Mat

Unngå dette i jula!

Offentlige helsemyndigheter advarer mot dette.

STABLER DU? Det lønner seg ikke å ha et stappfullt kjøleskap. Det gjør noe med temperatur og bakterievekst, og er rett og slett helsefarlig.  Foto: Colourbox
STABLER DU? Det lønner seg ikke å ha et stappfullt kjøleskap. Det gjør noe med temperatur og bakterievekst, og er rett og slett helsefarlig. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Før julehøytida handler vi inn store mengder mat, og kjøleskapet er som regel stappfullt. Det kan øke risikoen for bakterievekst i matvarene, advarer Matportalen.no – informasjonsnettstedet om mat fra offentlige myndigheter.
  • Her er julas bakteriebomber!
  • Ikke varmere enn 4 grader

    I kjøleskapet skal det alltid være 4 grader Celsius eller lavere.Et stappfullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning som gjør at temperaturen lett kan bli for høy.
  • Her er de 7 skitneste matvarene
  • Ikke spis dette!
  • Gode råd

    Matportalen.no kommer med følgende råd for optimale kjøleskapsforhold:
  • Plasser et lett synlig termometer inne i kjøleskapet, slik vil det være enklere å kontrollere temperaturen.
  • Bedervelige matvarer som kjøtt, fisk og melk bør settes nederst i kjøleskapet, som vanligvis er det kaldeste området.
  • La aldri matvarer uten emballasje eller matrester ligge åpent, pakk det inn eller bruk bokser med lokk. Spesielt viktig er det å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat.
  • Ikke sett varm mat i kjøleskapet. Da vil temperaturen stige og kondens gir vekstmuligheter for bakterier.
  • Avkjøl maten raskt. Langsom avkjøling øker faren for oppblomstring av bakterier. Sett gjerne gryten i kaldt vann eller i et rom med lav temperatur og god luftsirkulering.
  • Hvis du er usikker på hvordan maten skal lagres, se hvordan de gjør det i butikkene. Sjekk også informasjonen på emballasjen.
  • Lett bedervelige matvarer som kjøtt, fisk og melk skal alltid oppbevares i kjøleskapet. I romtemperatur kan maten bli ødelagt og utvikle helsefarlige bakterier i løpet av bare noen timer.
  • LES OGSÅ:
  • Ikke sett veska her!
  • 7 skjulte bakteriebomber
  • Dette er helsefarlig
  • Hva er egentlig E.coli?
  • Slik vurderer du kvaliteten på frukt og grønt
  • Den store diettguiden
  • Her er maten du bør styre unna
  • Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt?
  • Ta testen: Hvor sunt lever du?
  • Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer