Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer

Dårlig ånde

- Tungen er som et hårete pledd

Dårlig ånde er pinlig. Med bare noen få triks kan ånden bli så mye bedre!

Alle har vært i en situasjon hvor de prater med noen som har en illeluktende ånde.

I en tidligere undersøkelse som analyseselskapet InFact står bak, oppgir hele 2,3 millioner av den norske befolkningen av de er plaget med dårlig ånde. Men det er ikke bare vår egen munnhule vi plages med, for mange oppgir at de også plages av ånden til andre personer.

Ta testen: Har du dårlig ånde?

Det er ikke bare bare å fortelle kollegaen din at vedkommende har
en stinkende ånde. Men du kan i alle fall sørge for at de du selv snakker med ikke må rygge unna to meter for å komme vekk fra ånden din.

Dårlig ånde? Spis bark!

Tenner er som et skittent pledd

Grunnen til at mange har dårlig ånde, er fordi de har dårlig tannhelse. Lukten kommer vanligvis fra matrester i tennene eller bakterier som flyter rundt i munnen. Derfor er det veldig viktig å pusse tenne og bruke tanntråd. Og puss også tunga, hvor bakterier lett kan hope seg opp.

Er tunga di ren, er du på god vei til å bli kvitt dårlig ånde, forsikrer tannlege Stephen Z. Wolner, ifølge WebMD.

- Tungen din er som et hårete pledd. Det er millionvis av små fibre på tungen som fanger små matpartikler og bakterier, sier han.

Han anbefaler å bruke tannbørsten på tungen. Og hvis du bruker gom eller liknende, husk å vask dem nøye før du putter den i munnen din. Wolner mener også at munnskyllevann er en god idé, men minner om at det bare er en midlertidig løsning. Den kamuflerer lukten istedenfor å gå løs på roten til problemet.

Tygg, tygg, tygg

Har du noen ganger lurt på hvorfor du har så vond ånde på morgenen? Det er fordi spyttproduksjonen går ned mens du sover. Et av de beste våpnene mot dårlig ånde er ditt eget spytt og slim. En tørr munn kan dermed gi vond ånde.

I tillegg til å vaske unna matrester og bakterier, kan tyggegummi bidra til å fjerne lukten.

Med tyggis setter du nemlig i gang spyttproduksjonen. Drops derimot setter vanligvis ikke i gang spyttproduksjonen og dekker problemet bare midlertidig – og i tillegg inneholder mange sukkertøy sukker.

- Tyggegummi får fart på spyttproduksjonen, og jo mer spytt du har i munnen jo færre bakterier har du. Spytter vasker ikke bare vekk bakteriene, men det inneholder også et antiseptisk middel og enzymer som dreper bakterier, forklarer Wolner.

Tygg gjerne en tyggegummi som inneholder søtningsstoffet xylitol. Den øker spyttproduksjonen og hindrer produksjonen av bakterier i munnen.

Nordmenn er tyggegale

Gå for kanel

Har du smakt den amerikanske kanel-tyggegummien Big Red? En ny studie har vist at denne tyggisen har evnen til å ta knekken på dårlig ånde. I motsetning til andre smaker og aromaer, gjør kanel mer enn å bare dekke til den vonde lukten, ifølge Wolner.

En av ingrediensene i kanel viser seg faktisk å redusere mengden med bakterier i munnen. Det eneste problemet er at tyggegummi som inneholder sukker ikke er bra for tennene, og kanel-tyggegummi som Big red inneholder sukker.

Kanel kan også få fart på forbrenningen

Drikk mer vann

Jo eldre vi blir, jo større er sannsynligheten for å bli dehydrert. Du legger kanskje ikke merke til at du er tørst en gang. Så gjør det til en vane å drikke vann. Vann bidrar til at bakteriefloraen i munnen holder seg på et lavt nivå. Og husk, det er mange andre gode grunner til å drikke vann – å motvirke dårlig ånde er bare én av dem!

Utelukk medisinske årsaker

I de fleste tilfeller er det heldigvis nokså enkelt å fjerne dårlig ånde. Men noen ganger er det rene medisinske årsaker som er synderen. Du bør kontakte tannlegen din hvis en ekkel vedvarende lukt planter seg i munnen din.

En tannlege vil kunne oppdage eventuelle hull i tennene, tannråte og tannkjøttsykdommer, som kan være årsaken til den dårlige ånden.

En sjelden gang kan dårlig ånde være et symptom på et enda større problem, som infeksjoner og nyre- og leverskydom. Hvis tannlegen din ikke klarer å fjerne problemet, bør du går til en lege.

Ned i vekt med vann

En skive brød

Mange som slanker seg kjører en lavkarbo-diett. Og selv om dietten kanskje viser lovende resultater på badevekta, er det ikke sikkert alt er like strålende inni munnen din.

Dr. Robert Atkins fant selv på navnet "Atkins-ånden”. Det kan være tegn på at kroppen har begynt på maksimal fettforbrenning, som kalles ketose. Når fettet brukes som brensel skapes et biprodukt som kalles ketoner. Noen av ketonene kommer ut av pusten og gir dårlig ånde.

Så hvis du dropper alt som heter pasta, brød og poteter, bør du sørge for å innta noe som skjuler den dårlige ånden, som tyggegummi. Eventuelt tilføre kroppen med noen karbohydrater.

Disse diettene virker ikke
Derfor er du fortsatt tjukk
Lavkarokur = miljøfiende

Ikke la ånden ta knekken

Er du redd for at du har dårlig ånde, spør noen om du har det, i stedet for å gå rundt og tenke på det hele tiden.

- Mange av dem som tror de går rundt med stålånde har i virkeligheten ikke dårlig ånde i det hele tatt, sier Wolner.