Det er tidligere hevdet at par etter syv år kan oppleve å gå på en liten smell. Nå hevder en psykolog at man kan risikere å møte veggen langt før.
Den israelsk-amerikanske professoren Daniel Kahneman mener at vi etter fem år i et fast forhold ofte går på en smell. Da kommer vi til et punkt hvor vi føler at partneren ikke tilfredsstiller oss.
Fem-årskrisen
Professoren som har studert 15.000 frivillige par for å finne ut mer om når man opplever å stå fast litt i et forhold.Han forteller at de såkalte hvetebrødsdagene, varer i to år. I denne perioden har vi stjerner i blikket og er fulle av sødme og søte drømmer.
Fire-fem år inn i forholdet har vi erstattet sødmen og drømmene med realisme og en dose skepsis. Hormonene har for lengst sluttet å løpe løpsk og vi har fått beina på jorda igjen.
Mental trening
Professor Kahneman forklarer at spenningen som følger med nyforelskelsen og samhørigheten som følger med det å planlegge og gjennomføre et bryllup øker tilfredsheten med partneren. Etter en stund dabber det av.- Disse følelsene tilhører den menneskelige natur og kan ikke forebygges, sier han til det britiske Marie Claire.
Men du kan gjøre noe for å bøte på skaden. Eksperter anbefaler mental trening, i likhet med fysisk trening, en halvtime om dagen.
Varig kjærlighet
Finnes god varig kjærlighet? Man kan lure når man ser skilsmissestatistikken.- Vi blir gjerne mest opptatt av det vi er redd for – at den ikke skal vare. Når du leser om skilsmissestatistikk og ser venner gå fra hverandre er det lett å glemme at mange forhold faktisk fungerer godt og varer lenge, sier psykolog i klinisk voksenpsykologi og KKs egen samlivsekspert, Peder Kjøs.
I følge Kjøs er det å se realistisk på forholdet nøkkelen til å klare seg gjennom brasene.
- Det er mange ting som kan ødelegge et godt kjærlighetsforhold. Økonomiske problemer, utroskap, dårlig kommunikasjon og hverdagsslit gjør det vanskelig å holde sammen. Når par likevel klarer det tror jeg dette ofte skyldes at de vet at kjærligheten krever en del arbeid, og at det er normalt å ha gode og dårlige perioder i forholdet, sier han.
Han forteller at fantasier om at kjærligheten som en kraft som «river deg med» og «utholder alt» fører til skuffelser for mange.
- Alle ønsker seg vel en garanti for at det skal gå bra, men i parforhold får du ingen slike garantier. Det er alltid risiko og krav med i bildet. Slik jeg ser det ligger håpet for kjærligheten i din egen vilje og evne til å tåle svingninger, kommunisere mye og godt, og ikke minst være innstilt på å yte en del selv. I kjærligheten får du lite gratis, men desto mer igjen, konkludere han.
EKSPERTEN SVARER:
LES OGSÅ:
