Helse & Livsstil

Tynne modeller blir forbudt

En ny lov forbyr bruken av radmagre modeller. Brudd på loven kan straffes med fengsel.

Publisert
Sist oppdatert







Alt som kan oppfattes som forsøk på å promotere ekstrem tynnhet kan nå bli nå en forbrytelse i Frankrike, på lik linje med annen kriminalitet. Dette skriver blant annet The Australian.

Personer som benytter magre modeller i reklampekampanjer og på internett - og som således oppfordrer til «ekstrem tynnhet» - kan straffes med fengsel.

Lovforslaget ble lagt fram i går, og hensikten er å forsøke å bekjempe spiseforstyrrelsen anorexia nervosa, som særlig rammer kvinner.

Frankrikes helseminister Roselyne Bachelot bifaller lovforslaget. Hun mener det vil bidra til å «promotere et sunt kroppsideal» og å bekjempe anorexia.
  • Super eller sykelig?
  • Pradas «tjukke» modell

  • Frankrike blir foregangsland

    Dette kan bli verdens første lov som skal forsøke å takle utbredelsen av spiseforstyrrelser. Den retter seg mot medie- og moteverdenen, og spesielt nettsider og blogger fra den såkalte pro-ana-bevegelsen.

    Bevegelsen framholder det å sulte seg som et valg av livsstil, ikke en sykdom. Her publiserer unge kvinner blant annet bilder av seg selv som inspirasjon for andre som vil sulte seg.

    Særlig har internettsamfunnene Facebook og MySpace nylig kommet under press i Storbritannia og andre land, fra personer og grupper som ønsker å forby tilgang for dem som er «pro-ana».
  • Avviser tynne modeller

  • - Pro-ana-bevegelsen som sprer dødsbudskapet på internett må rettes spesiell oppmerksomhet, uttaler Frankrikes helseminister i forbindelse med lovforslaget, som skal ut til høring i neste uke.

    Kan få strenge straffer

    Bøter opp til 30 000 Euro (212 000 norske kroner) og fengsel i opp til to år kan bli straffen for dem som «utfordrer en person til å søke ekstrem tynnhet ved å oppfordre til en forlenget restriksjon av næring på en slik måte at det er fare for liv og helse».

    Straffen kan økes til tre år, med en bot på på 45 000 Euro (320 000 norske kroner) dersom personen dør.

    Loven, som forventes å bli vedtatt av parlamentet før sommeren, er blitt tatt godt imot av mange, men møter også motstand. I moteindustrien har det tidligere vært sterk motstand mot å stenge ute farlig tynne modeller fra moteukene.

    - Du løser ikke denne typen problemer med loven, men med en forståelse, sier den kjente franske designeren Jean-Paul Gaultier.

    Sjef for French Couture Federation, Didier Grumbach, sier det ikke er opp til myndighetene å innføre lover som har med skjønnhet og estetiske kriterier å gjøre.

    Anorexi-loven er modellert etter loven mot assistert selvmord. Initiativtaker til lovforslaget er Valérie Boyer, fra president Nicolas Sarkozys høyreparti UMP.

    Krav om minimumsvekt

    Over 40 000 personer lider av anorexia i Frankrike, blant dem barnebarnet til tidligere president Jacques Chirac.

    Catwalkmodellenes helse kom for alvor i søkelyset i fjor, da to modellsøstre døde av avmagring og hjertestans.

    Det blir opp til rettsapparatet å definere «ekstrem tynnhet», som per i dag oftest måles etter body mass index (BMI). Ifølge Verdens helseorganisajon defineres personer med en BMI på under 18,5 som undervektige.

    BMI-regelen er blitt innført av enkelte modell- og motebyråer etter september 2006, da et moteuken i Madrid innførte krav om minimumsvekt. For en kvinne på 1.75 centimer innebærer BMI-regelen i Madrid en minimumsvekt på 56 kilo.

    Frankrike forbød i fjor en kontroversiell Benetton-reklame med modellen Isabelle Caro, som har kjempet med spiseforstyrrelser.

    - Magasiner kan også bli tvunget til å opplyse om det faktum at 60 prosent av bildene deres er retusjert, sier barnepsykolog Marcel Rufo, en av pådriverne for loven.

    LES OGSÅ:
  • Tynne og triste
  • Ja til syltynne modeller
  • Modellene knuser selvtilliten
  • Super eller sykelig?
  • Pradas «tjukke» modell
  • Avviser tynne modeller


  • Lara Stone bruker størrelse 38, og er Pradas «frodige»modell.
    Lara Stone bruker størrelse 38, og er Pradas «frodige»modell. Vis mer
    Modeller som dette er ikke gode forbilder, mener den franske regjering. Foto: All Over PressAll Over Press
    Modeller som dette er ikke gode forbilder, mener den franske regjering. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
    Den svenske modellen Marianne Berglund har en BMI på 16, 1.
    Den svenske modellen Marianne Berglund har en BMI på 16, 1. Vis mer
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer