Helse & Livsstil

Tykke mødre kan gi barnet ADHD

- Det er viktig at kvinner er normalvektige når de blir gravide, sier forsker.

VÆR FORSIKTIG UNDER GRAVIDITET:Fostertilværelsen og barndommen er de mest følsomme periodene i menneskelivet fordi kroppens organer da gjennomgår svært viktige utviklingsfaser.Når organene utvikles, er det avgjørende at de hormonelle systemene i kroppen e
VÆR FORSIKTIG UNDER GRAVIDITET:Fostertilværelsen og barndommen er de mest følsomme periodene i menneskelivet fordi kroppens organer da gjennomgår svært viktige utviklingsfaser.Når organene utvikles, er det avgjørende at de hormonelle systemene i kroppen e Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dersom en kvinne er overvektig når hun blir gravid, øker risikoen for at barnet får ADHD-symptomer ved skolealder.
Det viser en studie utført ved Uppsala universitet i Sverige.

 • Runde mødre får runde barn
 • Røyking kan gi barnet ADHD

 • Studien omfattet mer enn 12 500 barn i Sverige, Finland og Danmark. Den viser for første gang at det er en sammenheng mellom mødres BMI når hun blir gravid, og symptomer som hyperaktivitet og konsentrasjonsvansker hos barnet.

  - Mange barn får diagnosen ADHD, samtidig som vi har en fedmeepidemi i verden, med stadig flere overvektige gravide kvinner. Hvis det viser seg at morens vekt er av stor betydning for ADHD hos barnet, har vi ikke bare funnet en årsak til ADHD, men også en mulighet til å forebygge problemer hos mor og barn, sier Alina Rodrigez, som har ledet studien.

  Barna som deltok i studien ble fulgt opp fra de lå i magen og helt til de begynte på skolen. Da fikk lærerne deres svare på spørsmål om barnas oppførsel. Omlag ett av ti barn var hyperaktive og hadde konsentrasjonsvansker.

  - Hvor mange av disse som led av ADHD kan imidlertid ikke avgjøres kun ut fra spørsmålene til lærerne, sier Rodrigez i en pressemelding.

  Sammenhengen mellom mors overvekt og barnets atferdsvansker ble ikke bare funnet i de tilfellene hvor mor var sterkt overvektig, men også der hun var lettere overvektig. De av mødrene som la mest på seg under svangerskapet hadde også økt risiko for å få barn med ADHD-symptomer.

  Forskerne skal nå prøve å finne ut hvorfor det er en slik sammenheng. En teori er at overvekt kan skape flere komplikasjoner under svangerskapet. Videre kan fosteret bli påvirket av stresshormoner fra moren, og av miljøgifter som er lagret i morens fettvev. Genetiske faktorer kan også spille inn.

  - Det er viktig at kvinner er normalvektige når de blir gravide. Det er veldokumentert at mors overvekt medfører økt risiko for mange typer komplikasjoner, både for henne selv og for barnet. Våre forskningsresultater føyer nok et problem til på listen. Men det er ikke bra å være ekstremt tynn under graviditeten heller, sier forsker Alina Rodrigez.

  LES OGSÅ:
 • Sunt og sprekt for gravide
 • Tykke mødre kan gi barnet ADHD
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer