ANTIOKSIDANTER: Mørk sjokolade skal være sunt, både for huden, kroppen og hodet.  Foto: All Over Press
ANTIOKSIDANTER: Mørk sjokolade skal være sunt, både for huden, kroppen og hodet. Foto: All Over Press
Antioksidanter

Unn deg en bit mørk sjokolade i dag

Har en positiv effekt på hukommelsen, viser forskning.

Du har helt sikkert lest det før, at mørk sjokolade er et bedre valg enn lys sjokolade.

Mørk sjokolade har et høyere innhold av kakao, og det er kakaobønnene forskning gang på gang har vist at er så sunne.

Nå viser det seg at kakaobønner også kan ha en foryngende effekt på hukommelsen din.

LES OGSÅ: Mørk sjokolade holder huden ung

Sunne antioksidanter

Forskere ved Columbia University Medical Center i USA, har utført en studie de mener antyder at kakaobønner kan bidra til å styrke hukommelsen.

Kakaobønner inneholder en del av de samme antioksidantene som frukt og grønt, og er blitt brukt i alternativ medisin i årtusener. Blant annet brukte mayaene det som febermedisin.

De amerikanske forskerne tror et regelmessig inntak av kakaobønner kan forbedre hukommelsen betraktelig, ved at det øker blodtilførelsen til et bestemt område av hjernen.

Spesielt er det gruppen av antioksidanter som heter flavonoider, som har vist seg å være så gunstige for helsen.

MØRK SJOKOLADE: Noen biter kan være gunstig for hukommelsen, men husk på at også mørk sjokolade inneholder mange kalorier. Foto: All Over Press
MØRK SJOKOLADE: Noen biter kan være gunstig for hukommelsen, men husk på at også mørk sjokolade inneholder mange kalorier. Foto: All Over Press Vis mer

Studien, som riktignok er liten, er publisert i tidsskriftet Nature Neuroscience og er utført på 37 personer mellom 50 og 69 år.

I tre måneder ble en del av dem gitt en lav dose kakaobønner daglig, mens en annen del ble gitt en høy dose kakaobønner.  

LES OGSÅ: Mørk sjokolade kan senke blodtrykket

Yngre hukommelse

Etter hvert som vi blir eldre, svekkes hukommelsen vår. Vi husker dårligere og vi har vanskeligere for å lære oss nye ting.

Dette er en naturlig del av aldringen, og ikke automatisk et forvarsel om Alzheimers sykdom. Allerede fra vi er unge voksne, svekkes hukommelsen.

Testpersonene som ble gitt høye doser kakao, scoret langt bedre i hukommelsestesten enn testpersonene som ble gitt små doser kakaobønner.

- Hvis testpersonen hadde hukommelsen til en gjennomsnittlig 60-åring da testingen startet, så ville personen etter tre måneder ha hukommelsen til en 30 eller 40-åring, forteller Scott A. Small, ifølge forskningsnettstedet Science Daily.

Han er en av forskerne bak studien, som til tross for funnene advarer mot å spise mer mørk sjokolade, da det kan ha andre uheldige konsekvenser, som vektøkning.

LES OGSÅ: De fire sunneste bær- og fruktsortene

KAKAOBØNNER: Fulle av antioksidanter, som forskning viser har en rekke helsegevinster. Foto: All Over Press
KAKAOBØNNER: Fulle av antioksidanter, som forskning viser har en rekke helsegevinster. Foto: All Over Press Vis mer

Like mange kalorier

For selv om mørk sjokolade skal ha et høyere innhold av antioksidanter, så inneholder det vel så mange kalorier.

100 gram mørk sjokolade med 70 prosent kakao, gir deg påfyll av 600 kalorier, mens 100 gram melkesjokolade gir deg 540 kalorier, ifølge Matvaretabellen.

Det kan derfor være lurt å passe på at bitene med mørk sjokolade ikke blir i tillegg til den lyse.

Husk også på at det ikke skal mange bitene mørk sjokolade til, for å få i seg gode mengder av de sunne antioksidantene.

Tidligere har forskning vist at mørk sjokolade er så rik på antioksidanter, at den faktisk inneholder mer antioksidanter enn blåbær – bæret som går for å være blant de sunneste av alle skogens delikatesser.

Til forsiden