HUSKEREGEL: For at matvarene skal bli tilstrekkelig avkjølt må det være rom for luft mellom produktene. Foto: Getty Images/BananaStock RF
HUSKEREGEL: For at matvarene skal bli tilstrekkelig avkjølt må det være rom for luft mellom produktene. Foto: Getty Images/BananaStock RF Vis mer

Kjøleskap

Unngå overfylt kjøleskap

Det kan ødelegge maten.

Publisert
Jula er i anmarsj, og typisk for de norske hjem i denne perioden er overfylte kjøleskap.

Og det er én tabbe ser ut til å være stadig aktuell for de fleste av oss, ifølge Paul Dawson, som er prisbelønt og profilert professor i ernæring og matvitenskap ved Clemson universitet i USA.

Vi stabler maten for tett i kjøleskapet. Da blir den fortere dårlig.

LES OGSÅ: Går du i bakteriefella?

For at matvarene skal bli tilstrekkelig avkjølt må det være rom for luft mellom produktene, sier Dawson.

Lett bedervelige næringsmidler som kjøtt og pålegg bør alltid oppbevares i kjøleskap hvor temperaturen skal være fire grader eller lavere.

Dersom det blir trangt i kjøleskapet kan du flytte ut varer som hermetikk, mineralvann, frukt og grønnsaker.

LES OGSÅ: Her kan du overse holdbarhetsdatoen

7,5 cm er maks høyde

En annen feil vi gjør er å oppbevare restemat i for høye beholdere. Laget av middagsrester i gryta bør ifølge Dawson ikke være høyere enn 7,5 centimeter. Da avkjøles maten sakte og ujevnt, hvilket gir økt bakterievekst

Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondens vil gi gode vekstmuligheter for bakterier, melder Mattilsynet.

LES OGSÅ: Disse kjøkkenreglene bør du følge

Slik avkjøler du maten

Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, bør dampes av før den settes inn i kjøleskapet.

  • For å være sikker på at bakterier ikke vokser opp under nedkjølingen, bør temperaturen senkes fra 60 ºC til 10 ºC i løpet av to timer. Dette gjelder særlig sammensatte retter som gryter av for eksempel kjøtt, fisk og melk.
  • Alternativt kan en kasserolle settes i kaldt vann for hurtig nedkjøling.
  • Del gjerne opp maten i mindre porsjoner ved nedkjølingen.
  • Ikke sett på lokk eller pakk inn matvaren under nedkjøling. Dette vil hindre fjerning av overskuddsvarme.

  • For å oppnå god holdbarhet bør kjøleskapet ifølge Mattilsynet holde en temperatur på 4 ºC eller lavere.

  • Plasser et termometer inne i skapet og hold nøye kontroll med temperaturen. I kjøleskapet må du i tillegg holde god orden og plassere de mest utsatte varene i den kaldeste delen av skapet, som gjerne er i den nederste delen.
  • Pakk de kalde matvarene inn eller legg dem i en ren boks med lokk, slik at de ikke forurenses, tar smak eller tørker ut.
  • Unngå å sette varme gjenstander inn i skapet.

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer