SOLE SEG: Solen er på sitt sterkeste mellom klokken 12 og 15, så da bør man trekke inn i skyggen. 
 Foto: Rido - Fotolia
SOLE SEG: Solen er på sitt sterkeste mellom klokken 12 og 15, så da bør man trekke inn i skyggen. Foto: Rido - FotoliaVis mer

Sole Seg

Unngå solen på dette tidspunktet

… og husk dette når du smører deg!

Er du en av dem som hiver seg ut i hagen, parken eller på stranden så fort solen titter frem bak skyene? Da er du ikke alene.

Vi nordmenn er glad i sol, og tilbringer gjerne hele dagen ute i den om vi får sjansen. Det finnes ikke noe deiligere, men er det egentlig særlig lurt?

Hvor lenge er det egentlig ok å ligge i solen? Vi har spurt ekspertene.

LES OGSÅ: Redningen for solbrent hud

Varierer fra person til person

Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef hos Skintific AS, med faglig ansvar for hudpleie, forteller til KK.no at det er umulig å gi et fasitsvar, ettersom hvor lenge en kan oppholde seg i sola avhenger av en rekke faktorer.

- Det avhenger blant annet av hvilken hudtype du har, i tillegg til flere andre forhold som for eksempel generell helsetilstand, medisinering, UV-refleksjon fra vann, hvor du befinner deg i verden og ikke minst når på døgnet du soler deg.

- Når det er sagt så kan man teoretisk sett med solfaktor 15 ligge i solen i 150 minutter før man bør ta en pause og smøre seg på nytt. Men som sagt er dette veldig individuelt, sier hun.

Grethe Marie Grimen, som er kurs- og produktansvarlig på Beauty Products AS, forteller til KK.no at en vanlig tabbe blant de med mørk hud er å tro at de tåler mer enn det de egentlig gjør.

- Alle mennesker eldes like mye av solens UVA-stråler, men de mørkeste blir ikke like fort brent som de lyseste. Det kan være litt skummelt, for det mange tror er at de tåler mer og oppholder seg da lengre i solen enn de burde – noe som gjør at de får mer aldring og en høyere risiko for kreft.

HUDTYPE: Hvor lenge man kan ligge i solen varierer fra person til person, da blant annet hvilken hudtype du har spiller en rolle.  Foto: yanlev - Fotolia
HUDTYPE: Hvor lenge man kan ligge i solen varierer fra person til person, da blant annet hvilken hudtype du har spiller en rolle. Foto: yanlev - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Nå bør du sjekke ansiktskremen

Ikke sol deg mellom klokken 12 og 15

Videre forteller Grimen at det er lurt å ta en pause fra solen mellom klokken 12 og 15, for da er den nemlig på sitt sterkeste og kan gjøre stor skade på huden.  

- Når jeg er på ferie setter jeg meg alltid i skyggen mellom klokken 12 og 15 for da kjenner jeg at sola er skikkelig sterk – i noen land gjelder dette fra klokken 11 til 17.

- Helt personlig synes jeg et par timer sol om dagen holder, så det å sitte i skyggen med en solhatt og solkrem har jeg ikke noe imot.

En ting mange har fått for seg er at man ikke kan bli brun om man smører seg med høy faktor og sitter i skyggen, men ifølge Grimen stemmer ikke dette.

- Man blir utsatt for sol hele tiden og den reflekteres fra overalt, så man kan absolutt bli brun av å sitte i skyggen. Faktisk vil brunfargen du får når du er i skyggen sitte mye dypere i huden og bli finere enn den du får når du ligger direkte i solen.

- Den første fargen vi får direkte fra solen pleier ofte å være litt grå og gussen, noe som gjør at huden ser litt gammel og tørr ut. Derfor er det absolutt å anbefale å sitte i skyggen, sier hun.

SITTE I SKYGGEN: Du kan fint sitte i skyggen og bli brun. Faktisk vil du få en mye finere brunfarge, da den setter seg dypere når en ikke er i direkte kontakt med solen.  Foto: Netwalker - Fotolia
SITTE I SKYGGEN: Du kan fint sitte i skyggen og bli brun. Faktisk vil du få en mye finere brunfarge, da den setter seg dypere når en ikke er i direkte kontakt med solen. Foto: Netwalker - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Soler du deg kvisete?

Mange smører et for tynt lag

Om du trosser Grimens råd, og legger deg ut i solen i dette tidsrommet, er det utrolig viktig at du bruker høy faktor og ikke minst smører deg med nok solkrem.

- En feil mange gjør er at de smører seg med et altfor tynt lag med solkrem. Du smører deg kanskje med solfaktor 20, men så ender du kun opp med solfaktor 5 fordi du har smurt på for lite.

- Det må til en viss mengde for at huden skal få den faktoren solkrem tilsier, så det å smøre seg godt nok og ofte nok er utrolig viktig.

I tillegg forteller hun at det er viktig å huske at solfaktoren forsvinner lett, da vi blant annet svetter mye, tørker oss på håndkledet og bader.

- Jeg anbefaler deg derfor å smøre deg minst hver andre eller tredje time, og enda oftere dersom du er ute og bader. Solkremen sitter ikke fast på huden med mindre det er en skikkelig god vannfast en, sier hun.

Og om du skal ligge i solen en stund bør du ifølge Stokke velge en solfaktor som er 15 eller høyere.

- Uavhengig om man er i Norge eller ved sørligere breddegrad ville jeg aldri anbefalt en solkrem med lavere faktor enn 15. Du bør også se til at produktet medium eller helst høy UVA-beskyttelse.

- Man blir selvsagt lettere solbrent desto nærmere ferieturen legges til ekvator, og da blir solvettreglene veldig viktig å følge. En tommelfingerregel er å se etter hvor lang skygge du kaster – desto kortere, jo raskere brent, sier hun.

Her er Stokkes solvettregler:

  1. Beskytt huden mot sola: bruk nok solkrem.
  2. Påfør 30 minutter før soling og gjenta hver annen time.
  3. Bruk ellers skygge, klær solhatt og solbriller.
  4. Soling i små mengder er det beste.
  5. Lys og vinterblek hud blir raskt brent. Pass ekstra godt på barna.
  6. Husk at sykdom, enkelte medisiner, høyde over havet, nysnø, etc gjør at du blir lettere brent.
  7. Ta pauser fra sola, spesielt mellom klokken 11 og 15.
  8. Solfaktor ganger tiden det vanligvis tar før man blir brent = tiden man kan oppholde seg i sola før man igjen påfører solbeskyttelse. Bruk minst faktor 15.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: