørst, og ikke stresse med å få i deg åtte glass vann om dagen. Det er faktisk ganske smart å satse på å spise mer frukt for å få dekket væskebehovet. Da får du samtidig i deg vitaminer og fiber. Se frukttrikset som gjør at du spiser mer av godsakene.

Farlig med for mye vann

Faktisk er det slett ikke bra å drikke for mye vann. Det kan resultere i hyponatremia, en tilstand der blodet inneholder for lite sodium. Det som faktisk skjer er at du hvis du drikker for mye vann skyller ut viktige salter kroppen trenger for å fungere. (Men for de fleste av oss er nok problemet at vi får i oss for mye salt.)

Dersom inntaket er ekstremt over kort tid kan det faktisk være virkelig farlig. Da klarer ikke kroppen å ta unna alt vannet, og både celler og organer sveller ut. Dette går hardest ut over hjernen. Hvis hjernen sveller med bare seks prosent vil den presse mot hodeskallen, og det kan faktisk føre til koma, kramper og hjerneskader.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer