Trening Etter Fødsel

Tynne lår er helsefarlig

Å ha lår under en viss omkrets øker sjansen for hjertesykdommer og tidlig død.

Jo tynnere lår, jo høyere risiko for hjertesykdommer og tidlig død, konkluderer danske forskere. Foto: Clover
Jo tynnere lår, jo høyere risiko for hjertesykdommer og tidlig død, konkluderer danske forskere. Foto: Clover Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Konklusjonen er blitt trukket av danske forskere, og på bakgrunn av tjue år lange studier av 2800 forsøkspersoner. Det melder msnbc.com.
 • Heller sunn enn tynn
 • Gjelder for både menn og kvinner

  Forskningsprosjektet startet opp i 1987 og det var både menn og kvinner blant deltakerne, og alle var de middelaldrende. - Det viste seg at de som hadde tynne lår hadde generelt høyere risiko for å utvikle hjertesykdommer og dø tidlig, sier professor ved Institut for Sygdomsforebyggelse i København, Berit L. Heitmann. Risikoen for å utvikle hjertesykdommer i løpet av perioden økte fra 50-100 prosent.
 • Er du tynnfeit?
 • Hva er tynne lår?

  Med tynne lår mener forskerne lår som måler mindre enn 60 centimeter i omkrets, og dette er langt fra supermodell-lår. En kvinne med en slik låromkrets kan for eksempel være rundt 155 centimeter høy og veie rundt 60 kilo. Dette er flere centimeter lavere og flere kilo tyngre enn Beyonce Knowles som er kjent for kurvene sine, skriver msnbc.com. Og en mann med en slik låromkrets kan for eksempel være rundt 170 centimeter høy og veie rundt 72-73 kilo, omtrent det samme som skuespiller Tom Cruise, skriver msnbc.com.
 • Les originartikkelen her!Men aller størst risiko var det likevel for personer med mindre enn 45 centimeter i omkrets rundt lårene, ifølge studien som er publisert i onlineversjonen av British Medical Journal.
 • Vi ser oss tjukke
 • Tynnhet er medfødt
 • Ikke sunt å ha tjukke lår heller

  Men dette betyr ikke at man bør la være å trene, påpeker den ledende forskeren. Har man en større låromkrets enn 60 centimeter så øker likevel ikke helsefordelene, i hvertfall ikke om man spiser fet og usunn mat. - Men det ser ut som at det å ha for lite fett eller muskelmasse i dette området på kroppen er usunt, sier Heitmann. Hvorfor det er slik har flere spekulert i etter at studien ble sluppet, men Dr. Heitmann har sin egen teori. - Insulin sørger for å omdanne sukkeret i kroppen til energi. Hvis man ikke har nok muskler kan man utvikle insulinresistens, diabetes (sukkersyke) av type 2 og med tiden også ulike hjertesykdommer, forklarer hun. Det melder HealthDay News. Hva mener andre om studien? Noen kommentarer står å lese her.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.