Helse & Livsstil

Unngå pollenplagene

Det er vår, og lufta blir snart full av lumske pollenforekomster som kan slå allergikere rett ut. Slik kommer du deg gjennom den verste allergitiden.

Unngå pollenplagene
Publisert
Sist oppdatert
Omlag 20% av befolkningen lider av pollenallergi i større eller mindre grad. For disse menneskene kan pollensesongen være en svært ubehagelig tid, med nese som renner, klør og tetner til, stadig nysing og rennende, kløende, røde og hovne øyne. Allergikere blir ofte trøtte, slappe og uoppplagte, og kan ikke konsentrere seg like godt som normalt. De fysiske plagene kan forsterkes ytterligere av tobakksrøyk, eksos, støv, parfyme, vind, temperaturvekslinger, infeksjoner, emosjonelle og hormonelle faktorer, samt alkohol.Mai, juni og juli er gjerne de verste månedene for allergikere. På østlandet har spredningen av or- og hasselpollen allerede startet, men den sene våren har ført til at bjørkepollenspredningen fremdeles ikke har satt igang.- Det er vanskelig å forutsi nøyaktig når bjørkepollenspredningen vil starte, men vi regner med at det vil skje i slutten av april, nærmere bestemt rundt den 22. april, sier informasjonskonsulent Torhild Fahle ved Norges Astma- og Allergiforbund til VG Nett.Pollenallergikere bør gjennom hele pollensesongen sørge for å eksponere seg selv så lite som mulig for pollen. Medisiner skal tas selv om man ikke har symptomer. Fahle anbefaler alle allergikere å fornye reseptene sine så fort som mulig.- Det er viktig å gjøre dette så fort som mulig, fordi noen må ha tid til å ta de forebyggende medisinene 10-12 dager før bjørkepollen bryter ut, sier hun til VG.Føler du deg uopplagt og har irritert nese og øyne, kan det være en god idé å få legen til å ta en allergitest. Påvises det allergi, kan du medisineres med en eller flere av de ulike allergipreparatene som finnes på markedet. For å følge med på pollenutviklingen, bør du ta en daglig titt på pollenvarslingen.no. Du kan også abonnere på pollenvarselet per epost. Her er noen av de beste allergikertipsene fra Norges Astma- og Allergiforbund:
 • Vær nøye med renholdet, og unngå sterke lukter, tobakksrøyk o.l.
 • Unngå utlufting av huset når pollenutslippet er størst, nemlig fra morgenen til ut på ettermiddagen.
 • Ikke tørk klærne dine utendørs midt på dagen. Pollenkornene fester seg lett til tøyet.
 • Utlufting og eventuell tørk av sengetøy bør gjøres om kvelden eller nattestid.
 • Alkohol kan forverre symptomene.
 • Legg ferien til en tid på sommeren hvor det er lite pollen i luften, eller reis til steder med liten blomstring. Høyt til fjells eller ute ved kysten er det vanligvis mindre pollen enn andre steder.
 • Informer omgangskretsen din om sykdommen slik at de kan ta hensyn.
 • Skoleelever og studenter med pollenallergi kan søke om å få forlenget eksamenstid. Det må legges ved en legeerklæring.
 • Ta medisin etter legens anvisninger og start i tide. Du skal helst ta medisiner før symptomene blir for sterke.
 • Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har lite eller ingen plager
 • (Kilder: Norges Astma- og Allergiforbund, Wikipedia)

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer