Soling

Tynne klær gir ikke god nok beskyttelse i solen

En tynn tunika holder ikke om huden skal få pause fra solen.

HJELPER IKKE: En tynn tunika er fin å ha over bikinien, men den stopper deg ikke fra å bli brent. Foto: Colourbox
HJELPER IKKE: En tynn tunika er fin å ha over bikinien, men den stopper deg ikke fra å bli brent. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Skal du på strandferie i sommer? Har du tenkt å pakke med en delikat tunika eller kaftan som du skal ha på deg på stranda når du har pause fra solen?

Hva med badedrakt i sommer? Slik finner du fasongen som passer deg

Vi ser dem i alle motereportasjer som handler om sommer og bikinier. Tunikaen eller kaftanen som du kan slenge på deg når du vil dekke deg til på stranden. Og ja, det er veldig kjekt å ha en med i strandbagen når du skal rusle opp til kiosken og kjøpe en is, eller ta lunsj på strandrestauranten.

Men å bruke den for å dekke deg til når du føler at huden har fått nok sol, er ikke godt nok.

- Å ta på seg en tunika i tynt stoff er ikke det samme som å ta pause, det beskytter bare litt, omtrent tilsvarende som solfaktor 5-8, sier spesialrådgiver Astrid Bismo i Kreftforeningen.

En tynn tunika slipper gjennom altfor mange av solens stråler til at du faktisk beskytter huden mot solens stråler. Er du allerede blitt rød, risikerer du å fortsatt grille huden om du blir sittende i solen med tunikaen på.

LES OGSÅ: Få gyllen glød - uten risiko

Hvite, tynnvevde stoffer har altså bare en beskyttelse som tilsvarer faktor 5-8. Det gjelder både syntetiske stoffer, bomullsblandinger og viskose, ifølge Kreftforeningen. Tynnvevde stoffer med farge gir litt bedre beskyttelse, men stopper heller ikke UVA- og UVB-strålene helt.

Da bør du heller bruke en skjorte av tykkere vevd stoff og gjerne en i en mørk farge, for eksempel en denimskjorte. Da øker beskyttelsesfaktoren betraktelig. Tettvevde og mørke stoffer kan ha en faktor på opptil 50. Problemet er bare at dette kan bli ganske varmt å ha på seg i solsteken.

LES OGSÅ: Bli bikiniklar på seks uker

Du kan selv sjekke hvor god solbeskyttelse et plagg gir ved å holde det opp mot solen. Kan du se gjennom plagget, gir det dårlig beskyttelse. Slipper det ikke noe lys gjennom, gir det god beskyttelse. Les mer om klær og hvilken beskyttelse de gir mot solen hos amerikanske Skin Cancer Foundation (ekstern lenke).Skygge er best

Det smarteste du kan gjøre når du føler at huden trenger en pause fra solen, er å sette deg i skyggen. Og da mener vi virkelig skygge, ikke under en lys parasol. Den slipper nemlig også gjennom en del stråler, med mindre den er laget av et skikkelig tettvevd materiale.

Husk at ved den minste antydning til rød hud bør du kaste inn håndkledet, og gi opp solingsprosjektet for dagen. Du bør faktisk la huden få en pause fra solen til rødheten har forsvunnet helt.

Trenger du å friske opp kunnskapen om UVA, UVB, melatonin og alt det der? Sjekk denne artikkelen.

TA DET KUUULT: En pause i skyggen er det aller beste du kan gjøre når du vil vekk fra sola. Foto: Colourbox
TA DET KUUULT: En pause i skyggen er det aller beste du kan gjøre når du vil vekk fra sola. Foto: Colourbox Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer