Helse & Livsstil

Unngå allergi med et klikk

Mange nordmenn reagerer på mat. Nå kan du unngå allergi med noen enkle tastetrykk.

Unngå allergi med et klikk
Publisert
Sist oppdatert
En av tre nordmenn sier at de reagerer på en eller annen matvare. Tall fra Matallergiregisteret viser at det er spesielt mange i aldersgruppen 20-35 år som får alvorlige allergiske reaksjoner på mat. Nå lanseres et nytt nettsted med over 300 oppskrifter tilpasset ulike allergier og intoleranser mot mat.
  • Alkohol kan gi matallergi
  • Ille med promille
  • Hjelp, jeg har matallergi
  • Særlig for foreldre med små barn er det ikke bestandig så lett å finne frem i jungelen av «allergiker-oppskrifter». - Jeg har selv erfart hvor vanskelig det er å finne frem til gode og brukbare oppskrifter, samt generell informasjon om matallergi og matintoleranse, sier kvinnen bak nettstedet Allergikokken.no, Hilde Brenne Rugås.

    Nyttig på nett

    Hun forteller at 5-8 prosent av alle barn mellom 0-3 år reagerer på ulike typer mat. - Ann Eli Mavrakis som har 10 års erfaring som kokk på Voksentoppen senter for astma og allergi, har gått gjennom oppskriftene for å kvalitetssikre disse, informerer Rugås.På nettstedet kan man i tillegg til å boltre seg i oppskrifter utveksle erfaringer med andre i samme situasjon.- Hak av på mat som barna i klassen ikke tåler, og få et utvalg av retter hele klassen kan spise, sier allergikokken selv.

    Matnyttig for matmonsen

    Matvareallergi og matvareintoleranse kan gi en rekke ulike symptomer. De vanligste er oppbluss av eksem, andre utslett, oppkast, diaré, forstoppelse og magesmerter, skriver Matportalen. Symptomene ved matvareallergi og intoleranse kan være nokså like, men matvareallergi gir kraftigere reaksjoner og kommer like etter at matvaren er spist. De kan utløses selv om allergikeren bare har spist bitte små mengder av matvaren. Enkelte matvareallergikere kan få livstruende reaksjoner hvis de får i seg noe de ikke tåler. De som har matvareintoleranse eller cøliaki (glutenintoleranse) får ikke slike akutte reaksjoner. Men selv om intoleransereaksjonene ikke er livstruende, kan de gi betydelige plager for dem som er rammet, skrives det videre på Matportalens egne nettsider.Rådet og den eneste behandlingen som nytter er å unngå den maten du er allergisk mot. Dette krever både at den som produserer eller lager maten har god kunnskap om matvareallergi, og at matvarene vi kjøper er skikkelig merket slik at vi vet hva de inneholder.DE «SKUMLESTE» MATVARENE:
  • Melk og melkeprodukter
  • Egg og eggprodukter
  • Fisk og fiskeprodukter
  • Skalldyr og produkter av disse
  • Nøtter og produkter av disse
  • Belgfrukter: Soyabønner, peanøtter (jordnøtter), erter og produkter av disse
  • Glutenholdige kornslag: Hvete, rug, bygg, havre og produkter av disseNØDHJELP VED MATALLERGI:
  • Kontakt lege øyeblikkelig, det vil si i løpet av 24 timer etter det mattinntaket som du mistenker utløste den allergiske reaksjonen.
  • Dersom du mistenker en spesiell matvare, ta med denne til legen. Matvaren vil da bli sent til Veterinærinstituttet for analyse.MATPORTALENS TIPS:
  • Her kan du handle mat
  • Merking av matvarer
  • Slik tilbereder du mat til allergikere
  • Dette kan gi allergiske reaksjoner
  • LES OGSÅ:
  • Festklar i en fei
  • Her er julebordtipsene
  • Alkohol kan gi matallergi
  • Gode råd for dagen derpå
  • Ille med promille
  • Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer