Sterke Historier

- Uansett hvor mye fint folk sier, klarer jeg ikke ta det inn

Henriette (24) kan få 800 «likes», men likevel tenke at ingen liker henne.

PERFEKT: Henriette Amlie Kalbekken (24) er kunstner, blogger og tilsynelatende perfekt. Men er alltid usikker på hva andre mener om henne. Foto: JULIE CHRISTINE KRØVEL
PERFEKT: Henriette Amlie Kalbekken (24) er kunstner, blogger og tilsynelatende perfekt. Men er alltid usikker på hva andre mener om henne. Foto: JULIE CHRISTINE KRØVEL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK:NO: På Instagram skinner hjemmet og livet hennes for 53 000 følgere. Men hvis hun «bare» får 800 likes på et bilde, bekymrer kunstner og blogger Henriette Amlie Kalbekken (24) seg for ikke å være likt lenger.

«Generasjon Perfekt» skal være pene, tynne, flinke, smarte – og imens øker antallet unge mennesker som lider av psykiske og stressrelaterte sykdommer.

– Jeg føler at hele livet er et press. Jeg tenker hele tiden på hva andre vil si. Jeg føler jeg blir dømt når jeg forteller at jeg ikke er sammen med faren til guttene mine, og funderer alltid på hva jeg skal si hvis noen spør hva jeg jobber med. Jeg opplever at alt må være perfekt.

Henriette driver bloggen Designlykke.com, og har over 53 000 følgere på Instagram-kontoen med samme navn, der hun viser fram hjemmet sitt, maleriene sine og oppdrag hun har som interiørdesigner. Ett bilde kan få over 2500 likes.

SOSIALE MEDIER PÅVIRKER: Psykolog Karen Kollien Nygaard mener det prestasjonsstyrte samfunnet og sosiale medier er noe av det som har bidratt i størst grad til at unge blir utbrent i dag.  Foto: tony french / Alamy/All Over Press
SOSIALE MEDIER PÅVIRKER: Psykolog Karen Kollien Nygaard mener det prestasjonsstyrte samfunnet og sosiale medier er noe av det som har bidratt i størst grad til at unge blir utbrent i dag. Foto: tony french / Alamy/All Over Press Vis mer

Likevel er hun ikke sikker på om folk liker det hun gjør.

LES OGSÅ: Vær obs på utbrent- faresignalene

Streng mot seg selv

– Uansett hvor mye fint folk sier, klarer jeg ikke å ta det inn. Det handler vel mest om forventningene jeg har til meg selv. I begynnelsen hadde jeg en app som gjorde at jeg kunne se hvem som ikke ville følge meg mer. Det var helt jævlig. Hvorfor må jeg være så streng med meg selv?

Hun tar en liten pause før hun svarer på sitt eget spørsmål.

– Jeg tror det handler om å ville prestere. Om å ville være best. Det er altfor lett å sammenligne seg med andre gjennom sosiale medier. «Se hvor tynn hun er og hvor fint hun har det hjemme – og hvor tjukk jeg er og hvor stygt jeg har det.»

Men alle driver med «Prosjekt perfekt» i dag. Det er om å gjøre å fremstå mye bedre enn man er, og mange pynter på virkeligheten. Det vi ser er bare en fasade, det er ingen som lever perfekte liv, mener Henriette.

LES OGSÅ: Coachen døde nesten av prestasjonsangst

Perfekt hjem

Kaster du et blikk på Instagram-kontoen hennes, skulle du kanskje tro at hun lever et rimelig fullkomment liv selv.

– Folk blir ikke inspirert av å se en rotete og skitten leilighet. Derfor rydder jeg det ene hjørnet jeg skal ta bilde av til Instagram. Men i virkeligheten vil jeg ha et sunt hjem for barna mine. De har godt av å se rotet mitt, at det ligger en hybelkanin i hvert hjørne og at alt ikke er perfekt, sier Henriette.

Psykolog Karen Kollien Nygaard påpeker at antallet unge mennesker som lider av psykiske og stressrelaterte sykdommer øker, og de som viser tegn på utbrenthet blir stadig yngre. I en undersøkelse fra Stockholms universitet i 2013 rapporterte 30 prosent av de spurte ungdommene om utmattelse og konsentrasjonsvansker.

Kollien Nygaard peker på to hovedårsaker: Det prestasjonsstyrte samfunnet og sosiale medier.

– Tiden vi lever i er ekstremt ytrefokusert. Vi bor i et av verdens mest privilegerte land, likevel er vi ikke lykkeligst. Vi har for god tid og for god råd, og tenker på alt vi må gjøre fremfor bare å være, forklarer hun.

LES OGSÅ: Hun var ung, vellykket og utbrent

KK nr. 16 er i salg fredag 17. april.
KK nr. 16 er i salg fredag 17. april. Vis mer

Urealistiske krav

Konsekvensen er at vi blir målt på prestasjoner, enten av andre, eller bare av oss selv. Det er alltid bigger, better, stronger, faster som gjelder.

– Kravene vi stiller til oss selv blir helt urealistiske. Den største utfordringen i dag er sosiale medier. At vi tilsynelatende er det vi viser fram. Når du legger ut et bilde eller deler et blogginnlegg har du ingen kontroll over hvem som ser eller deler innleggene, og begynner å tolke responsen uten å vite hva årsaken er.

Men hvis du ikke får så mange likes som du hadde håpet, trenger det jo ikke å bety noe annet enn at femmila gikk akkurat samtidig på tv, fastslår hun.

LES OGSÅ: Stjernene om sine uperfekte sider

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer