Kosthold

Unngå ekstra feriekilo

Kostholdsekspert Jeanette Roedes beste ferietips.

Unngå ekstra feriekilo
Publisert
Sist oppdatert
Jeanette Roede er KKs kostholdsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og leder Grete Roede AS. Hunskriver om kosthold for KK både på papir og på nett, og svarer på leserspørsmål i begge fora.

Har du spørsmål til Jeanette, kan du sende en epost til jeanette@kk.no.Ingenting er som å kjenne følelsen av sommer i kroppen. Jeg synes de lyse, lange dagene, de grønne omgivelsene og den gode temperaturen er med å løfte meg, både i kropp og til sinns. Mange forbinder sommeren med for mye god mat og for lite bevegelse, som igjen kan føre til uønskede kroppslige konsekvenser. Med litt ekstra omtanke har du alle muligheter til å kose deg og nyte sommermaten med god samvittighet.Jeg kjenner det selv - dagene bare går, selv med den ekstra tiden og de lyse timene. Det er så godt å bare ta det med ro og kose seg sammen med de andre. For meg er det ikke så vanskelig med kostholdet, der har jeg godt innarbeidete vaner. Men det blir nok litt i meste laget av mat og drikke! Når det gjelder aktivitet, da er det lett at jeg blir sittende på rumpen. Det er lett å gi gode råd, men det er noe annet å følge dem - både selv og antakelig mange flere med meg. Rådene kommer likevel, for litt er bedre enn ingenting! Finn de tingene du kan leve med, de rådene du kan følge. Det er smart å ikke la alt skure og gå, og heller legge listen der hvor du vet du kommer over. Da gjør sommeren kroppen godt og du legger grunnlaget for en sunn og god høst.Hva kan sommeren gjøre for deg? Å skulle prøve å ta av noen kilo i løpet av sommeren er for mange et ønske, men vanskelig på grunn av mye god mat, rutinene er annerledes og så videre. Mitt første råd er derfor: Ikke prøv å gå ned i vekt i sommer, ha heller som mål å holde vekten. Bruk heller sommeren til å etablere noen nye gode vaner og å holde på noen gamle gode vaner på et sunt, lett og godt kosthold og på fysisk aktivitet.

 • Fortsett å spise 4-6 måltider per dag. Det er lett at vi heller spiser sjeldnere og mer til hvert måltid – også blir det en del småspising innimellom. Du har gjort mye dersom du klarer å holde på hverdagsvanene.
 • Frots i grønt! Alle råvarene som nå kommer, sommergrønnsakene, urtene, bærene, osv gjør det lettere å velge sunt og godt. Lag store friske salater, ta for deg av sommerens nye grønnsaker, det smaker så godt, fyller magen og er sunt.
 • Lag lettere mat. Noe mat tynger deg og noe mat løfter deg. Jeg får i hvert fall mer lyst på den lette maten på disse sommerdagene.
 • Ta deg tid til å lage mat, ha omtanke med hva du lager og hvordan du tilbereder av mat og gjør deg flid. Lettvinte løsninger tilsvarer ofte usunn og ikke så god mat.
 • Sommer er grilltid. Grilling er en mager tilberedningsmåte, men det er hva du legger på grillen som er avgjørende. Legg på deilig fisk, renskåret kjøtt eller kylling. De fleste grønnsaker er gode å grille! Sausene behøver ikke være fete! Bruk yoghurt eller Kesam og lag deilige «rømmedressinger» eller lag en god sjysaus.
 • Tenk lørdagsgodt også i sommerferien, både for voksne og barn. Da blir kosen knyttet til mat og drikke spart til noen anledninger, og så kan man kose seg på andre måter de andre dagene ved for eksempel å gjøre ting sammen.
 • Vær i mer aktivitet og bruk dagene og lyset! De lange dagene gjør oss mer aktive, vi er mer ute, og mer sosiale. Gå tur med familie eller venner, lek i parken eller på stranden, spill volleyball, gå tur sammen, plukk blomster, arbeid ute i hagen, bad i kaldt salt eller ferskt vann, spill bocchia, lek med barna, dra på sykkeltur, kast Freesbee, spill badminton, mulighetene er mange. Det er flott om du får trent, men hverdagsaktiviteten er likeså viktig!
 • De lange dagene gir følelse av mer tid og overskudd. La oss benytte oss av denne årstiden - den spiller på lag med oss. God sommer!Jeanette Roedekostholdsekspertjeanette@kk.no

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer