Sukkerfritt

Tyggis og sukkerfrie pastiller kan ha lakserende effekt

Dette skjer med kroppen når du får i deg det falske sukkeret.

SPISER DU MASSEVIS AV SUKKERFRIE PRODUKTER? Det kan irritere tarmen din på forskjellige måter.  Foto: Adéle C. Blystad/Silje Ulveseth
SPISER DU MASSEVIS AV SUKKERFRIE PRODUKTER? Det kan irritere tarmen din på forskjellige måter. Foto: Adéle C. Blystad/Silje Ulveseth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: «Inneholder en fenylalaninkilde. Kan virke avførende ved stort inntak.»

Du har sikkert lest det før, selv om det står med kjempeliten skrift. Sukkerfrie pastiller, tyggis og snop kan nemlig ha en lakserende effekt.

Men hva er det egentlig som gjør at man kan få vondt i magen, luftsmerter eller diaré av å spise mye sukkerfritt godteri?

LES OGSÅ: Dette skjer om du tygger mye tyggis

Tas ikke opp av kroppen

LAKSERENDE EFFEKT: Bak på de sukkerfrie tyggis-og pastilleskene står det svart på hvitt at produktet kan ha en lakserende/avførende effekt.   Foto: KK
LAKSERENDE EFFEKT: Bak på de sukkerfrie tyggis-og pastilleskene står det svart på hvitt at produktet kan ha en lakserende/avførende effekt. Foto: KK Vis mer

- Det er sukkeralkoholene som ofte er årsaken. Det tas ikke opp i kroppen og gir en laksativ effekt, altså mageproblemer. Det går over og det er ikke farlig, men det kan være både vondt og ubehagelig, har Trine Husøy, Folkehelseinstituttets ekspert på tilsetningsstoffer, uttalt til KK.no.

Husøy er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Divisjon for Miljømedisin, samt ekspert i EFSA (EU's mattryghetsorgan) og Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

Husøy forteller at sukkeralkoholene er like søte som sukker og ofte blir brukt i samme mengde som sukker for samme søt effekt. Det er derfor de også må tilsettes i større mengder enn de andre såkalt intense søtstoffer, som aspartam, stevia og sukralose.

En typisk sukkeralkohol er xylitol, sorbitol og mannitol. Siden sukkeralkoholer har en laksativ effekt er det ikke tillatt i drikkevarer.

MAGETRØBBEL AV SUKKERFRIE PRODUKTER? Sukkeralkoholene tas ikke opp i kroppen og får tarmene til å reagere. Dette er ikke farlig, men kan være ubehagelig.
MAGETRØBBEL AV SUKKERFRIE PRODUKTER? Sukkeralkoholene tas ikke opp i kroppen og får tarmene til å reagere. Dette er ikke farlig, men kan være ubehagelig. Vis mer

- Husk at sukkeralkoholene også brukes som bordsøtningsmidler. «Nye» produkter som «Bjørkesøt» og «sukrin» er gamle sukkeralkoholer i ny innpakning, forteller Husøy.

LES OGSÅ: Sannheten om søtningsmidler

Vekten avgjør hvor mye du tåler

Sukkeralkoholer har en avførende effekt, men hvordan? 

- Når du får i deg mye stoff som ikke tas opp i kroppen, får du en reaksjon i tarmene.

- Diaré og mageproblemer er en kjent bieffekt. Hvor mye du tåler er avhengig av hvor følsom du er og av kroppsstørrelse. Små kropper tåler mindre mengder enn store kropper, sier Husøy. 

Ifølge tilsetningsstoff-eksperten tåler barn derfor mindre sukkerfrie produkter enn voksne, fordi de har lavere kroppsvekt.

- Alle inntaksvurderinger av søtstoffer beregnes derfor per kroppsvekt. Veier du lite har du mindre å fordele det på, forklarer hun.

KK.no har tidligere skrevet at hyppig bruk av tyggegummi kan også gi deg oppblåst mage, rett og slett fordi du svelger mye luft.

Har du fått mageproblemer av sukkerfrie produkter? (Avsluttet)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer