Kosthold

TV-kokker kan gjøre oss feite

Får deg til å spise mye mer usunn mat.

FRISTER: Matprogrammer kan bidra til at du spiser mer usunn mat enn du ellers ville gjort. Jamie Oliver, Nigella Lawson og Gordon Ramsey kan gjøre at du får mer lyst på fastfood.  Foto: All Over Press
FRISTER: Matprogrammer kan bidra til at du spiser mer usunn mat enn du ellers ville gjort. Jamie Oliver, Nigella Lawson og Gordon Ramsey kan gjøre at du får mer lyst på fastfood. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nesten en million nordmenn er overvektige, og mange ønsker å bli kvitt de ekstra kiloene.

Men i en travel hverdag kan det raskt bli lettvinte alternativer til middag, som er rike på både kalorier og fett. Og det er ikke de eneste fristelsene du møter.

For eksempel er det fort gjort å kaste inn på litt ekstra mye godsaker når du endelig har benket deg foran TV-skjermen for kvelden.

En fersk studie viser i tillegg at hva du ser på, påvirker matvanene dine. Blant annet kan TV-kokkene bidra til å gjøre deg tjukk, skriver DailyMail.com.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt oppblåst mage

Får deg til å velge usunn mat

Er du opptatt av å passe vekten? Da kan det faktisk hende at du burde styre unna kokke-programmene på TV - uansett om det handler om muffins eller sunne matvarer.

Ifølge forskere fra Hobart og Smith Universitet i New York, kan nemlig matprogrammer bidra til at du spiser mer usunn mat enn du ellers ville gjort.

Selv om kjendis-kokker som Wenche Andersen, Eivind Hellstrøm, Jamie Oliver og Gordon Ramsey inspirerer deg til å lage sunn, god mat på kjøkkenet, ser det likevel ut til at du velger maten som inneholder mye sukker og fett.

I studien så forskerne nemlig at personer som ser på et matprogram, er mer tilbøyelige til å spise fast food, enn de som for eksempel så på et naturprogram.

LES OGSÅ: Venner kan få deg til å føle deg tjukk

Har lenge vært assosiert med overvekt

Amerikanske psykologer samlet sammen 80 voksne personer, for å se nærmere på effekten av hva vi ser på på TV. Halvparten ble bedt om å se på et matprogram, mens halvparten skulle se på et naturprogram.

Etterpå fikk deltakerne utdelt tre boller med sjokolade, ostepop og rå gulrøtter, som de skulle ha tilgjengelig under hele programmet, og som ble veid både før og etter programmet.

Resultatet fra studien viste at personene som så på matprogrammene spiste langt mer sjokolade og godsaker enn de andre deltakerne. Flesteparten av disse valgt nemlig gulrøttene.


TV-titting har lenge vært assosiert med overvekt, men det har ikke tidligere blitt gjort studier på programmene påvirker spisevanene dine, har de uttalt i forbindelse med studien i bladet «Appetite».

– Resultatene viser tydelig at personene som så på matprogrammer, spiste mye mer søtsaker enn de andre.

LES OGSÅ: Enkle triks for å få mer grønt i kostholdet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer