Helse & Livsstil

Tyggis mot kreft?

Finske forskere håper å kunne forebygge kreft med tyggegummi.

Tyggis mot kreft?
Publisert
Sist oppdatert
Røyking og drikking kan være årsaken til opptil 80% av krefttilfellene i munnhulen, svelget og spiserøret. Finske forskere mener at en stor del av disse krefttilfellene skyldes at drikking og røyking fører til at munn og svelg blir utsatt for store mengder acetaldehyd.

Det har lenge vært kjent at en harmløs liten aminosyre ved navn cystein har evnen til å binde den farlige acetaldehyden, slik at faren forsvinner. På bakgrunn av en rekke studier har derfor forskergrupper ved Universitetet i Helsinki og og Universitetssykehuset i Helsinki utviklet en tyggegummi som inneholder cystein. Denne ble sluppet på markedet under en kreftkongress i Italia tidligere i mai. Håpet er at tyggegummien skal være med på å forebygge kreft.

- Vi vet at det er mulig å fjerne acetaldehyd fullstendig fra spyttet når man bruker denne tyggegummien. Vi håper at dette i fremtiden vil bli en ny måte å forebygge krefttyper i munnen som forårsakes av røyking og alkohol - men vi trenger naturligvis langvarige studier før vi kan bevise tyggegummiens evne til å forebygge kreft, sier professor Mikko Salaspuro ved Universitetet i Helsinki til Medical News Today.

Tyggis mot kreft?
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer