Sukkerfritt

Tyggis og sukkerfrie pastiller kan ha lakserende effekt

Dette skjer med kroppen når du får i deg det falske sukkeret.

SPISER DU MASSEVIS AV SUKKERFRIE PRODUKTER? Det kan irritere tarmen din på forskjellige måter.  Foto: Adéle C. Blystad/Silje Ulveseth
SPISER DU MASSEVIS AV SUKKERFRIE PRODUKTER? Det kan irritere tarmen din på forskjellige måter. Foto: Adéle C. Blystad/Silje Ulveseth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: «Inneholder en fenylalaninkilde. Kan virke avførende ved stort inntak.»

Du har sikkert lest det før, selv om det står med kjempeliten skrift. Sukkerfrie pastiller, tyggis og snop kan nemlig ha en lakserende effekt.

Men hva er det egentlig som gjør at man kan få vondt i magen, luftsmerter eller diaré av å spise mye sukkerfritt godteri?

LES OGSÅ: Dette skjer om du tygger mye tyggis

Tas ikke opp av kroppen

- Det er sukkeralkoholene som ofte er årsaken. Det tas ikke opp i kroppen og gir en laksativ effekt, altså mageproblemer. Det går over og det er ikke farlig, men det kan være både vondt og ubehagelig, har Trine Husøy, Folkehelseinstituttets ekspert på tilsetningsstoffer, uttalt til KK.no.

Husøy er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Divisjon for Miljømedisin, samt ekspert i EFSA (EU's mattryghetsorgan) og Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

Husøy forteller at sukkeralkoholene er like søte som sukker og ofte blir brukt i samme mengde som sukker for samme søt effekt. Det er derfor de også må tilsettes i større mengder enn de andre såkalt intense søtstoffer, som aspartam, stevia og sukralose.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer