Trening

Unngå å bli støl

Les tipsene fra KKs treningsekspert og treningsfaglig ansvarlig i SATS-kjeden, Jill Jahrmann.

Unngå å bli støl
Publisert
Sist oppdatert
Den beste måten å unngå stølhet på er lett sirkulasjonstrening etter selve treningen. Det kan være lett sykling, gange eller annet som øker blodstrømmen til musklene uten å være altfor intensivt.

Slik lett aktivitet kan også virke lindrende etter at selve stølheten har satt inn. Man får fraktet vekk avfallsstoffer fra såre muskelfibrer med økt blodstrøm, samtidig som varmen lindrer smerter i stive muskler.

TØYING? Tidligere trodde man at det ville forebygge stølhet å tøye musklene. Forskning det siste tiåret har slått fast at dette ikke er tilfelle, men det betyr ikke at det er bortkastet tid å tøye. Lange muskler bidrar til bedre bevegelser og holdning samt mindre livsstilsplager.

Ekspertene klarer ikke helt å finne ut hva stølhet kommer av, men ubehaget i musklene kommer antakelig av mikrorupturer, små skader på muskelfibrene.

Vi vil alltid få slike småskader på mikronivå når vi trener, men fibrene bygges opp i forsterket versjon etter trening slik at vi blir enda sterkere enn før.

Det er dette som kalles treningseffekt. Vanlig stølhet gir seg etter en velkjent kurve. Du er ganske støl første dag etter treningen, enda mer støl dag to etter treningen, og så gir det seg som regel gravis fra dag tre eller fire.



  • Hva er dine beste treningstips?

  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer