– Overdreven soling øker risikoen for hudkreft, enten strålene kommer fra sol eller solarium, men strålene i et solarium er mye mer intense enn utesola, sier Mona Stensrud fra Kreftforeningen. Foto: REX/Newspix/All Over Press
– Overdreven soling øker risikoen for hudkreft, enten strålene kommer fra sol eller solarium, men strålene i et solarium er mye mer intense enn utesola, sier Mona Stensrud fra Kreftforeningen. Foto: REX/Newspix/All Over Press Vis mer

Solarium

Undervurderer du skaden av solarium?

Svært mange av oss tar sol, på tross av helsemyndighetenes advarsler.

Publisert

Er du livredd for å bli bleik i løpet av vinteren, og tilbringer derfor halve sesongen hos ditt lokale solarium? Eller er du kanskje mer av den typen som stormsoler deg for å bygge opp et grunnlag før sydenturen?

Rekordmange nordmenn tar solarium på tross av advarslene. Av en eller annen grunn synes vi at det er noe flott og attraktivt ved å være brun, og for noen blir det så ekstremt at de utvikler skjønnhetslidelsen tanoreksi.

Forskning viser likevel at menn liker den bleke huden din.

Nå skal det sies at kroppen kan ha godt av å få litt sol innimellom, men det er fortsatt svært viktig at man bruker faktor og ikke overdriver. Og det er tross alt en grunn til at både norske og internasjonale helseeksperter advarer mot overdreven solariumsbruk.

OVERDREVEN SOLING: Tilbringer du mye tid i sola i løpet av sommeren bør du droppe solariumsbruken. Jo mer sol du får, jo mer øker risikoen for hudkreft. Foto: REX/OJO Images/All Over Press
OVERDREVEN SOLING: Tilbringer du mye tid i sola i løpet av sommeren bør du droppe solariumsbruken. Jo mer sol du får, jo mer øker risikoen for hudkreft. Foto: REX/OJO Images/All Over Press Vis mer

Dobbelt så mye UV-stråler

– Å være ute og i aktivitet har mange fordeler for helsa fremfor å ligge i et solarium. Overdreven soling øker risikoen for hudkreft, enten strålene kommer fra sol eller solarium, men strålene i et solarium er mye mer intense enn sola ute, sier spesialrådgiver i Kreftforeningen, Mona Stensrud, til KK.no.

Over 90 prosent av alle hudkrefttilfeller skyldes UV-stråler fra sol og solarium, og føflekkreft er den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25 til 49 år.

Så kanskje er dette noe du bør tenke på neste gang du legger deg klar til grilling i et solarium.

HUDKREFT: Over 90 prosent av alle hudkrefttilfeller skyldes UV-stråler fra sol og solarium, og føflekkreft er den nest vanligste typen i aldersgruppen 25 til 49. Foto: REX/Mion/Phanie/All Over Press
HUDKREFT: Over 90 prosent av alle hudkrefttilfeller skyldes UV-stråler fra sol og solarium, og føflekkreft er den nest vanligste typen i aldersgruppen 25 til 49. Foto: REX/Mion/Phanie/All Over Press Vis mer

– I norske solarier får du omtrent seks ganger mer UVA og dobbelt så mye UVB som ute i sola en sommerdag i Sør-Norge. Dessuten får du ytterligere «dobbel dose» fordi du soler deg både foran og bak på en gang, forklarer hun.

Dropp solarium før ferien

Men hvor mye sol kan man egentlig ta før du er i faresonen?

Ifølge Stensrud er det ikke noen kjent nedre grense som er uten risiko, og hvor mye solarium du kan ta vil selvfølgelig også avhenge av hvor mye naturlig sol du får i tillegg. Jo mer sol du får på kroppen, jo mer øker risikoen.

Med andre ord, hvis du har planlagt en sydentur der du vet at mye av tiden vil tilbringes i sola, kan det være lurt å droppe solariumet på forhånd.

– Det er en myte at det er lurt å ta solarium like før en sydentur. Selv om du får rask brunfarge i solarium, rekker ikke huden å bli herdet, slik som den kan være etter en solrik sommer, sier hun.

LES OGSÅ: Du blir like brun med høy solfaktor

Stadig mer bevisste på farene

På oppdrag fra Kreftforeningen utførte TNS Gallup i 2011 en undersøkelse om solariumsbruk og solvaner blant ungdom mellom 15 og 24 år.

Undersøkelsen viser at de som tar mest solarium også er de som oftest drar på sol- og badeferie i utlandet, og derfor eksponeres for ekstra mye UV-stråling.

Ifølge Kreftforeningen er dette urovekkende, med tanke på at det er den totale mengden soleksponering kombinert med det å bli solbrent som øker risikoen for hudkreft.

Heldigvis kan det se ut som andelen ungdom som har blitt solbrent har gått ned siden forrige undersøkelse i 2009. Noe som kan tyde på at de har blitt mer bevisste på å beskytte seg mot solen. Og selv om det viser seg at jenter er mer opptatt av å sole seg, er de også generelt flinkere til å beskytte seg enn det guttene er.

BESKYTTELSE: Kroppen kan ha godt av å få litt sol innimellom, men det er fortsatt svært viktig at man bruker solfaktor og ikke overdriver solingen. Bruk gjerne en hatt, og vær flink med å ta pauser fra sola. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press
BESKYTTELSE: Kroppen kan ha godt av å få litt sol innimellom, men det er fortsatt svært viktig at man bruker solfaktor og ikke overdriver solingen. Bruk gjerne en hatt, og vær flink med å ta pauser fra sola. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press Vis mer

Sunt å ta sol?

De fleste som deltok i undersøkelsen svarte også at de tar solarium for å bli brune, mens syv prosent svarte at de gjør det fordi de har hørt at det er sunt å ta sol.

Ja, for de lærde strides nemlig om dette.

Den norske professoren og kreftforskeren Johan Moan har tidligere uttalt til flere medier at helsefordelene man oppnår ved å få litt sol eller ta litt solarium er langt større enn risikoen for å få hudkreft.

Dette fordi sol og solarium er en viktig kilde til vitamin D, og derfor kan hjelpe til med å forebygge diverse andre kreftformer som kan oppstå i kroppen. Men husk; alt med måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer