Helse

Unngå å svette bort sommernettene

Se hvordan du enkelt kan kjøle deg ned og sikre deg en god natts søvn.

IKKE SVETT BORT SOMMERNETTENE: Får du ikke sove? Når sommeren er her for fullt, blir det raskt veldig varmt på nettene. Og hvis du ikke klarer å senke temperaturen på soverommet, finnes det noen andre triks du kan prøve - for eksempel å ha håndleddene under kaldt vann i 10 sekunder.  Foto: Agence DER - Fotolia
IKKE SVETT BORT SOMMERNETTENE: Får du ikke sove? Når sommeren er her for fullt, blir det raskt veldig varmt på nettene. Og hvis du ikke klarer å senke temperaturen på soverommet, finnes det noen andre triks du kan prøve - for eksempel å ha håndleddene under kaldt vann i 10 sekunder. Foto: Agence DER - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blir det lite søvn for tiden?

I sommermånedene har det lett for å bli færre timer på puta, både på grunn av lyse netter og på grunn av ferie og moro. 

Den vanligste årsaken til at nattesøvnen uteblir, hvert fall i disse dager, er likevel varmen. 

Selv med vinduene på vidt gap og dyna på gulvet, svetter du. Hva kan du gjøre?

LES OGSÅ: Har du blitt solbrent i hodebunnen?

FÅR DU IKKE SOVE? Selv om vi elsker sommeren, er det ofte vanskelig å få sove i den samme varmen. Heldigvis finnes det håp. Foto: gstockstudio - Fotolia
FÅR DU IKKE SOVE? Selv om vi elsker sommeren, er det ofte vanskelig å få sove i den samme varmen. Heldigvis finnes det håp. Foto: gstockstudio - Fotolia Vis mer

Unngå svette sommernetter

Noe av det første mange ser etter når de skal bestille hotellrom utenlands - spesielt i sommermånedene, er air condition eller klimaanlegg.

Slik luksus er det ikke så mange av oss som har hjemme, og når temperaturene på natten likevel er rundt 20 grader, gjelder det å være litt kreativ.

Det er nemlig ikke slik at du MÅ svette bort sommernettene.

Før du legger deg til å sove ute på balkongen - som du faktisk ikke skal undervurdere, kan du teste ut noen av disse triksene:

LES OGSÅ: Plagget som redder sommeren

10 triks for en god natts søvn i varmen

 

1. TA ET FOTBAD: På vinteren er det godt med et godt og varmt fotbad som pleier og myker opp, men på sommeren er det isvann som gjelder - eller i hvert fall ganske så kaldt vann.

Kroppen stråler ut varme fra både føtter, hender, ansikt og ører, så det vil være effektivt å kjøle ned alle disse områdene, står det blant annet på Wikihow.com.

FOTBAD: Hvis du ikke har mulighet til å ta et nattbad, kan det være lurt å ta et avkjølende fotbad før du kryper til køys. Føtter, hender, ansikt og ører er avgjørende for kropstemperaturen din.  Foto: Thinkstock.com
FOTBAD: Hvis du ikke har mulighet til å ta et nattbad, kan det være lurt å ta et avkjølende fotbad før du kryper til køys. Føtter, hender, ansikt og ører er avgjørende for kropstemperaturen din. Foto: Thinkstock.com Vis mer

2. HÅNDLEDD: Du kan for eksempel få ned kroppstemperaturen over den neste timen bare ved å holde hvert av håndleddene under kaldt vann i vasken i 10 sekunder.

3. PUTE I FRYSEREN: Legg en liten pute i fryseren en time før du legger deg, og ta den med deg når du skal finne senga for kvelden. Den holder seg kanskje ikke kald i flere timer, men kan i det minste hjelpe deg med å sovne.

For at det ikke skal danne seg is inne i puta, kan det være lurt å legge et par plastposer rundt den.

4. SOV I SILKE ELLER SATENG: Satengsengetøy hadde kanskje sin storhetstid på 90-tallet, men i sommervarmen kan det være lurt å finne det frem igjen.

Materialene føles mye mykere og mer avkjølende når du skal sove.

5. HENG OPP SENGETØYET: Hvis soverommet ditt alltid er varmt, er det lurt å ta med deg dyner og puter til leilighetens eller husets kjøligste rom - for eksempel kjelleren eller kottet.

Heng det gjerne opp på morgenen, og ta de ned rett før du legger deg.

6. HA EN SPRAYFLASKE PÅ NATTBORDET: Sett en liten sprayflaske på soverommet, slik at du kan gi deg selv en liten dusj når det blir veldig varmt.

Pass på at vannet er iskaldt når du legger deg, så varer den lenger utover natten. Du kan eventuelt også fylle den med isbiter. 

7. FUKTIGHETSKREM: Et annet alternativ er å ha en fuktighetskrem stående på nattbordet.

Kroppstemperaturen din avhenger i stor grad av hendene og føttene dine, og litt krem vil straks gjøre at du føler deg mer avkjølt. Du kan eventuelt også kjøpe en krem med avkjølende effekt.

8. FUKT HÅRET: Du skal jo ikke gå ut med vått hår når det er kaldt ute, men når det er veldig varmt? Kjempesmart.

VÅTT HÅR: Et alternativ er å legge seg med vått hår, som også har en avkjølende effekt.  Foto: All Over Press
VÅTT HÅR: Et alternativ er å legge seg med vått hår, som også har en avkjølende effekt. Foto: All Over Press Vis mer

Fukt alt håret ditt før du legger deg, eller i det minste alt håret langs ved hårlinjen. Når vannet fordamper vil det samtidig bidra til å kjøle ned hodet ditt - som er en avgjørende faktor for kroppsemperaturen din.

9. BANDANA: Eventuelt kan du fukte et tørkle eller en bandana og legge rundt hodet. Bare ikke la vannet være for kaldt - du skal ikke bli lys våken igjen heller.

10. LUKK ALLE PERSIENNER: Det mest effektive for å unngå overoppheting er imidlertid å unngå at det blir så varmt i utgangspunktet. Sørg derfor for å lukke alle persienner.

Så snart solen treffer bygningnen din, blir det varmere, så sørg for at alle vinduer og dører er lukket på de varmeste tidspunkene av dagen.

LES OGSÅ: Lager han rare lyder på natten?

Luft ut på kveldene

For å få bedre luft på soverommet må du naturligvis også lufte godt ut, men ifølge Kai Gustavsen, som er fagsjef for inneklima i Astma- og Allergiforbundet, er det best å sette opp vinduene senere på dagen

- På varme dager kan det være bedre, både for temperaturen og luftkvaliteten, å lufte når kvelden kommer, har han tidligere uttalt til KK.no. 

Den desidert beste måten å få ned temperaturen på, er ved å skape gjennomtrekk. La dørene mellom rommene stå åpne og sett opp vinduene.

FLYTT VIFTEN: Riktig plassering av viften, kan bety mye. Foto: MIXA  / Alamy/All Over Press
FLYTT VIFTEN: Riktig plassering av viften, kan bety mye. Foto: MIXA / Alamy/All Over Press Vis mer

- Du kan også skape mer bevegelse i lufta, ved å sette på kjøkkenviften, tipser Gustavsen.

Det vil gjøre at luften fra den varme dagen, vil byttes ut av enda mer frisk kvelds- og natteluft. Bare husk på strømforbruket, og ikke gjør det til en vane å la kjøkkenviften stå på. Har du en frittstående vifte, er det viktig at det ikke er for mye støv i rommet.

- Viften vil nemlig virvle opp støvet og føre til dårligere luftkvalitet, forteller Gustavsen.

Har du en frittstående vifte, vurder derfor å flytte den ut av rommet. Den kan nemlig gjøre en vel så god jobb der. Ha viften stående på et bord foran vinduet i rommet utenfor soverommet, og la vinduene i begge rom stå åpne.

- Da skaper du et undertrykk i soverommet og luft med lavere temperatur vil trekke inn gjennom det åpne vinduet på soverommet, forklarer Gustavsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer