Urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon: Nå kan du få eResept sendt direkte til apoteket innen 30 minutter

Skikkelig gladnyhet til deg som får det ofte.

URINVEISINFEKSJON: Sliter du med stadig tilbakevendende urinveisinfeksjon? Da har vi en gladnyhet til deg. Nå blir det nemlig enda lettere å få behandling.  Foto: Shutterstock / gpointstudio
URINVEISINFEKSJON: Sliter du med stadig tilbakevendende urinveisinfeksjon? Da har vi en gladnyhet til deg. Nå blir det nemlig enda lettere å få behandling. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: 1 av 3 kvinner i alderen 20 til 40 år plages med urinveisinfeksjon. Dette gir opphav til rundt 100.000 legekontakter årlig, mange på legevakter omkring i landet. 

Kvinner som har opplevd dette, vet hvor smertefullt og frustrerende det kan være. Som mange vet, er det viktig å behandle det så raskt som mulig, siden det kan bli svært alvorlig om det går til nyrene. 

For mange resulterer dette i utallige legebesøk i løpet av et år, som både er dyrt og tidkrevende. 

LETTERE: Lider du ofte av urinveisinfeksjon, kan livet ditt bli noen hakk lettere ved hjelp av tjenesten www.nettlegevakt.no. Foto: © Deseo/Photononstop/Corbis
LETTERE: Lider du ofte av urinveisinfeksjon, kan livet ditt bli noen hakk lettere ved hjelp av tjenesten www.nettlegevakt.no. Foto: © Deseo/Photononstop/Corbis Vis mer

LES OGSÅ: Må du ofte tisse om natten?

Billigere og raskere

Gladnyhet: Nå trenger du ikke gå til legen for å få behandling! En flott gjeng med leger fra Arendal, har nemlig laget tjenesten www.nettlegevakt.no.

- I tråd med den stadige digitaliseringen av helsetjenester (eResept, eKonsultasjon etc), har vi altså lagd Nettlegevakt.no.

- Her kan kvinner med ukomplisert urinveisinfeksjon fylle ut et skjema og få eResept sendt direkte til apoteket innen 30 minutter, forklarer lege Magnus Kåre Skjeggedal Andersen.

Ikke bare er dette mer lettvint. Det vil også gjøre arbeidsgiver og lommeboken din litt lykkeligere. 

- På den måten slipper pasienter å reise på legevakter, ta fri fra jobb og så videre. Behandlingen er den samme som om en skulle møtt opp på en fysisk legevakt. Tjenesten koster 199 kroner, noe som er billigere enn å dra på vanlig legevakt på kveldstid, sier han. 

Andersen legger til at de allerede har god erfaring med systemet.

- Alt av sikkerhetsmessige vurderinger rundt dette er klarert, vi har samarbeidet med diverse instanser for å få kvalitetssikret dette, og har allerede behandlet noen hundre pasienter uten problemer, sier han.

TID: Besøker du ofte legen i arbeidstiden, kan det bli upopulært på jobben. Nå trenger du bare å ta turen innom apoteket på vei hjem! Foto: © photorevolution/imageBROKER/Corbis
TID: Besøker du ofte legen i arbeidstiden, kan det bli upopulært på jobben. Nå trenger du bare å ta turen innom apoteket på vei hjem! Foto: © photorevolution/imageBROKER/Corbis Vis mer

LES OGSÅ: Bytt bikinitruse rett etter et bad

Derfor får du urinveisinfeksjon

Selv om man vet at det er bakterier som forårsaker denne infeksjonen, kan bakteriene oppstå her av flere ulike årsaker.

Dette kan skyldes både dårlige dovaner, at du holder deg ofte, tørker deg feil eller ikke tømmer blæra helt.

– Noen er mye plaget med dette og opplever at de får urinveisinfeksjon igjen og igjen. Dette kan skyldes at de ikke er klar over hva som er årsaken til hvorfor de får det, har Siri Harket,som er uroterapeut (sykepleier med spesialkompetanse innen dysfunksjoner i de nedre urinveier) ved Barnepoliklinikken på Ullevål universitetssykehus, tidligere forklart. 

Dersom du har symptomer på urinveisinfeksjon er det viktig at du drikker nok væske, slik at bakteriene skylles ut.

Men er du ofte plaget kan det altså være lurt å finne ut hva som er årsaken til det, slik at du kan bli kvitt problemet for godt. 

LES OGSÅ: Må du tisse hele tiden?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer