Smør

Unngå smørkrisen i julebaksten

Margarin gir faktisk like bra resultater som smør.

MULIG LØSNING: Margarin kan faktisk være redningen for julebaksten i disse smørfattige tider.  Foto: Thinkstock
MULIG LØSNING: Margarin kan faktisk være redningen for julebaksten i disse smørfattige tider. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Smør, smør, smør. Aldri før har dette ordet og produktet fått så mye spalteplass i norske medier som nå. Og både nasjonale og lokale meierier jobber for tiden på spreng for å løse «smørkrisen» landet vårt befinner seg i. At det er nærmest umulig å finne ett eneste gram smør i matbutikkene har ført til ekstra mye stress og bekymring for de bake- og matglade blant oss i førjulstida. For hvordan i all verden skal man få laget de herlige syv sorter uten de etterspurte gule fettklumpene?LES OGSÅ: Slik dropper du smøret på brødskiva

Kan gjøre baksten bedre

Har du store planer om å sette i gang med julebaksten i helgen, kan du imidlertid senke skuldrene og slappe av. Ifølge Kent André Svensson, som er baker i forsøksbakeriet ved Nofima på Ås, kan nemlig margarin fungere minst like bra som smør i bakverk, skriver Forskning.no (ekstern lenke). - En del margarintyper kan faktisk gjøre baksten bedre i utseende og form. Faktorer som da spiller inn handler både om hvordan oljene er herdet, og innholdet av tilsetningsstoffer i margarinen, sier Svensson til nettstedet:- Generelt er det best å bruke margarin som inneholder mye av nøytrale oljer som raps og solsikke, som ikke setter bismak på bakverket.LES OGSÅ: Derfor er fett bra for deg

Sunnere enn meierismør

Ifølge Folkehelseinstituttet kan margarin i bakst ha flere fordeler. Bruker du olje eller melkefri margarin kan nemlig bakverket også spises av melkeallergikere, står det på Matportalen.no (ekstern lenke).I tillegg er faktisk matoljer og myk/flytende margarin bedre for helsen din enn smør og hard margarin (som har stått lenge i kjøleskapet). Selv om matoljer og myk/flytende margarin har et høyt energiinnhold, bidrar det nemlig med flerumettede fettsyrer og fettløselige vitaminer, deriblant vitamin A og D, står det på Matportalen.no (ekstern lenke). Matoljer, flytende og myk margarin (som raps-, solsikke-, oliven- og soyaolje) har også et lavt innhold av mettede fettsyrer.LES OGSÅ: Bruker du riktig olje i maten?

Erstatning på skiva

Det er ikke nødvendigvis slik at alle savner smør i forbindelse med julebaksten. Kanskje det er det lille laget på brødskiva du lenger mest etter?I så fall har Camilla Andersen, klinisk ernæringsfysiolog og daglig leder i Somebody.no (ekstern lenke), tidligere kommet med gode erstatningstips til KK.nos lesere. Vanlig meierismør inneholder om lag 37 kalorier og 4 gram fett per brødskive. Andersens tips inneholder mindre kalorier og fett.Tallene er regnet ut i fra en smørmengde på 5 gram som tilsvarer det man normaltbruker på en brødskive• Pesto (Umettet fett): 20 kcal og 1,9 gram fett • Avokado (Umettet fett): 10 kcal og 1 gram fett • Majones (Umettet fett): 36 kcal og 4 gram fett • Lett majones (Umettet fett): 16 kcal og 1,6 gram fett • Margarin (Umettet fett): 31,5 kcal og 3,5 gram fett • Lett margarin (Umettet fett): 18 kcal og 2 gram fett • Dion-sennep (Umettet fett): 7 kcal og 0,5 gram fett • Bod sennep (Umettet fett): 7 kcal og 0,4 gram fett • Mager skinkeost fra Kavli (Mettet fett, velg magert): 7,5 kcal og 0.5 gram fett • Philadelphia light (Mettet fett, velg magert): 8 kcal og 0,6 gram fett • Snøfrisk (Mettet fett, velg magert): 13 kcal og 1,3 gram fett- Alle alternativene er det best å variere noe med. Hvis du er opptatt av kaloriene er det smartere å velge lett margarin og lett majones enn vanlig, forteller Andersen.LES OGSÅ: Kutt fettet uten at du merker det

Noe du lurer på? Spør KK.no

Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.LES OGSÅ: Dette er bedre for hjertet enn smør

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer